Вјежбама убрзајте циркулацију

Што су развијенији кардиоваскуларни и респираторни систем, то је већи проток крви.

Здравље 05.03.2019 | 09:05
Вјежбама убрзајте циркулацију
ШТО су развијенији кардиоваскуларни и респираторни систем, то је већи проток крви. Боља циркулација значи да ће већи број црвених крвних ћелија које су богате кисеоником стићи до мишића и органа. Повећана количина крвне плазме и других материја доприноси стварању енергије, што доводи до доброг здравља како физичког, тако и психичког. Истовремено, добра циркулација доприноси бољем прилагођавању на предстојећу промену годишњих доба.

Да би се ојачало срце и плућа најбитнија је редовна рекреација. Које вежбе су за ову намену најбоље саветује Игор Ковачевић, дипломирани професор физичког васпитања и спорта и оснивач покрета "Живи здраво".

ПОЛУСКЛОПКА

Лежећи на леђима подижите једну ногу, благо савијену у колену, до угла од 90 степени у односу на зглоб кука, а обема рукама и само лопатичним делом леђа подижите се ка подигнутој нози. Задржите овај положај две до три секунде, уз постепени издисај, па се вратите у почетни положај. Поновите исто подижући другу ногу. При томе доњи део леђа никако не сме да се одиже од подлоге. Урадите по 10 подизања за сваку ногу.

ПОЛУЧУЧАЊ

Из стојећег положаја поставите стопала паралелно, мало шире од ширине кукова. Руке су уз тело. Савијајући колена, гурајте задњицу позади као да желите да седнете на неку удаљену столицу. Истовремено труп нагињите благо ка напред, леђа су права, благо нагнута напред, руке подигните испред тела. Спустите се до угла од 90 степени, задржите положај две секунде. Урадите 20 пута.

ЧЕТВОРОНОЖНА ДИЈАГОНАЛА

Из четворножног положаја (када сте ослоњени на колена и на шаке, леђа исправљена) подижите супротну руку и ногу истовремено, а глава мора да буде у продужетку кичменог стуба.Задржите позицију три секунде, вратите се у почетни положај па подигните другу руку и ноге. Урадите 20 пута.

НАПОМЕНА: Све три вежбе радите једну за другом, а онда у зависности од тренутног нивоа физичке спремности, поновите од две до четири серије са паузама од два минута између њих.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар