Седам савјета за помоћ кад неког ухвати напад панике

Стручњаци предлажу седам начина на које бисте могли да помогнете током напада.

Здравље 05.03.2019 | 08:59
Седам савјета за помоћ кад неког ухвати напад панике
Едукујте се

Више од 13 одсто људи подложно је нападима панике, који могу бити веома јаки и узнемирујући. Препознајте симптоме - Напади панике могу трајати између пет и 30 минута, са симптомима као што су брзо дисање, знојење, убрзан рад срца, дрхтање и мучнина.

Останите прибрани

"Ако имате кратак, изненадни напад панике, може бити корисно да поред себе имате некога ко би вас охрабривао речима да ће то проћи", каже Пол Салковскис, професор клиничке психологије и примењене науке. Важно је да напад прође и да не дође до нових сметњи. Само ако останете прибрани можете пружити сигурност.

Будите охрабрујуц́и

Напади панике могу бити веома узнемирујуц́и; неки људи који су прошли кроз то стање описују осец́ај као да имају срчани удар или да умиру. Важно је уверити особу која доживљава напад да није је у опасности. Симптоми, који се могу приписати реакцији тела или борбе, обично су најјачи у првих 10 минута.

Подстичите дубоко дисање

Охрабрите особу у нападу панике да дише полако и дубоко. Неки препоручују да бројите на глас или да тражите да вас гледају док мирно подижете руку горе и доле. Постоје и водичи за смиривање које укључују вежбе дисања.

Не будуте одбојни већ добронамерни

Ваша реченица “не паничи” може бити добронамерна, али покушајте да избегнете изразе и фразе које би могле да звуче одбојно. Немојте их омаловажавати. Напади панике су међу најинтензивнијим искуствима кроз која можете проц́и.

Покушајте са "спуштањем на земљу"

"Неки од симптома напада панике не морају бити или утемељени у стварности, каже Мартин Антони, професор психологије на Универзитету Риерсон у Торонту. Технике "приземљења", или други начини да се осец́ате повезани са садашњошц́у, могу бити делотворни. Зато се фокусирајте на текстуру ц́ебета, мирис нечега или додире.

Питајте их шта им је потребно

Људи се често могу осец́ати исцрпљено после напада панике. Пажљиво их питајте да ли желе чашу воде или нешто за јело. (Кофеин, психостимуланс, најбоље је избегавати, као и алкохол.). Могуће је и да дрхте или им је претопло. Касније, пошто се опораве, можете их питати да ли им је и шта помагало током напада.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар