У Унису траже стечај

Шта је натерало очајне штрајкаче из дервентске фабрике цеви на несвакидашњи потез. Запослени од прошлог октобра протестују због неисплаћених плата.

Република Српска 05.03.2019 | 08:15
У Унису траже стечај
Несвакидашњи случај - да запослени желе стечај властите фирме, десио се у Дервенти, а затражили су га, како сами кажу, до голе коже очерупани и опљачкани радници фабрике цеви "Унис". То је, нажалост, најцрње поглавље у више од пола века дугој историји овог некадашњег гиганта, који је данас на коленима.

Од 11. октобра радници "Униса" су у штрајку, а ни најмању наду није им улила ни недавна пријава против бившег генералног директора за вишемилионску проневеру.

- Бившег генералног директора Милета Георгијевског (70) терете да је за 3,5 милиона КМ оштетио буџет РС и ванбуџетске фондове и то, кажу, у корист "Униса", а ми радници не само да од тога нисмо имали никакве вајде, него смо доведени до просјачког штапа. Трагикомично је да за све што оптужују старо руководство, пуном паром, годинама, то исто ради и актуелно руководство са директором Душаном Живковићем и Гораном Томићем, већинским власником. Зато једину шансу да буквално спасемо што се спасти може видимо у стечају - кажу за "Новости" радници "Униса".

Ангажовали су, кажу, познатог адвоката Драгана Толимира да се докопају барем седам година до сада неповезаног радног стажа са доприносима. Надају се да би им стечај био од помоћи да, напокон, добију и 24 плате, које су им већ одавно признате као дуговања у судском поступку реконструисања предузећа.

- Одлуку о стечају нас 77 окупљених, који смо имали за возну карту, донели смо 11. фебруара. Били смо једногласни, осим једног уздржаног радника, који нам је то образложио да му је руководство фабрике запретило да он никада неће отићи у пензију, коју чега годину и по дана, уколико ми одемо у стечај - рекла је "Новостима" председница синдиката те фабрике Радосава Милаковић.

Одлуци о стечају претходило је и обећање руководства да ће им бити исплаћене барем четири плате, петомесечни доприноси, као и доприноси за раднике који су испунили услове за пензију.

- Уместо новца, изнова је затражено да се још мало стрпимо. Како да се стрпимо када смо последњу цркавицу од по 200 КМ добили још 10. септембра, а од августа 2017. није уплаћена ни марка доприноса - констатује Милаковићева.

Безуспешно већински власник Томић уверава раднике да заврну рукаве јер је, како тврди, са руским "Магнетогорском" склопио посао "од значаја и за РС, и да је један од највреднијих на Балкану".

- Допремљених 500 уместо најављених 5.000 тона траке за производњу цеви је "кап у мору" за само пет дана посла на једној од укупно пет наших производних линија. Сумњамо да је то још једна подвала, да се усликамо за машинама, како би руководство добило нови вишемилионски кредит, који би уобичајено био исисан, а ми не бисмо имали никакве користи. Стечај је наша једина нада да се спасе што се спасти може - кажу радници некадашње привредне узданице, данас, незванично, у минусу око пола милијарде КМ.

Приликом недавне посете Дервенти нови премијер Владе РС Радован Вишковић јавно је обећао да ће се укључити у решавање њихових проблема. Ранија писма упозорења да се, напокон, истражни и судски органи лате свога посла, да "не штите послодавце а на њихову штету" упућена су и Милораду Додику и Жељки Цвијановић.

Новости

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Република Папака

05.03.2019 08:10

Ма то је опет Бакир са отпустеним босњацима несто направио да ми пропаднемо. То је само њихова љубомора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

05.03.2019 10:18

Поздрав за адвоката Толимира,медју ријетким који се не мозе потплатити и сарадјивати са оптузеном страном.Инаце помогао и мени да добијем на суду Рафинерију Брод послије 6 исцрпљујуцих година.Надам се да це и извараним радницима Униса помоци ,у ста не сумљам.А када би се клупко поцело одмотавати,а неце ,досло би се и до појединих министара и предсједника синдиката привреде.

Name

Модрицанин

06.03.2019 14:43

Ти си радио са Бакиром задње 4 године. Па смо стално извлацили дебљи крај.

Name

Мирослав

05.03.2019 09:06

Само гласајте за СНСД, и Милине пајтосе, како он да се не обрати по том питању , све ће упропастити а ви само и даље ћутите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера здера

05.03.2019 11:13

како вам није јасно, Жељко Комшић се залаже за грађанску БиХ и због тога пропада фабрика цијеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

06.03.2019 14:42

Није вам била добра привреда у Југославији па сте се одцијепили. Сад вам привреда цвјета у Федерацији, али мало сутра.