U Unisu traže stečaj

Šta je nateralo očajne štrajkače iz derventske fabrike cevi na nesvakidašnji potez. Zaposleni od prošlog oktobra protestuju zbog neisplaćenih plata.

Republika Srpska 05.03.2019 | 08:15
U Unisu traže stečaj
Nesvakidašnji slučaj - da zaposleni žele stečaj vlastite firme, desio se u Derventi, a zatražili su ga, kako sami kažu, do gole kože očerupani i opljačkani radnici fabrike cevi "Unis". To je, nažalost, najcrnje poglavlje u više od pola veka dugoj istoriji ovog nekadašnjeg giganta, koji je danas na kolenima.

Od 11. oktobra radnici "Unisa" su u štrajku, a ni najmanju nadu nije im ulila ni nedavna prijava protiv bivšeg generalnog direktora za višemilionsku proneveru.

- Bivšeg generalnog direktora Mileta Georgijevskog (70) terete da je za 3,5 miliona KM oštetio budžet RS i vanbudžetske fondove i to, kažu, u korist "Unisa", a mi radnici ne samo da od toga nismo imali nikakve vajde, nego smo dovedeni do prosjačkog štapa. Tragikomično je da za sve što optužuju staro rukovodstvo, punom parom, godinama, to isto radi i aktuelno rukovodstvo sa direktorom Dušanom Živkovićem i Goranom Tomićem, većinskim vlasnikom. Zato jedinu šansu da bukvalno spasemo što se spasti može vidimo u stečaju - kažu za "Novosti" radnici "Unisa".

Angažovali su, kažu, poznatog advokata Dragana Tolimira da se dokopaju barem sedam godina do sada nepovezanog radnog staža sa doprinosima. Nadaju se da bi im stečaj bio od pomoći da, napokon, dobiju i 24 plate, koje su im već odavno priznate kao dugovanja u sudskom postupku rekonstruisanja preduzeća.

- Odluku o stečaju nas 77 okupljenih, koji smo imali za voznu kartu, doneli smo 11. februara. Bili smo jednoglasni, osim jednog uzdržanog radnika, koji nam je to obrazložio da mu je rukovodstvo fabrike zapretilo da on nikada neće otići u penziju, koju čega godinu i po dana, ukoliko mi odemo u stečaj - rekla je "Novostima" predsednica sindikata te fabrike Radosava Milaković.

Odluci o stečaju prethodilo je i obećanje rukovodstva da će im biti isplaćene barem četiri plate, petomesečni doprinosi, kao i doprinosi za radnike koji su ispunili uslove za penziju.

- Umesto novca, iznova je zatraženo da se još malo strpimo. Kako da se strpimo kada smo poslednju crkavicu od po 200 KM dobili još 10. septembra, a od avgusta 2017. nije uplaćena ni marka doprinosa - konstatuje Milakovićeva.

Bezuspešno većinski vlasnik Tomić uverava radnike da zavrnu rukave jer je, kako tvrdi, sa ruskim "Magnetogorskom" sklopio posao "od značaja i za RS, i da je jedan od najvrednijih na Balkanu".

- Dopremljenih 500 umesto najavljenih 5.000 tona trake za proizvodnju cevi je "kap u moru" za samo pet dana posla na jednoj od ukupno pet naših proizvodnih linija. Sumnjamo da je to još jedna podvala, da se uslikamo za mašinama, kako bi rukovodstvo dobilo novi višemilionski kredit, koji bi uobičajeno bio isisan, a mi ne bismo imali nikakve koristi. Stečaj je naša jedina nada da se spase što se spasti može - kažu radnici nekadašnje privredne uzdanice, danas, nezvanično, u minusu oko pola milijarde KM.

Prilikom nedavne posete Derventi novi premijer Vlade RS Radovan Višković javno je obećao da će se uključiti u rešavanje njihovih problema. Ranija pisma upozorenja da se, napokon, istražni i sudski organi late svoga posla, da "ne štite poslodavce a na njihovu štetu" upućena su i Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

Novosti

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Republika Papaka

05.03.2019 09:10

Ma to je opet Bakir sa otpustenim bosnjacima nesto napravio da mi propadnemo. To je samo njihova ljubomora.

ODGOVORITE
Name

KS

05.03.2019 11:18

Pozdrav za advokata Tolimira,medju rijetkim koji se ne moze potplatiti i saradjivati sa optuzenom stranom.Inace pomogao i meni da dobijem na sudu Rafineriju Brod poslije 6 iscrpljujucih godina.Nadam se da ce i izvaranim radnicima Unisa pomoci ,u sta ne sumljam.A kada bi se klupko pocelo odmotavati,a nece ,doslo bi se i do pojedinih ministara i predsjednika sindikata privrede.

Name

Modricanin

06.03.2019 15:43

Ti si radio sa Bakirom zadnje 4 godine. Pa smo stalno izvlacili deblji kraj.

Name

Мирослав

05.03.2019 10:06

Само гласајте за СНСД, и Милине пајтосе, како он да се не обрати по том питању , све ће упропастити а ви само и даље ћутите.

ODGOVORITE
Name

Pera zdera

05.03.2019 12:13

kako vam nije jasno, Željko Komšić se zalaže za građansku BiH i zbog toga propada fabrika cijevi.

ODGOVORITE
Name

Milan

06.03.2019 15:42

Nije vam bila dobra privreda u Jugoslaviji pa ste se odcijepili. Sad vam privreda cvjeta u Federaciji, ali malo sutra.