АБА: Будућност побиједила Луку Жорића!

Будућност "ишчупала" победу против Задра! Кошаркаши подгоричке Будућности, дочекали су Задар у "Морачи", па су након велике борбе и неизвесног дуела успели да победе Задар резултатом 75:69.  Задар је водио већим делом утакмице, али времешни центар није успео сам у последњој четвртини да прекине низ од десет пораза у Подгорици.

Кошарка 04.03.2019 | 23:21
АБА: Будућност побиједила Луку Жорића!
Кошаркаши Задра су успели да изненаде Будућност током првих десет минута у "Морачи" и да са предношћу 27:23 оду на прву паузу, а ситуација на паркету се тренеру Будућности, Јасмину Репеши, нимало није допала.

Задрани су наставили са својом игром и у другој четвртини, а Лука Божић је наставио да буде велики проблем по екипу Будућности. Јасмин Репеша је поново био приморан да зове тајм аут, али једноставно није успевао да коригује дефанзивне пропусте својих изабраника.
Сеад Шеховић је погодио тројку са пола терена на крају првог полувремена и то уз звук сирене, па је успео да изједначи резултат и на "велики одмор" се отишло са резултатом 45:45.

Будућност није успевала да окрене резултат у своју корист и већ након половине трећег квартала, Задар је имао плус 5, када је на семафору писало 59:54. Ерл Кларк је тада погодио веома важну двојку, затим Битадзе игра добру одбрану на Жорићу, затим су пришли на само пола коша заостатка, да би Лука Божић вратио разлику на 3 поена.

Сјани Ерл Кларк и даље је носио екипу Будућности, чак их је довео и до предности након првог напада у последњој четвртини, када је погодио тројку за 63:61. Исти играч је прикуцао лопту у кош након промашаја Гордића који је уследио након полагања Луке Жорића.

У последња два минута се ушло са плус 4 у корист домаће екипе, а Домагој Вуковић доживео је лакшу повреду у последњих тридесетак секунди, на срећу у питању је био само грч у листу леве ноге.

Иако је Задар играо без два важна играча и са осам играча у ротацији, није био "топовско" месо и био врло близу да пднесе тријумф из Мораче, на крају је ипак Будућност славила резултатом 75:69.

Будућност након овог тријумфа иде на другу позицију, која јој доноси предност домаћег терена у доигравањима АБА лиге, док Задру предстоји борба за опстанак.

Кошаркаши Будућности савладали су Луку Жорића овог понедељка увече у "Морачи" и прекинули серију од четири пораза, којом су непријатно изненадили навјаче након јануарских победа у АБА и Евролиги, нарочито на домаћем паркету.

Хрватски ветеран играо је симултанку у четвртој четвртини, убацио првих осам поена и држао екипу у игри све док његов млађи имењак, Божић, није исхитреном тројком покушао да одговори на тројку Едвина Џексона за 74:69, на 51 секунд до краја.

Плаво-бели покупили су лопту после Божићевог промашаја, Анте Назор затражио брз фаул над Ненадом Гордићем, али је то било узалудно јер није остало ни времена, ни вере код Задрана у прву победу у "Морачи" у историји.

Будућност - Задар 75:69 (23:27, 22:18, 15:16, 15:8) у последњем мечу 20. кола АБА лиге, после ког се екипа тренера Јасмина Репеше вратила на друго место испред Цедевите и посусталог Партизана.

До почетка плеј-офа, Подгоричани ће покушати да одбране предност домаћег терена у серији са Цедевитом, која се полако назире. То неће бити лако, утолико што Репешин састав упоредо очекују утакмице у Евролиги, па распоред шампиона делује као последња прилика за Загрепчане да се домогну другог места: Олимпијакос, Мега*, Басконија*, Цибона.

Рачунајући од евролигашког дуела из 2002. године, била је ово 11. победа Будућности над Задром код куће, а десета у регионалној лиги, у којој је под обручима ове сезоне Гога Битадзе доминирао и у дресу Меге и у дресу Будућности. Вечерас је убацио 15 поена уз три скока.

Скор Задрана код куће је 3-9, на страни 4-6.

Ипак, меч је преломио Џексон, који је серију екипе од четири промашаја у шуту за три поена прекинуо офанзивним скоком и брзим поенима за 70:67, а када је Жорић и на то имао одговор већ у наредном нападу за "минус 1", уследила је тек друга тројка америчког шутера из шест покушаја али и једина која је "убила" утакмицу.

Жорић, који је рођен 1984. године, завршио је утакмицу са 22 поена и остао једини играч Задра који се уписао у стрелце у четвртој четвртини, а како су играли остали говори и то да је "двоцифрен" био само још Божић са 11 поена.

Само је Црвена звезда ове сезоне од АБА-лигаша победила у Подгорици и то још 7. октобра прошле године, а прилику за то до уласка у плеј-оф имаће само Цибона 17. марта.

РЕЗУЛТАТИ 20. КОЛА:

понедељак

ФМП - Олимпија 64:63
Будућност - Задар 75:69

недеља

Црвена звезда - Партизан 70:68
Цибона - Мега 89:71
Игокеа - Морнар 81:60
Крка - Цедевита 82:71

Табела: Звезда 19-1, Будућност 14-6, Цедевита 14-6, Партизан 13-7, Мега 10-10, ФМП 9-11, Цибона 8-12, Задар 7-12, Игокеа 7-13, Морнар 7-13, Олимпија 6-14, Крка 6-14.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар