ABA: Budućnost pobijedila Luku Žorića!

Budućnost "iščupala" pobedu protiv Zadra! Košarkaši podgoričke Budućnosti, dočekali su Zadar u "Morači", pa su nakon velike borbe i neizvesnog duela uspeli da pobede Zadar rezultatom 75:69.  Zadar je vodio većim delom utakmice, ali vremešni centar nije uspeo sam u poslednjoj četvrtini da prekine niz od deset poraza u Podgorici.

Košarka 04.03.2019 | 23:21
ABA: Budućnost pobijedila Luku Žorića!
Košarkaši Zadra su uspeli da iznenade Budućnost tokom prvih deset minuta u "Morači" i da sa prednošću 27:23 odu na prvu pauzu, a situacija na parketu se treneru Budućnosti, Jasminu Repeši, nimalo nije dopala.

Zadrani su nastavili sa svojom igrom i u drugoj četvrtini, a Luka Božić je nastavio da bude veliki problem po ekipu Budućnosti. Jasmin Repeša je ponovo bio primoran da zove tajm aut, ali jednostavno nije uspevao da koriguje defanzivne propuste svojih izabranika.
Sead Šehović je pogodio trojku sa pola terena na kraju prvog poluvremena i to uz zvuk sirene, pa je uspeo da izjednači rezultat i na "veliki odmor" se otišlo sa rezultatom 45:45.

Budućnost nije uspevala da okrene rezultat u svoju korist i već nakon polovine trećeg kvartala, Zadar je imao plus 5, kada je na semaforu pisalo 59:54. Erl Klark je tada pogodio veoma važnu dvojku, zatim Bitadze igra dobru odbranu na Žoriću, zatim su prišli na samo pola koša zaostatka, da bi Luka Božić vratio razliku na 3 poena.

Sjani Erl Klark i dalje je nosio ekipu Budućnosti, čak ih je doveo i do prednosti nakon prvog napada u poslednjoj četvrtini, kada je pogodio trojku za 63:61. Isti igrač je prikucao loptu u koš nakon promašaja Gordića koji je usledio nakon polaganja Luke Žorića.

U poslednja dva minuta se ušlo sa plus 4 u korist domaće ekipe, a Domagoj Vuković doživeo je lakšu povredu u poslednjih tridesetak sekundi, na sreću u pitanju je bio samo grč u listu leve noge.

Iako je Zadar igrao bez dva važna igrača i sa osam igrača u rotaciji, nije bio "topovsko" meso i bio vrlo blizu da pdnese trijumf iz Morače, na kraju je ipak Budućnost slavila rezultatom 75:69.

Budućnost nakon ovog trijumfa ide na drugu poziciju, koja joj donosi prednost domaćeg terena u doigravanjima ABA lige, dok Zadru predstoji borba za opstanak.

Košarkaši Budućnosti savladali su Luku Žorića ovog ponedeljka uveče u "Morači" i prekinuli seriju od četiri poraza, kojom su neprijatno iznenadili navjače nakon januarskih pobeda u ABA i Evroligi, naročito na domaćem parketu.

Hrvatski veteran igrao je simultanku u četvrtoj četvrtini, ubacio prvih osam poena i držao ekipu u igri sve dok njegov mlađi imenjak, Božić, nije ishitrenom trojkom pokušao da odgovori na trojku Edvina Džeksona za 74:69, na 51 sekund do kraja.

Plavo-beli pokupili su loptu posle Božićevog promašaja, Ante Nazor zatražio brz faul nad Nenadom Gordićem, ali je to bilo uzaludno jer nije ostalo ni vremena, ni vere kod Zadrana u prvu pobedu u "Morači" u istoriji.

Budućnost - Zadar 75:69 (23:27, 22:18, 15:16, 15:8) u poslednjem meču 20. kola ABA lige, posle kog se ekipa trenera Jasmina Repeše vratila na drugo mesto ispred Cedevite i posustalog Partizana.

Do početka plej-ofa, Podgoričani će pokušati da odbrane prednost domaćeg terena u seriji sa Cedevitom, koja se polako nazire. To neće biti lako, utoliko što Repešin sastav uporedo očekuju utakmice u Evroligi, pa raspored šampiona deluje kao poslednja prilika za Zagrepčane da se domognu drugog mesta: Olimpijakos, Mega*, Baskonija*, Cibona.

Računajući od evroligaškog duela iz 2002. godine, bila je ovo 11. pobeda Budućnosti nad Zadrom kod kuće, a deseta u regionalnoj ligi, u kojoj je pod obručima ove sezone Goga Bitadze dominirao i u dresu Mege i u dresu Budućnosti. Večeras je ubacio 15 poena uz tri skoka.

Skor Zadrana kod kuće je 3-9, na strani 4-6.

Ipak, meč je prelomio Džekson, koji je seriju ekipe od četiri promašaja u šutu za tri poena prekinuo ofanzivnim skokom i brzim poenima za 70:67, a kada je Žorić i na to imao odgovor već u narednom napadu za "minus 1", usledila je tek druga trojka američkog šutera iz šest pokušaja ali i jedina koja je "ubila" utakmicu.

Žorić, koji je rođen 1984. godine, završio je utakmicu sa 22 poena i ostao jedini igrač Zadra koji se upisao u strelce u četvrtoj četvrtini, a kako su igrali ostali govori i to da je "dvocifren" bio samo još Božić sa 11 poena.

Samo je Crvena zvezda ove sezone od ABA-ligaša pobedila u Podgorici i to još 7. oktobra prošle godine, a priliku za to do ulaska u plej-of imaće samo Cibona 17. marta.

REZULTATI 20. KOLA:

ponedeljak

FMP - Olimpija 64:63
Budućnost - Zadar 75:69

nedelja

Crvena zvezda - Partizan 70:68
Cibona - Mega 89:71
Igokea - Mornar 81:60
Krka - Cedevita 82:71

Tabela: Zvezda 19-1, Budućnost 14-6, Cedevita 14-6, Partizan 13-7, Mega 10-10, FMP 9-11, Cibona 8-12, Zadar 7-12, Igokea 7-13, Mornar 7-13, Olimpija 6-14, Krka 6-14.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar