Ништа од „Кепиног закона“!

Играчи неће бити терани да напусте терен.

Фудбал 08.03.2019 | 09:15
Ништа од „Кепиног закона“!
Нема ништа од увођења „Кепиног закона“ како су на Острву назвали предлог да се уведе правило према којем играч мора да напусти терен када тренер жели да га замени и број његовог дреса прикаже на семафору за измене.

После недавног инцидента када је Челсијев голман Кепа Аризабалага одбио да буде замењен у финалу Лига купа Енгелске, појавио се предлог да се и формално уведе правило о обавезном изласку са терена када тренер жели да замени играча.

Једини надлежни ФИФА орган за промену правила у фудбалу, Међународни борд фудбалских асоцијација (ИФАБ) у којем пресудни утицај имају представници федерација из Велике Британије (Енглеска, Шкотска, Велс и Северна Ирска) потврдио је да правило о обавезном изласку са терен неће бити уведено.

Један од разлога због којих не би било паметно увести такво правило је његова злоупотреба. Манипулаторе и варалице би такво правило могло да охрабри да праве лажне конфликте и краду време.

„Правила игре нису ту да би решавала интерне сукобе између играча и тренера. Правило каже да играч може да настави утакмицу ако не жели да изађе. У супротном би могло да дође до измишљених сукоба због којих би судија морао да прекида меч на два или три минута када је противник у налету и када пауза може да га 'пресече“. Неки тимови би то могли да користе као тактику. Ово су ситуације које морају да решавају клубови, а не званичници. То је питање тимске дисциплине“, рекао је бивши судија Дејвид Илири, члан ИФАБ-а.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар