Ništa od „Kepinog zakona“!

Igrači neće biti terani da napuste teren.

Fudbal 08.03.2019 | 09:15
Ništa od „Kepinog zakona“!
Nema ništa od uvođenja „Kepinog zakona“ kako su na Ostrvu nazvali predlog da se uvede pravilo prema kojem igrač mora da napusti teren kada trener želi da ga zameni i broj njegovog dresa prikaže na semaforu za izmene.

Posle nedavnog incidenta kada je Čelsijev golman Kepa Arizabalaga odbio da bude zamenjen u finalu Liga kupa Engelske, pojavio se predlog da se i formalno uvede pravilo o obaveznom izlasku sa terena kada trener želi da zameni igrača.

Jedini nadležni FIFA organ za promenu pravila u fudbalu, Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB) u kojem presudni uticaj imaju predstavnici federacija iz Velike Britanije (Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska) potvrdio je da pravilo o obaveznom izlasku sa teren neće biti uvedeno.

Jedan od razloga zbog kojih ne bi bilo pametno uvesti takvo pravilo je njegova zloupotreba. Manipulatore i varalice bi takvo pravilo moglo da ohrabri da prave lažne konflikte i kradu vreme.

„Pravila igre nisu tu da bi rešavala interne sukobe između igrača i trenera. Pravilo kaže da igrač može da nastavi utakmicu ako ne želi da izađe. U suprotnom bi moglo da dođe do izmišljenih sukoba zbog kojih bi sudija morao da prekida meč na dva ili tri minuta kada je protivnik u naletu i kada pauza može da ga 'preseče“. Neki timovi bi to mogli da koriste kao taktiku. Ovo su situacije koje moraju da rešavaju klubovi, a ne zvaničnici. To je pitanje timske discipline“, rekao je bivši sudija Dejvid Iliri, član IFAB-a.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar