''Људи, а да се зовемо Звезда?''

''Одлично, само нека буде црвена!'' На данашњи дан пре 74 године настала је Црвена звезда.  Звезда прославила рођендан: Најбољи Борјан и Николићева! Голман фудбалера Црвене звезде Милан Борјан и теквондискиња Милица Николић изабрани су за најбоље појединце Спортског друштва Црвена звезда за 2018. годину.  Црвена звезда слави рођендан: "Фудбалери, доминирајте"! Свечани дан на "Маракани", где су на рођенданском коктелу награђени најбољи чланови црвено-белог колектива.

Фудбал 04.03.2019 | 16:00
''Људи, а да се зовемо Звезда?''
Звезда је основана 4. марта 1945. на иницијативу чланова Уједињеног савеза антифашистичке омладине Србије.

Првобитно, месец дана раније – у фебруару исте године, основано је ново омладинско фискултурно друштво које је брзо прерасло у спортски колектив и добило име – Црвена звезда.

Како је рођена Црвена звезда? И данас се, као својеврсна анегдота, препричава шта се све дешавало на последњој седници Иницијативног одбора. 

Дан пре одржавања Скупштине оснивачи су дуго дискутовали око тога какво би име ваљало дати новом спортском колективу. 

Ређали су се разни предлози – Младост, Ударник, Торпедо, Динамо, Локомотива и ниједан није био довољно привлачан. Коначно, засијала је "Црвена звезда".

Како? Постоје разне верзије тог чина, али се већина слаже да су "кумови" били Слободан Ћосић и Зоран Жујовић, први потпредседници клуба. 

Ћосић је рекао: "Људи, а да наше друштво назовемо Звезда?", на шта је Жујовић додао, "Одлично. Само, кад је Звезда – нека буде црвена". 

Тог 4. марта 1945. године прву утакмицу у историји друштва фудбалери Црвене звезде одиграли су против екипе Првог батаљона Друге бригаде КНОЈ-а и тријумфовали резултатом 3:0. 

Већ наредне године освојена је и прва титула државног шампиона – у завршном такмичењу у мају и јуну 1946. учествовало је шест тимова. 

Црвена звезда је освојила прво место победивши Железничар у Нишу, Металац у Београду, Јединство у Смедереву и Раднички у Крагујевцу. 

Голман фудбалера Црвене звезде Милан Борјан и теквондискиња Милица Николић изабрани су за најбоље појединце Спортског друштва Црвена звезда за 2018. годину.

На традиционалном избору у оквиру прославе 74. рођендана у Медија центру стадиона "Рајко Митић" Николић је други пут добила награду, након што је била најбоља за 2016. годину, док је Борјан први пут лауреат.

За најбољу екипу изабрани су фудбалери Црвене звезде који су прошле године освојили титулу шампиона Србије и изборили учешће у Лиги шампиона, а Владан Милојевић за најбољег тренера.

Награду за животно дело добили су Дане Корица и Александар Матановић, а "црвено-бело срце" навијачи Црвене звезде.

Спортско друштво Црвена звезда, основано 4. марта 1945. године, обележило је овог понедељка свој 74. рођендан на стадиону "Рајко Митић".

Свечаним коктелом у Медија центру "Маракане", црвено-бели су се осврнули ка 2018. години, оценили је "веома успешном" и поделили признања најуспешнијим индивидуалцима и тимовима.

Голман фудбалера Црвене звезде Милан Борјан и теквондоискиња Милица Николић изабрани су за најбоље појединце спортског друштва. На традиционалном окупљању, за најбољу екипу проглашен је фудбалски тим, који је прошле године освојио титулу шампиона Србије и потом учествовао у Лиги шампиона.

Звездин тренер Владан Милојевић проглашен је за најбољег тренера, а уз њега су награђени и Дане Корица и Александар Матановић, признањима за животно дело, као и Дејан Јовељић, добитник награде за младог играча. Уз признања, додељено је и "црвено-бело" срце, представницима навијача.

Председник Управног одбора Спортског друштва Црвена звезда Небојша Човић оценио је у обраћању скупу да је 2018. била веома успешна за многобројне спортисте из црвено-беле породице, уз посебан акценат на фудбалску секцију.

Он је подсетио на успехе Милојевићеве екипе и честитао рођендан свим клубовима друштва, са акцентом на јучерашњи успех бронзаног српског атлетичара.

"Звездашима честитам 74. рођендан. Морамо да подсетимо да је наш атлетичар Страхиња Јованчевиц освојио бронзану медаљу на Европском првенству. Иза нас је година са пуно медаља и трофеја, пуно освојених првенстава. Сасвим добра година у којој је доминирао фудбалски клуб и коме честитам на изванредним успесима. Очекујем да се то и настави", рекао је Човић.

"Време које долази изискује да будемо максимално јединствени, да максимално сарађујемо и сачувамо нешто што је светски бренд, а то је спортско друство са 30 клубова", додао је први човек црвено-белог спортског друштва.

Срећан 74. рођендан, Звездо!

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар