''Ljudi, a da se zovemo Zvezda?''

''Odlično, samo neka bude crvena!'' Na današnji dan pre 74 godine nastala je Crvena zvezda.  Zvezda proslavila rođendan: Najbolji Borjan i Nikolićeva! Golman fudbalera Crvene zvezde Milan Borjan i tekvondiskinja Milica Nikolić izabrani su za najbolje pojedince Sportskog društva Crvena zvezda za 2018. godinu.  Crvena zvezda slavi rođendan: "Fudbaleri, dominirajte"! Svečani dan na "Marakani", gde su na rođendanskom koktelu nagrađeni najbolji članovi crveno-belog kolektiva.

Fudbal 04.03.2019 | 16:00
''Ljudi, a da se zovemo Zvezda?''
Zvezda je osnovana 4. marta 1945. na inicijativu članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije.

Prvobitno, mesec dana ranije – u februaru iste godine, osnovano je novo omladinsko fiskulturno društvo koje je brzo preraslo u sportski kolektiv i dobilo ime – Crvena zvezda.

Kako je rođena Crvena zvezda? I danas se, kao svojevrsna anegdota, prepričava šta se sve dešavalo na poslednjoj sednici Inicijativnog odbora. 

Dan pre održavanja Skupštine osnivači su dugo diskutovali oko toga kakvo bi ime valjalo dati novom sportskom kolektivu. 

Ređali su se razni predlozi – Mladost, Udarnik, Torpedo, Dinamo, Lokomotiva i nijedan nije bio dovoljno privlačan. Konačno, zasijala je "Crvena zvezda".

Kako? Postoje razne verzije tog čina, ali se većina slaže da su "kumovi" bili Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, prvi potpredsednici kluba. 

Ćosić je rekao: "Ljudi, a da naše društvo nazovemo Zvezda?", na šta je Žujović dodao, "Odlično. Samo, kad je Zvezda – neka bude crvena". 

Tog 4. marta 1945. godine prvu utakmicu u istoriji društva fudbaleri Crvene zvezde odigrali su protiv ekipe Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a i trijumfovali rezultatom 3:0. 

Već naredne godine osvojena je i prva titula državnog šampiona – u završnom takmičenju u maju i junu 1946. učestvovalo je šest timova. 

Crvena zvezda je osvojila prvo mesto pobedivši Železničar u Nišu, Metalac u Beogradu, Jedinstvo u Smederevu i Radnički u Kragujevcu. 

Golman fudbalera Crvene zvezde Milan Borjan i tekvondiskinja Milica Nikolić izabrani su za najbolje pojedince Sportskog društva Crvena zvezda za 2018. godinu.

Na tradicionalnom izboru u okviru proslave 74. rođendana u Medija centru stadiona "Rajko Mitić" Nikolić je drugi put dobila nagradu, nakon što je bila najbolja za 2016. godinu, dok je Borjan prvi put laureat.

Za najbolju ekipu izabrani su fudbaleri Crvene zvezde koji su prošle godine osvojili titulu šampiona Srbije i izborili učešće u Ligi šampiona, a Vladan Milojević za najboljeg trenera.

Nagradu za životno delo dobili su Dane Korica i Aleksandar Matanović, a "crveno-belo srce" navijači Crvene zvezde.

Sportsko društvo Crvena zvezda, osnovano 4. marta 1945. godine, obeležilo je ovog ponedeljka svoj 74. rođendan na stadionu "Rajko Mitić".

Svečanim koktelom u Medija centru "Marakane", crveno-beli su se osvrnuli ka 2018. godini, ocenili je "veoma uspešnom" i podelili priznanja najuspešnijim individualcima i timovima.

Golman fudbalera Crvene zvezde Milan Borjan i tekvondoiskinja Milica Nikolić izabrani su za najbolje pojedince sportskog društva. Na tradicionalnom okupljanju, za najbolju ekipu proglašen je fudbalski tim, koji je prošle godine osvojio titulu šampiona Srbije i potom učestvovao u Ligi šampiona.

Zvezdin trener Vladan Milojević proglašen je za najboljeg trenera, a uz njega su nagrađeni i Dane Korica i Aleksandar Matanović, priznanjima za životno delo, kao i Dejan Joveljić, dobitnik nagrade za mladog igrača. Uz priznanja, dodeljeno je i "crveno-belo" srce, predstavnicima navijača.

Predsednik Upravnog odbora Sportskog društva Crvena zvezda Nebojša Čović ocenio je u obraćanju skupu da je 2018. bila veoma uspešna za mnogobrojne sportiste iz crveno-bele porodice, uz poseban akcenat na fudbalsku sekciju.

On je podsetio na uspehe Milojevićeve ekipe i čestitao rođendan svim klubovima društva, sa akcentom na jučerašnji uspeh bronzanog srpskog atletičara.

"Zvezdašima čestitam 74. rođendan. Moramo da podsetimo da je naš atletičar Strahinja Jovančevic osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu. Iza nas je godina sa puno medalja i trofeja, puno osvojenih prvenstava. Sasvim dobra godina u kojoj je dominirao fudbalski klub i kome čestitam na izvanrednim uspesima. Očekujem da se to i nastavi", rekao je Čović.

"Vreme koje dolazi iziskuje da budemo maksimalno jedinstveni, da maksimalno sarađujemo i sačuvamo nešto što je svetski brend, a to je sportsko drustvo sa 30 klubova", dodao je prvi čovek crveno-belog sportskog društva.

Srećan 74. rođendan, Zvezdo!

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar