Тајне које крију имена европских престоница

Сви знамо њихова имена, али можда не и откуд та имена долазе: европски градови крију у својим називима занимљиво порекло.

Путовања 04.03.2019 | 10:06
Тајне које крију имена европских престоница
Барселона тако своје име дугује генералу Хамилкару, оцу чувеног Ханибала. Хамилкар је утемељио Барселону, а име града вуче порекло од његовог породичног презимена Барса, што на пунском значи "муња". 

Према немачкој народној традицији, Берлин је своје име добио од речи "бäр" што значи "медвед", који је и симбол Берлина. Ипак, према другој теорији име града заправо долази од словенске речи за мочвару – "берл". 

Назив румунског главног града, Букурешта, долази од Букура, историјског јунака који је, према различитим легендама, био принц, одметник, рибар, пастир или ловац, или можда све то. На румунском језику, "букурија" значи "срећа". 

Манчестер, који се раније звао Мамуцио, данашњи назив је добио од назива "Мамецеастре" и сложеница је од речи "мамм" што значи "дојка" или "брдо у облику дојке", и староенглеског "цеастре, цхестер", што означава римски град. 

Ливерпул своје име такође дугује двема речима, староенглеској "лифер" што значи "дебела, згрушана вода" и "поол" што значи "базен", што је повезано с базеном.

Шведска престоница Стокхолм име дугује комбинацији речи "стäк" што значи "залив" (или, можда "стоцк" што значи "колац", "дићи сидро", "стуб", "мотка") и речи "холм" што значи "острво". 

Главни град Норвешке, Осло, име најверојатније дугује старонордијској речи "ос" што значи "ушће". Иако постоје и друге теорије, ова је најреалнија с обзиром на локацију на којој се место налази. Копенхаген у преводу значи "трговачка лука", име је добио од данске речи "кøбер" што значи "трговац" или "купац", и "хавн" што значи "лука". 

Истанбул име дугује турској верзији грчке фразе "еис тан полин" што заправо значи - "у град". Синтагма је коришћена из следећег разлога: Константинополис је у тој мери био изнад свих осталих градова на свету да су га Грци једноставно звали Град, стога су "ишли у Град". 

Хамбург име дугује речи "хамма" што значи "бутина, задњи део колена", односно, у пренесеном значењу, "савијеност, угао", што је референца на његову локацију која се налазила на скретању реке. Друга, и мање вероватна, теорија каже да долази од средњонемачке речи "хамме" што значи "затворени простор травњака". Други део имена, "бург", значи "тврђава, утврђење".

Париз се у античка времена звао "Лутециа Парисорум", а касније и "Парисии". Био је утврђено насеље галског племена Париза, који су од њега направили своју престоницу. 

Сплит је име добио од биљке жукве која око њега расте у изобиљу, а за коју је грчки назив "аспалатос" или "спалатос". У средњем веку назива се и Спалатум, што је изведеница од "спалато" и референца на Диоклецијанову палату која представља срж града. 

Минхен у корену своје речи има израз "мöнцх" што значи "монах". Основали су га бенедиктанци. Фиренца, на латинском "Флоренциа", има у свом називу презиме породице Медици, а у дословном преводу значи "цветање", име потиче од речи "флоренс" која је глаголски придев речи "флорере". 

Име Лондона, према једној теорији, потиче од израза "Лондиниум" што значи "место које припада човеку по имену Лондинос". Ова је теорија, међутим, одбачена, а другог, званичног објашњења за сада нема.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар