Зашто се једна ноздрва увијек зачепи више од друге када смо прехлађени?

Обично вам се у данима прехладе чини да вам је једна ноздрва зачепљенија од друге? Постоји научно објашњење зашто је то тако.

Здравље 04.03.2019 | 10:03
Зашто се једна ноздрва увијек зачепи више од друге када смо прехлађени?
Пре свега, ваш нос је паметнији него што мислите. Наиме, за то је задужен назални процес у којем се ваше ноздрве смењују у дужности увлачења веће количине ваздуха у односу на другу.

"Структуре с обе стране носа, које се зову доње назалне конхе, су одговорне за загревање и влажење ваздуха пре него што дође до ваших плућа. Ово штити плућа од исушивања и иритације. Тај процес захтева доста труда. Стога, нос усмерава своје напоре више на једну страну како би процес био ефикаснији", рекла је Рејчел Родити, хирург оториноларинголог.

Он шаље већи проток крви на једну ноздрву, што загрева ваздух који туда пролази, али такође то чини и да конха с те стране више набубри. Због таквог отока постоји и мањи простор кроз који може проћи кроз ваздух. Ово је, пак, врло суптилан процес па, осим уколико не патите од прехладе, инфекције, алергије или неког структурног проблема попут девијације носног септума (преграде), нећете ни бити свесни његовог одвијања.

Али када сте болесни, проток крви у вашем носу се још више повећава, што подстиче отицање и већу производњу слузи. Ако вам је нос у целости запушен, ово осећате много више у једној ноздрви и то у оној где је конха већ била више отечена у оквиру нормалног назалног циклуса.

Како отпушити нос?

Шта год да урадите, не можете искључити назални циклус. Вероватно ћете увек осећати како је једна ноздрва више запушена од друге. Ипак, након од 90 минута до четири сата нос ће заменити стране. Када се то догоди, вероватно ћете осетити мање олакшање у једној ноздрви када оток спласне. Међутим, тада ћете осетити запушење друге ноздрве.

Пара из врућег туша или овлаживача ваздуха може знатно да вам помогне. Такође, спрејеви са сланим раствором су ефикасни.

Али, имајте у виду да ови спрејеви који изазивају сужавање крвних судова могу изазвати зависност, те касније нос неће моћи сам да се отпуши. Зато будите с њима опрезни.

Уколико морате да их користите, прскајте их два пута дневно и не користите их дуже од пет до седам дана.

"Уколико симптоми запушеног носа потрају дуже од 10 до 14 дана или приметите запушеност носа и онда када нисте болесни, проверите са својим лекаром о чему се ради – нпр. девијација септума може бити узрок", закључује доктор Родити.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар