Спанаћ обавезно на тањиру

Изузетно богат протеинима, фолном киселином, магнезијумом, витаминима, калцијумом, калијумом, фосфором, гвожђем због чега се посебно препоручује анемичним особама.

Здравље 04.03.2019 | 08:47
Спанаћ обавезно на тањиру
МНОГИ су заволели спанаћ захваљујући Морнару Попају, неустрашивом цртаном јунаку који је обележио детињство многих генерација. Ова намирница требало би чешће да се нађе у нашем јеловнику јер је извор здравља. Спанаћ је изузетно богат протеинима, фолном киселином, магнезијумом, витаминима, калцијумом, калијумом, фосфором, гвожђем због чега се посебно препоручује анемичним особама.

Само 180 грама куваног спанаћа садржи више од 1.000 процената препоручене дневне количине витамина К и 377 одсто витамина А. Ова врста поврћа такође обилује флавоноидима и каротеноидима који имају противупално и антиоксидантно дејство. Спанаћ је извор витамина Ц и Е, бетакаротена, мангана, цинка и селена. Свакодневно конзумирање овог поврћа препоручује се особама оболелим од остеопорозе, а због калијума и женама које улазе у менопаузу.

Спанаћ подстиче пробаву и спречава затвор, помаже при мршављењу, позитивно утиче на ниво шећера у крви и побољшава функцију мозга. Због богатих састојака, најбоље је да га једете у сировом стању као додатак салатама или га само кратко кувајте. Једно од најважнијих правила јесте да се већ припремљени спанаћ накнадно не подгрејава.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар