ИТА: Италија памти Асторија!

Аталанта прејака за Виолу! Фудбалери Аталанте су у Бергаму успели да победе Фиорентину у 26. колу италијанске Серије А и тако наставили да се боре за јесен у Европи.  Турбо фудбал два мајстора и сузе које су гануле Италију! Аталанта се оперт распцуала против Фиорентине.  Све утакмице 26. кола Серије А прекидане су у 13. минуту у знак сјећања на Давидеа Асторија, бившег капитена Фиорентине и репрезентативца Италије, који је преминуо прије тачно годину дана. Нарочито емотивно било је у Бергаму.

Фудбал 03.03.2019 | 23:12
ИТА: Италија памти Асторија!
Аталанта ове сезоне игра веома добро, а поготово на свом терену, тако су у недељу успели да на "Атлети Азури" стадиону савладају Фиорентину резултатом 3:1 и наставе да се боре за Лигу Европе.

Занимљиво, гости су одмах запретили преко колумбијског нападача, Луиса Мјуриела, који је довео Фиорентину у вођство већ у четвртом минуту утакмице.

Везни фудбалер Аталанте де Рун, фактички је поклонио лопту Мјуриелу који није имао тежак задатак и постигао је први погодак.

На изједначење се чекало двадесетак минута, а онда је бивши фудбалер Фиорентине, Јосип Иличић, који је са ивице шеснаестерца матирао Лафона.

Само шест минута потом, Алехандро Гомес, након фантастичног соло продора доноси преокрет Аталанти.

Коначних 3:1, поставио је Гонсенс коиј је главом са пет метара спровео лопту у мрежу.

Аталанта је након овог тријумфа прескочила Торино на табели и сада се налази на деоби шесте позиције, са 41. оствојеним бодом, док је Фиорентина на 10. месту са 36.

Пре неколико дана су Аталанта и Фиорентина потврдиле зашто их сматрају најатрактивнијим екипама Серије А одигравши ватрени реми (3:3) у првом мечу полуфинала Купа Италије. Оба тима играју нападачки и отврорен фудбал, увек на гол више и у њиховом фудбалу се уива.

Данас су се одмерили снаге у првенству и опет је било ватрено. Аталанта је у Бергаму славила 3:1, прекинула низ од два пораза и против директног ривала се вратила у борбу за Европу. Од гомиле Аталантиних младих звезда, меч су одлучила два искусна мајстора фудбала Алехандро  Папу Гомез и Јосип Илићић.

Али више од голова ће се памтити емотини детаљ из 13. минута. Као и на свим мечеввима овог кола Серије А, утакмица је кратко прекинута како би се на годишњицу смрти одала пошта бившем Фиорентинином капитену Давидеу Асторију. Јосип Иличић је то доживео емотивније од осталих. Са Асторијем  је дуго био саиграч у Фиренци, били су добри пријатељи и није издржао да не пусти сузу. Било је ту још симболике осим што је Астори био капитен Фиорентини. Рођен је и сахрањен на само 20 километара од Бергама...

А на терену је почело експлозивно као што се и очекивало од ова два тима. Турбо фудбал који негују се играо од првог минута. Луис Муријел је већ у трећем минуту искористио катастрофалан повратни пас Мартенаде Рона и довео Виолу у вођство. Потом је Кјеза имао шансу за 2:0...

Аталанта је запретила преко Иличића чији шут је изблокиран, потом је Папу Гомез показао да је оран за игру. Али Лафон је блистао на голу гостију. Зауставио је покушај Запате, па још један волеј Иличића... Да би га на крају савладао његов саиграч. Аталанта је на брзину извела слободњак док одбрана Виоле није била постављена, Иличић је шутирао, али је лопта закачила Веретуа и преварила Лафона.

Само шест минута касније – најлепши моменат утакмице! Папу Гомез је узео лопту на својој половини, мајсторски избацио двојицу чувара и сјурио се ка голу Фиорентине, а онда испалио пројектил по земљи у мрежу Лафона.

Наставила је Аталанта да гази истим ритмом и у другом полувремену. Иличић и Ђимшити су имали шансе, Запата је промашио празан гол, да би у наставку акције центаршут Кастања пронашао Госенса на даљој стативи и све је било решено.

Имала је Фиорентина шансу да оживи када је страшан шут Федерика Кјезе погодио пречку. Била је то последња шанса Виоле да  се врати у меч... Аталанта је заслужено славила.

Емотивно је овог викенда на теренима Серије А.

Све утакмице 26. кола италијанског првенства прекидане су у 13. минуту у знак сјећања на Давидеа Асторија, бившег капитена "виоле" и репрезентативца Италије, који је преминуо 4. марта 2018. прошле године.

Чини се, ипак, да је најемотивније било на стадиону "Атлети Азури д'Италија", гдје је гостовала Фиорентина, с обзиром да је Астори рођен и сахрањен у мјесту Сан Ђовани Бјанко, удаљеном 20-ак километара од Бергама.

Када је Јосип Иличић, некадашњи Асторијев саиграч, у 13. минуту избацио лопту ван граница терена, навијачи, играчи и сви остали присутни на стадиону громогласним аплаузом, са сузама у очима, још једном су поздравили Асторија.

Подсјетимо, Астори (31) је преминуо у хотелу прије тачно годину дана, уочи утакмице Удинезе - Фиорентина, а обдукцијом је утврђено да је срчани застој био узрок смрти.

Што се тиче саме утакмице, "виола" је повела на самом отварању, али је остала без бодова, први пут у 2019. години!

У трећем минуту Луис Муријел искористио је слабо постављену одбрану домаћих и лијепо погодио за 0:1, да би домаћим преокренуо за само шест минута.

Прво је на истеку пола сата игре Иличић постигао гол против свог некадашњег клуба за 1:1, да би Алехандро "Папу" Гомез недуго затим донио вођство Аталанти.

У наставку још један гол у мрежи гостију, тридесетак минута прије краја погодио је Робин Госенс, за коначних 3:1.

СЕРИЈА А - 26. КОЛО:

Торино - Кјево 3:0 (0:0)
/Белоти 76, Ринкон 90+2, Заза 90+3/ 

Ђенова - Фрозиноне 0:0

СПАЛ - Сампдорија 1:2 (0:2)
/Куртић 90+5 - Кваљарела 4, 11/ 

Удинезе - Болоња 2:1 (1:1)
/Де Пол 24 пен, Пусето 79 - Паласио 39/ 

Аталанта - Фиорентина 3:1 (2:1)
/Иличић 28, Гомез 34, Госенс 59 - Муријел 3/

Наполи - Јувентус 1:2 (0:2)
/Каљехон 61 - Пјанић 28, Емре Џан 39/

Одиграно у суботу:

Емполи - Парма 3:3 (1:2)
/Дел Орко 19, Капуто 59 пен, Силвестре 90+1 - Жервињо 13, Ригони 45+1, Алвеш 82/

Милан - Сасуоло 1:0 (1:0)
/Лирола 35 аутогол/

Лацио - Рома 3:0 (1:0)
/Каиседо 12, Имобиле 72 пен, Каталди 89/

Одиграно у петак:

Каљари - Интер 2:1 (2:1)
/Ћепители 30, Паволети 43 - Мартинез 37/

ТАБЕЛА: Јувентус 72, Наполи  56, Милан 48, Интер 47, Рома 44, Аталанта 41, Лацио (-1) 41, Торино 41, Сампдорија 39, Фиорентина 36, Сасуоло 31, Ђенова 30, Парма 30, Каљари 27, Удинезе (-1) 25, СПАЛ 23, Емполи 22, Болоња 18, Фрозиноне 17, Кјево 10*.

*НАПОМЕНА Италијанска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: мондо.ба/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар