ITA: Italija pamti Astorija!

Atalanta prejaka za Violu! Fudbaleri Atalante su u Bergamu uspeli da pobede Fiorentinu u 26. kolu italijanske Serije A i tako nastavili da se bore za jesen u Evropi.  Turbo fudbal dva majstora i suze koje su ganule Italiju! Atalanta se opert raspcuala protiv Fiorentine.  Sve utakmice 26. kola Serije A prekidane su u 13. minutu u znak sjećanja na Davidea Astorija, bivšeg kapitena Fiorentine i reprezentativca Italije, koji je preminuo prije tačno godinu dana. Naročito emotivno bilo je u Bergamu.

Fudbal 03.03.2019 | 23:12
ITA: Italija pamti Astorija!
Atalanta ove sezone igra veoma dobro, a pogotovo na svom terenu, tako su u nedelju uspeli da na "Atleti Azuri" stadionu savladaju Fiorentinu rezultatom 3:1 i nastave da se bore za Ligu Evrope.

Zanimljivo, gosti su odmah zapretili preko kolumbijskog napadača, Luisa Mjuriela, koji je doveo Fiorentinu u vođstvo već u četvrtom minutu utakmice.

Vezni fudbaler Atalante de Run, faktički je poklonio loptu Mjurielu koji nije imao težak zadatak i postigao je prvi pogodak.

Na izjednačenje se čekalo dvadesetak minuta, a onda je bivši fudbaler Fiorentine, Josip Iličić, koji je sa ivice šesnaesterca matirao Lafona.

Samo šest minuta potom, Alehandro Gomes, nakon fantastičnog solo prodora donosi preokret Atalanti.

Konačnih 3:1, postavio je Gonsens koij je glavom sa pet metara sproveo loptu u mrežu.

Atalanta je nakon ovog trijumfa preskočila Torino na tabeli i sada se nalazi na deobi šeste pozicije, sa 41. ostvojenim bodom, dok je Fiorentina na 10. mestu sa 36.

Pre nekoliko dana su Atalanta i Fiorentina potvrdile zašto ih smatraju najatraktivnijim ekipama Serije A odigravši vatreni remi (3:3) u prvom meču polufinala Kupa Italije. Oba tima igraju napadački i otvroren fudbal, uvek na gol više i u njihovom fudbalu se uiva.

Danas su se odmerili snage u prvenstvu i opet je bilo vatreno. Atalanta je u Bergamu slavila 3:1, prekinula niz od dva poraza i protiv direktnog rivala se vratila u borbu za Evropu. Od gomile Atalantinih mladih zvezda, meč su odlučila dva iskusna majstora fudbala Alehandro  Papu Gomez i Josip Ilićić.

Ali više od golova će se pamtiti emotini detalj iz 13. minuta. Kao i na svim mečevvima ovog kola Serije A, utakmica je kratko prekinuta kako bi se na godišnjicu smrti odala pošta bivšem Fiorentininom kapitenu Davideu Astoriju. Josip Iličić je to doživeo emotivnije od ostalih. Sa Astorijem  je dugo bio saigrač u Firenci, bili su dobri prijatelji i nije izdržao da ne pusti suzu. Bilo je tu još simbolike osim što je Astori bio kapiten Fiorentini. Rođen je i sahranjen na samo 20 kilometara od Bergama...

A na terenu je počelo eksplozivno kao što se i očekivalo od ova dva tima. Turbo fudbal koji neguju se igrao od prvog minuta. Luis Murijel je već u trećem minutu iskoristio katastrofalan povratni pas Martenade Rona i doveo Violu u vođstvo. Potom je Kjeza imao šansu za 2:0...

Atalanta je zapretila preko Iličića čiji šut je izblokiran, potom je Papu Gomez pokazao da je oran za igru. Ali Lafon je blistao na golu gostiju. Zaustavio je pokušaj Zapate, pa još jedan volej Iličića... Da bi ga na kraju savladao njegov saigrač. Atalanta je na brzinu izvela slobodnjak dok odbrana Viole nije bila postavljena, Iličić je šutirao, ali je lopta zakačila Veretua i prevarila Lafona.

Samo šest minuta kasnije – najlepši momenat utakmice! Papu Gomez je uzeo loptu na svojoj polovini, majstorski izbacio dvojicu čuvara i sjurio se ka golu Fiorentine, a onda ispalio projektil po zemlji u mrežu Lafona.

Nastavila je Atalanta da gazi istim ritmom i u drugom poluvremenu. Iličić i Đimšiti su imali šanse, Zapata je promašio prazan gol, da bi u nastavku akcije centaršut Kastanja pronašao Gosensa na daljoj stativi i sve je bilo rešeno.

Imala je Fiorentina šansu da oživi kada je strašan šut Federika Kjeze pogodio prečku. Bila je to poslednja šansa Viole da  se vrati u meč... Atalanta je zasluženo slavila.

Emotivno je ovog vikenda na terenima Serije A.

Sve utakmice 26. kola italijanskog prvenstva prekidane su u 13. minutu u znak sjećanja na Davidea Astorija, bivšeg kapitena "viole" i reprezentativca Italije, koji je preminuo 4. marta 2018. prošle godine.

Čini se, ipak, da je najemotivnije bilo na stadionu "Atleti Azuri d'Italija", gdje je gostovala Fiorentina, s obzirom da je Astori rođen i sahranjen u mjestu San Đovani Bjanko, udaljenom 20-ak kilometara od Bergama.

Kada je Josip Iličić, nekadašnji Astorijev saigrač, u 13. minutu izbacio loptu van granica terena, navijači, igrači i svi ostali prisutni na stadionu gromoglasnim aplauzom, sa suzama u očima, još jednom su pozdravili Astorija.

Podsjetimo, Astori (31) je preminuo u hotelu prije tačno godinu dana, uoči utakmice Udineze - Fiorentina, a obdukcijom je utvrđeno da je srčani zastoj bio uzrok smrti.

Što se tiče same utakmice, "viola" je povela na samom otvaranju, ali je ostala bez bodova, prvi put u 2019. godini!

U trećem minutu Luis Murijel iskoristio je slabo postavljenu odbranu domaćih i lijepo pogodio za 0:1, da bi domaćim preokrenuo za samo šest minuta.

Prvo je na isteku pola sata igre Iličić postigao gol protiv svog nekadašnjeg kluba za 1:1, da bi Alehandro "Papu" Gomez nedugo zatim donio vođstvo Atalanti.

U nastavku još jedan gol u mreži gostiju, tridesetak minuta prije kraja pogodio je Robin Gosens, za konačnih 3:1.

SERIJA A - 26. KOLO:

Torino - Kjevo 3:0 (0:0)
/Beloti 76, Rinkon 90+2, Zaza 90+3/ 

Đenova - Frozinone 0:0

SPAL - Sampdorija 1:2 (0:2)
/Kurtić 90+5 - Kvaljarela 4, 11/ 

Udineze - Bolonja 2:1 (1:1)
/De Pol 24 pen, Puseto 79 - Palasio 39/ 

Atalanta - Fiorentina 3:1 (2:1)
/Iličić 28, Gomez 34, Gosens 59 - Murijel 3/

Napoli - Juventus 1:2 (0:2)
/Kaljehon 61 - Pjanić 28, Emre Džan 39/

Odigrano u subotu:

Empoli - Parma 3:3 (1:2)
/Del Orko 19, Kaputo 59 pen, Silvestre 90+1 - Žervinjo 13, Rigoni 45+1, Alveš 82/

Milan - Sasuolo 1:0 (1:0)
/Lirola 35 autogol/

Lacio - Roma 3:0 (1:0)
/Kaisedo 12, Imobile 72 pen, Kataldi 89/

Odigrano u petak:

Kaljari - Inter 2:1 (2:1)
/Ćepiteli 30, Pavoleti 43 - Martinez 37/

TABELA: Juventus 72, Napoli  56, Milan 48, Inter 47, Roma 44, Atalanta 41, Lacio (-1) 41, Torino 41, Sampdorija 39, Fiorentina 36, Sasuolo 31, Đenova 30, Parma 30, Kaljari 27, Udineze (-1) 25, SPAL 23, Empoli 22, Bolonja 18, Frozinone 17, Kjevo 10*.

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: mondo.ba/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar