ПЛ: Ливерпул изгубио прво мјесто!

Ливерпулова "нула" по мери "грађана"– Сити лидер Премијер лиге! Фудбалери Ливерпула ремизирали су без голова, против градског ривала Евертона и тако угрозили своје шансе за шампионску титулу.  Салах не може да погоди, Ливерпул да победи, Сити први! Од данас имамо новог лидера Премијер лиге, након што су "редси" остали са свега четири пбоеде у последњих 12 утакмица.  Усамљени, наивни, мекани. . .  Евертон задао тежак ударац комшијама у борби за титулу - 0:0!

Фудбал 03.03.2019 | 22:58
ПЛ: Ливерпул изгубио прво мјесто!
Фудбалери Ливерпула ремизирали су са Евертоном у 29.колу енглеске Премиер Лиге и тако угрозили своје шансе за освајање шампионске титуле, пошто су након овог ремија без голова на позицији број два иза Манчестер ситија, који има бод више од "Редса".

Ливерпул је нападао на "Гудисону", био је врло опасан и у првих 45 минута, а Џордан Пикфорд се истакао једном феноменалном одбраном.

Салах је пропустио ту велику шансу за Ливерпул, па египатски нападач, као и навијачи Ливерпула итекако имају за чим да жале.

Касније, у другом полувремену, Роберто Фирмино је имао фантастичну прилику да постигне погодак за свој клуб, али је Лукас Диње правовремено реаговао.

Евертон није био нешто претерано опасан на овој утакмици, па је Алисон углавном имао нека рутинска хватања.

Ово је био 34. реми без голова у утакмицама у којим наступају Ливерпул и Евертон, више него било ко други у Премиер Лиги.

На "Енфилду" је "нула" била спремна, али се се лопта у 91. минуту одбила од пречке право на ногу Дивока Оригија који је ушао у игру седам минута раније и, наравно, искористио поклон несигурног Џордана Пикфорда.

На "Гудисону" је "нула" остала на снази и када је Мартин Еткинсон последњи пут "дунуо" у пиштаљку и означио крај "Мерсисајд дербија" у ком је Пикфорд био бриљантан, а Ориги потврдио да навала са њим од старта и Робертом Фирмином није иста навала.

Од данас, лидер Премијер лиге поново је шампион, Манчестер сити:

Евертон - Ливерпул 0:0 другу годину заредом када су "плави" домаћини, а шести пут у последњих осам сезона.

"Карамеле" ће наставити да чекају прву победу над комшијама код куће од 2010. године као десети на табели, док ће "редси" наставити да чекају прву титулу првака од 1990. године као други.

На последњих пет гостовања, екипа менаџера Јиргена Клопа победила је само једном, а рачунајући од првог пораза у лиги - оног од Манчестер ситија на "Етихаду" 3. јануара, свргнути лидер забележио је скор 4-5-2 и освојио лигашке бодове само у мечевима са Брајтоном (0:1), Кристал Паласом (4:3), Борнмутом (3:0) и Вотфордом (5:0).

У дуелима са Лестером (1:1), Вест Хемом (1:1), Манчестер јунајтедом (0:0) и Евертоном (0:0) губио је по два, а свему треба додати и реми без голова у првом мечу осмине финала Лиге Европе са Бајерном, где реванш у Минхену тек следи.

И пред 39.335 навијача на "Гудисон парку" било је уочљиво да у Ливерпулу постоји очигледна нервоза и деконцентрација, а да се у том смислу истиче први играч екипе, Мохамед Салах, који је пропустио три шансе да савлада Пикфорда - шансе какве је прошле сезоне са лакоћом претварао у поготке на путу ка титули играча године у Премијер лиги.

На све то требало би додати велику шансу коју је на додавање главом домимантног Вирџила ван Дајка у неповрат послао Фабињо само једним лошим потезом - пријемом лопте на петерцу испред Пикфорда.

На крају, после три измене које је направио Марко да Силва, Клоп је чак морао да стрепи и за бод, јер су одлучнији у финишу били домаћи, него гостујући фубалери.

"Усамљен, наиван и физички мекан", тако је Жозе Мурињо описао данас Мохамеда Салаха којег је тренирао у Челсију и за чији се одлазак у са Стамфорда лично побринуо пре неколико сезона. Показао је Египћанин прошле сезоне, да му ови епитети никако не пристају, да је паклен играч који је са 31 голом био и најбољи стрелац Премијер лиге. Надали су се фанови Црвених да би управо он ове године могао да их води до те дуго ишчекиване титуле, да је он месија и судбински предодређен за тако нешто, али се чини да ипак није.

Брзо је посебни Мо постао обични, преко ноћи заборавио да асиситира и даје голове, а његово оддсуство у игри одразило се последњих недеља и на резултате екипе Јиргена Клопа у првенству. Још један реми без голова, четврти на последњих шест утакмица, коначно је скинуо Црвене са првог места и дао ветар у леђа Манчестер Ситију да као први прође кроз циљ у мају.

Рано је, има још девет кола до краја, али само гол Салаха на протеклих шест утакмица у лиги условио је и да најзагриженији навијачи Ливерпула више не верују у чудо и коначни повратак титуле на Енфилд.

Могао је Салах данас да ућутка критичаре. Да је у 29. минуту савладао Џордана Пикфорда у ситуацији један на један када му је енглески голман маестрално скинуо шут. Била је то једна од ретких изгледних шанси за госте, сигурно најбоља и на целој утакмици, онаква каква се добија само једном када се игра тврдо.

А Евертон је данас играо тврдо. Као да му опстанак зависи од ове утакмице, кварио је за бод, логично под геслом "да комшији цркне крава".

Другу добру шансу за Ливерпул имао је Фабињо у 69. после паса Ван Дајка, али му је у петерцу Карамела с ноге лопту скинуо Лука Дињ. Домаћини су такође имали две прилике у овом врло тврдом и изједначеном мечу, а Сигурдсон у првом и Доминик Калверт-Луин у другом нису могли да матирају стандардно доброг Алисона.

Не може се рећи да Клопови играчи нису хтели победу на овом мечу, трудили се јесу, али је и умор узео данак, а Евертон који је до среде и утакмице с Кардифом имао две недеље одмора, знао је да искористи свежину. Зато је и био бољи у последњих двадесетак минута када је имао неколико опасних напада, али није успео да обрадује своје навијаче са три бода. 

ПРЕМИЈЕР ЛИГА, 29. коло:

Вотфорд - Лестер 2:1 (1:0)
/Дини 5, Греј 90+2 - Варди 75/

Фулам - Челси 1:2 (1:2)
/Чејмберс 27 - Игуаин 20, Жоржињо 31/

Евертон - Ливерпул 0:0

субота

Тотенхем - Арсенал 1:1 (0:1)
/Кејн 74'п - Рамзи 16'/

Борнмут - Манчестер сити 0:1 (0:0)
/Махрез 55'/

Брајтон - Хадерсфилд 1:0 (0:0)
/Андоне 79'/

Барнли - Кристал Палас 1:3 (0:1)
/Барнс 90' - Барсли 15' аг, Батшуаји 48', Заха 76'/

Манчестер јунајтед - Саутемптон 3:2 (0:1)
/Переира 53', Лукаку 59', 88' - Валери 26', Вард Праус 76'/

Вулверхемптон - Кардиф 2:0 (2:0)

Вест Хем - Њукасл 2:0 (2:0)
/Рајс 7, Нобл 42п/

ТАБЕЛА: Манчестер сити 71, Ливерпул 70, Тотенхем 61, Манчестер јунајтед 58, Арсенал 57, Челси (-1) 56, Вулверхемптон 43, Вотфорд 43, Вест Хем 39, Евертон 37, Лестер 35, Борнмут 34, Кристал Палас 33, Њукасл 31, Брајтон (-2) 30, Барнли 30, Саутемптон 27, Кардиф 25, Фулам 17, Хадерсфилд 14.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар