PL: Liverpul izgubio prvo mjesto!

Liverpulova "nula" po meri "građana"– Siti lider Premijer lige! Fudbaleri Liverpula remizirali su bez golova, protiv gradskog rivala Evertona i tako ugrozili svoje šanse za šampionsku titulu.  Salah ne može da pogodi, Liverpul da pobedi, Siti prvi! Od danas imamo novog lidera Premijer lige, nakon što su "redsi" ostali sa svega četiri pboede u poslednjih 12 utakmica.  Usamljeni, naivni, mekani. . .  Everton zadao težak udarac komšijama u borbi za titulu - 0:0!

Fudbal 03.03.2019 | 22:58
PL: Liverpul izgubio prvo mjesto!
Fudbaleri Liverpula remizirali su sa Evertonom u 29.kolu engleske Premier Lige i tako ugrozili svoje šanse za osvajanje šampionske titule, pošto su nakon ovog remija bez golova na poziciji broj dva iza Mančester sitija, koji ima bod više od "Redsa".

Liverpul je napadao na "Gudisonu", bio je vrlo opasan i u prvih 45 minuta, a Džordan Pikford se istakao jednom fenomenalnom odbranom.

Salah je propustio tu veliku šansu za Liverpul, pa egipatski napadač, kao i navijači Liverpula itekako imaju za čim da žale.

Kasnije, u drugom poluvremenu, Roberto Firmino je imao fantastičnu priliku da postigne pogodak za svoj klub, ali je Lukas Dinje pravovremeno reagovao.

Everton nije bio nešto preterano opasan na ovoj utakmici, pa je Alison uglavnom imao neka rutinska hvatanja.

Ovo je bio 34. remi bez golova u utakmicama u kojim nastupaju Liverpul i Everton, više nego bilo ko drugi u Premier Ligi.

Na "Enfildu" je "nula" bila spremna, ali se se lopta u 91. minutu odbila od prečke pravo na nogu Divoka Origija koji je ušao u igru sedam minuta ranije i, naravno, iskoristio poklon nesigurnog Džordana Pikforda.

Na "Gudisonu" je "nula" ostala na snazi i kada je Martin Etkinson poslednji put "dunuo" u pištaljku i označio kraj "Mersisajd derbija" u kom je Pikford bio briljantan, a Origi potvrdio da navala sa njim od starta i Robertom Firminom nije ista navala.

Od danas, lider Premijer lige ponovo je šampion, Mančester siti:

Everton - Liverpul 0:0 drugu godinu zaredom kada su "plavi" domaćini, a šesti put u poslednjih osam sezona.

"Karamele" će nastaviti da čekaju prvu pobedu nad komšijama kod kuće od 2010. godine kao deseti na tabeli, dok će "redsi" nastaviti da čekaju prvu titulu prvaka od 1990. godine kao drugi.

Na poslednjih pet gostovanja, ekipa menadžera Jirgena Klopa pobedila je samo jednom, a računajući od prvog poraza u ligi - onog od Mančester sitija na "Etihadu" 3. januara, svrgnuti lider zabeležio je skor 4-5-2 i osvojio ligaške bodove samo u mečevima sa Brajtonom (0:1), Kristal Palasom (4:3), Bornmutom (3:0) i Votfordom (5:0).

U duelima sa Lesterom (1:1), Vest Hemom (1:1), Mančester junajtedom (0:0) i Evertonom (0:0) gubio je po dva, a svemu treba dodati i remi bez golova u prvom meču osmine finala Lige Evrope sa Bajernom, gde revanš u Minhenu tek sledi.

I pred 39.335 navijača na "Gudison parku" bilo je uočljivo da u Liverpulu postoji očigledna nervoza i dekoncentracija, a da se u tom smislu ističe prvi igrač ekipe, Mohamed Salah, koji je propustio tri šanse da savlada Pikforda - šanse kakve je prošle sezone sa lakoćom pretvarao u pogotke na putu ka tituli igrača godine u Premijer ligi.

Na sve to trebalo bi dodati veliku šansu koju je na dodavanje glavom domimantnog Virdžila van Dajka u nepovrat poslao Fabinjo samo jednim lošim potezom - prijemom lopte na petercu ispred Pikforda.

Na kraju, posle tri izmene koje je napravio Marko da Silva, Klop je čak morao da strepi i za bod, jer su odlučniji u finišu bili domaći, nego gostujući fubaleri.

"Usamljen, naivan i fizički mekan", tako je Žoze Murinjo opisao danas Mohameda Salaha kojeg je trenirao u Čelsiju i za čiji se odlazak u sa Stamforda lično pobrinuo pre nekoliko sezona. Pokazao je Egipćanin prošle sezone, da mu ovi epiteti nikako ne pristaju, da je paklen igrač koji je sa 31 golom bio i najbolji strelac Premijer lige. Nadali su se fanovi Crvenih da bi upravo on ove godine mogao da ih vodi do te dugo iščekivane titule, da je on mesija i sudbinski predodređen za tako nešto, ali se čini da ipak nije.

Brzo je posebni Mo postao obični, preko noći zaboravio da asisitira i daje golove, a njegovo oddsustvo u igri odrazilo se poslednjih nedelja i na rezultate ekipe Jirgena Klopa u prvenstvu. Još jedan remi bez golova, četvrti na poslednjih šest utakmica, konačno je skinuo Crvene sa prvog mesta i dao vetar u leđa Mančester Sitiju da kao prvi prođe kroz cilj u maju.

Rano je, ima još devet kola do kraja, ali samo gol Salaha na proteklih šest utakmica u ligi uslovio je i da najzagriženiji navijači Liverpula više ne veruju u čudo i konačni povratak titule na Enfild.

Mogao je Salah danas da ućutka kritičare. Da je u 29. minutu savladao Džordana Pikforda u situaciji jedan na jedan kada mu je engleski golman maestralno skinuo šut. Bila je to jedna od retkih izglednih šansi za goste, sigurno najbolja i na celoj utakmici, onakva kakva se dobija samo jednom kada se igra tvrdo.

A Everton je danas igrao tvrdo. Kao da mu opstanak zavisi od ove utakmice, kvario je za bod, logično pod geslom "da komšiji crkne krava".

Drugu dobru šansu za Liverpul imao je Fabinjo u 69. posle pasa Van Dajka, ali mu je u petercu Karamela s noge loptu skinuo Luka Dinj. Domaćini su takođe imali dve prilike u ovom vrlo tvrdom i izjednačenom meču, a Sigurdson u prvom i Dominik Kalvert-Luin u drugom nisu mogli da matiraju standardno dobrog Alisona.

Ne može se reći da Klopovi igrači nisu hteli pobedu na ovom meču, trudili se jesu, ali je i umor uzeo danak, a Everton koji je do srede i utakmice s Kardifom imao dve nedelje odmora, znao je da iskoristi svežinu. Zato je i bio bolji u poslednjih dvadesetak minuta kada je imao nekoliko opasnih napada, ali nije uspeo da obraduje svoje navijače sa tri boda. 

PREMIJER LIGA, 29. kolo:

Votford - Lester 2:1 (1:0)
/Dini 5, Grej 90+2 - Vardi 75/

Fulam - Čelsi 1:2 (1:2)
/Čejmbers 27 - Iguain 20, Žoržinjo 31/

Everton - Liverpul 0:0

subota

Totenhem - Arsenal 1:1 (0:1)
/Kejn 74'p - Ramzi 16'/

Bornmut - Mančester siti 0:1 (0:0)
/Mahrez 55'/

Brajton - Hadersfild 1:0 (0:0)
/Andone 79'/

Barnli - Kristal Palas 1:3 (0:1)
/Barns 90' - Barsli 15' ag, Batšuaji 48', Zaha 76'/

Mančester junajted - Sautempton 3:2 (0:1)
/Pereira 53', Lukaku 59', 88' - Valeri 26', Vard Praus 76'/

Vulverhempton - Kardif 2:0 (2:0)

Vest Hem - Njukasl 2:0 (2:0)
/Rajs 7, Nobl 42p/

TABELA: Mančester siti 71, Liverpul 70, Totenhem 61, Mančester junajted 58, Arsenal 57, Čelsi (-1) 56, Vulverhempton 43, Votford 43, Vest Hem 39, Everton 37, Lester 35, Bornmut 34, Kristal Palas 33, Njukasl 31, Brajton (-2) 30, Barnli 30, Sautempton 27, Kardif 25, Fulam 17, Hadersfild 14.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar