ШПА: Хетафе јури, ма лети ка ЛШ!

Хетафеова сезона из снова се наставља! Фудбалери Хетафеа савладали су Бетис на гостовању у Севиљи резултатом 2:1 и заузели четврто место у шпанској ЛаЛиги које води у Лигу шампиона.  Хетафе и Макса су зрели за Лигу шампиона! Победа у дуелу са директним конкурентом за четврту позицију. . .  Кике Сетјен у месец дана од Бетисовог идола до персоне нон грата, Максин Хетафе озбиљно мисли у Лигу шампиона! На стадиону “Бенито Виљамарину” 2:1 за госте из мадридског предграђа.

Фудбал 03.03.2019 | 22:51
ШПА: Хетафе јури, ма лети ка ЛШ!
Већ од 20. минута су фудбалери Хетафеа дошли до предности, кратко су извели корнер и онда из једне акције упутили прецизан центаршут где се нашао Леандро Кабрера и из петерца успео главом да савлада голмана Бетиса, Пауа Лопеза.

У смирај првог полувремена, Хетафе је дошао и до другог поготка. Имали су аут негде на средини терена, а акцију су концентрисали по левој страни, разменили су неколико додавања, након којих су фудбалери Бетиса тражили недозвољену позицију, али је заставица остала доле, а то је Хаиме Мата знао да казни и послао лопту у малу мрежу, за великих 2:0 у корист гостујућег састава.

У току је био 75. минут утакмице и акција Бетиса је овога пута ишла кроз средину и леву страну, да би пас Вилијама Карваља дошао до њиховог капитена, некада велике звезде европског фудбала, Хоакина, који је лопту закуцао у горњи леви угао и смањио резултат на 2:1.

Наиме, Хоакин је због танких нерава и расправљања успео да заради и жути картон у 86. минуту утакмице.

Хетафеу је ово била 11. победа у сезони, уз 9 ремија и 6 пораза, иза њих се налази Алавес са 40 бодова, као и Севиља, која је освојила 37 бодова до сада.

Сјајне измене Кикеа Сетијена на полувремену утакмице на "Виљамарину" продрмале су Бетис и уздрмале Хетафе који је испустио вођство од два гола предности стечено у првих 45 минута, али је на њихову срећу Хесе пожурио за пола корака и његов гол за изједначење је поништен.

Испоставило се тако да је сјајан погодак ветерана Хоакина у 75. минуту био само утешни, па се Хетафе, који је основан две године по рођењу легенде Бетиса, радовао великој победи.

С обзиром на то да је Севиља, дан раније, доживела невероватан пораз против Уеске у дубокој надокнади времена (2:1), што им је четврти у последњих пет кола, Хетафе је сада у феноменалној ситуацији када је "излазак" у Лигу шампиона у питању.

Имају 42 бода после 26 одиграних кола, само шест мање од Реала, док су на два корака од Алавеса, пет од Севиље, шест од Бетиса, седам од Сосиједада...

БЕТИС - ХЕТАФЕ 1:2 (0:2)

Гости су повели поготком Кабрере у 20. минуту после кратке комбинација након корнера, одличан центаршут је послао Портиљо, да би Хаиме Мата наставио голгетерски низ у 44. минуту, на пас подједнако сјајног Молине.

Хесе и Хоакин су донели жустрину у игри Бетиса, већим делом другог дела су били надомак последње трећине терена, али је само један од датих голова резервиста био регуларан...

Немања Максимовић је поново "шефовао" на средини терена у екипи Хосеа Борделаса и одиграо читав сусрет, па би после "премијерног" наступа са Астаном у Лиги шампиона, то исто могао да уради и са Хетафеом који је у краткој историји само два пута играо Европу.

Колико је одлазак из Валенсије, где је био четврта опција и у којој је добио још конкурената током лета, био одлична ствар говори податак и да је "Макса" фудбалер са другом највећом минутажом у дресу Хетафеа ове сезоне. Поуздани везиста је одиграо већ преко 2.400 минута, али још је без конкретног учинка. Неће га ни гол ни асистенција!

Тим из шпанског предграђа, који је настао 1983. године и почео да се такмичи у седмом рангу шпанског фудбала, од 2004/05 је готово стандардан у Примери.

Изузетак је сезона 2016/17 када су на годину дана испали у Сегунду, док је најбоља сезона клуба до сада била 2007/08, кад су играли четвртфинале Купа Уефа. Учествовали су и у групној фази Лиге Европе 2010/11, али су завршили као трећепласирани.

¡Qуиqуе вете yа!

У размаку од само месец дана Кике Сетјен је превалио пут од идола Бетисових навијача до персоне нон грата на стадиону “Бенито Виљамарину”, па се током данашњег дуела са Хетафеом на популаром Хелиополису орило до скора незамисливих: Кике, иди одмах! У таквој атмосфери и пригодан крај лигашког дуела са Хефатефом Немање Максимовића у 26. колу Ла Лиге. Гости из мадридског предграђа рутински су однели три бода из Севиље и истакли озбиљну кандидатуру за пласман у Лигу шампиона – 2:0.

Хетафе сада на четвртом месту, два бода испред Алавеса чији би излазак у европску елиту представљао подједнако изненађење. Можда су се зато и на “Виљамарину” понадали да ће баш они бити ти који ће од јесени ударити на највеће на Старом континенту, али Бетис је данас пропустио идеалну прилику да сустигне Хетафе. Овако, разлика је порасла шест бодова. Севиља је пет корака иза Хетафеа. Нико се томе није надао пред почетак сезоне.

Али по ономе што смо гледали данас, апсолутно заслужено. Бетис се у првом полувремену није видео. Леандро Кабрера и Хаиме Мата су погађали мрежу Пауа Лопеза и покренули прво салву звиждука, а онда и митинг домаћих навијача против Кикеа Сетјена.

У фудбалу је кратко памћење.  Једног дана си на врху, већ следећег те развлаче по блату. Брзо су на Хелиополису заборавили да су под Сетјеном играли и леп фудбал и први пут дочекали фебруар како учесници три такмичења. После испадања из Лиге Европе (Рен) и Купа краља (Валенсија) окренули су леђа тренеру, иако ће већина неутралних љубитеља фудбала рећи да је Кике Сетјен нешто најбоље што се десило Бетису последњих сезона.

Да ли ће бука са трибина изазвати и одлазак Сетјена не можемо да тврдимо, али за почетак јесте изазвала реакцију у свлачионици. Нажалост по Сетјена била је довољна само за Хоакинов утешни погодак после одличне акције Вилијама Карваља. Затресао је Хетафеову мрежу касније и Хесе Родригез, али је тај погодак уз асистенцију видео технологије поништен  због офсајда.

Нико још не сме то јавно да изговори, али Хетафе и Немања Максимовић изгледа да мисле озбиљно у Лигу шампиона. Максимовић – већ по обичају – свих 90 минута на терену.

ПРИМЕРА, 26. коло:

Еибар - Селта 1:0 (0:0)
/Енрих 87/

Бетис - Хетафе 1:2 (0:2)
/Хоакин 75 - Кабрера 20, Мата 44/

Сосиједад - Атлетико Мадрид 0:2 (0:2)
/Мората 30, 33/

Валенсија - Атлетик Билбао 2:0 (1:0)
/Родриго 49, Гамеро 89/

понедељак

Леганес - Леванте 21.00

одиграно у суботу:

Еспањол - Ваљадолид 3:1 (1:1)
/Иглесијас 1, Ермосо 55, Ву Леи 65 - Алкараз 17/

Виљареал - Алавес 1:2 (0:0)
/Казорла 61п - Марипан 54, Инуи 77/

Уеска - Севиља 2:1 (1:0)
/Хуанпи 7, Евиља 90+8 - Бен Једер 84/

Реал Мадрид - Барселона 1:0 (1:0)
/Ракитић 26/

одиграно у петак

Рајо Ваљекано - Ђирона 0:2 (0:1)
/Стуани 30, 85/

ТАБЕЛА: Барселона 60, Атлетико М. 53, Реал 48, Хетафе 42, Алавес 40, Севиља 37, Бетис 36, Валенсија 36, Сосиједад 35, Еибар 34, Атлетик Б. 33, Еспањол 33, Ђирона 31, Леганес (-1) 30, Леванте (-1) 30, Ваљадолид 26, Селта 25, Виљареал 23, Рајо Ваљекано 23, Уеска 22.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар