ŠPA: Hetafe juri, ma leti ka LŠ!

Hetafeova sezona iz snova se nastavlja! Fudbaleri Hetafea savladali su Betis na gostovanju u Sevilji rezultatom 2:1 i zauzeli četvrto mesto u španskoj LaLigi koje vodi u Ligu šampiona.  Hetafe i Maksa su zreli za Ligu šampiona! Pobeda u duelu sa direktnim konkurentom za četvrtu poziciju. . .  Kike Setjen u mesec dana od Betisovog idola do persone non grata, Maksin Hetafe ozbiljno misli u Ligu šampiona! Na stadionu “Benito Viljamarinu” 2:1 za goste iz madridskog predgrađa.

Fudbal 03.03.2019 | 22:51
ŠPA: Hetafe juri, ma leti ka LŠ!
Već od 20. minuta su fudbaleri Hetafea došli do prednosti, kratko su izveli korner i onda iz jedne akcije uputili precizan centaršut gde se našao Leandro Kabrera i iz peterca uspeo glavom da savlada golmana Betisa, Paua Lopeza.

U smiraj prvog poluvremena, Hetafe je došao i do drugog pogotka. Imali su aut negde na sredini terena, a akciju su koncentrisali po levoj strani, razmenili su nekoliko dodavanja, nakon kojih su fudbaleri Betisa tražili nedozvoljenu poziciju, ali je zastavica ostala dole, a to je Haime Mata znao da kazni i poslao loptu u malu mrežu, za velikih 2:0 u korist gostujućeg sastava.

U toku je bio 75. minut utakmice i akcija Betisa je ovoga puta išla kroz sredinu i levu stranu, da bi pas Vilijama Karvalja došao do njihovog kapitena, nekada velike zvezde evropskog fudbala, Hoakina, koji je loptu zakucao u gornji levi ugao i smanjio rezultat na 2:1.

Naime, Hoakin je zbog tankih nerava i raspravljanja uspeo da zaradi i žuti karton u 86. minutu utakmice.

Hetafeu je ovo bila 11. pobeda u sezoni, uz 9 remija i 6 poraza, iza njih se nalazi Alaves sa 40 bodova, kao i Sevilja, koja je osvojila 37 bodova do sada.

Sjajne izmene Kikea Setijena na poluvremenu utakmice na "Viljamarinu" prodrmale su Betis i uzdrmale Hetafe koji je ispustio vođstvo od dva gola prednosti stečeno u prvih 45 minuta, ali je na njihovu sreću Hese požurio za pola koraka i njegov gol za izjednačenje je poništen.

Ispostavilo se tako da je sjajan pogodak veterana Hoakina u 75. minutu bio samo utešni, pa se Hetafe, koji je osnovan dve godine po rođenju legende Betisa, radovao velikoj pobedi.

S obzirom na to da je Sevilja, dan ranije, doživela neverovatan poraz protiv Ueske u dubokoj nadoknadi vremena (2:1), što im je četvrti u poslednjih pet kola, Hetafe je sada u fenomenalnoj situaciji kada je "izlazak" u Ligu šampiona u pitanju.

Imaju 42 boda posle 26 odigranih kola, samo šest manje od Reala, dok su na dva koraka od Alavesa, pet od Sevilje, šest od Betisa, sedam od Sosijedada...

BETIS - HETAFE 1:2 (0:2)

Gosti su poveli pogotkom Kabrere u 20. minutu posle kratke kombinacija nakon kornera, odličan centaršut je poslao Portiljo, da bi Haime Mata nastavio golgeterski niz u 44. minutu, na pas podjednako sjajnog Moline.

Hese i Hoakin su doneli žustrinu u igri Betisa, većim delom drugog dela su bili nadomak poslednje trećine terena, ali je samo jedan od datih golova rezervista bio regularan...

Nemanja Maksimović je ponovo "šefovao" na sredini terena u ekipi Hosea Bordelasa i odigrao čitav susret, pa bi posle "premijernog" nastupa sa Astanom u Ligi šampiona, to isto mogao da uradi i sa Hetafeom koji je u kratkoj istoriji samo dva puta igrao Evropu.

Koliko je odlazak iz Valensije, gde je bio četvrta opcija i u kojoj je dobio još konkurenata tokom leta, bio odlična stvar govori podatak i da je "Maksa" fudbaler sa drugom najvećom minutažom u dresu Hetafea ove sezone. Pouzdani vezista je odigrao već preko 2.400 minuta, ali još je bez konkretnog učinka. Neće ga ni gol ni asistencija!

Tim iz španskog predgrađa, koji je nastao 1983. godine i počeo da se takmiči u sedmom rangu španskog fudbala, od 2004/05 je gotovo standardan u Primeri.

Izuzetak je sezona 2016/17 kada su na godinu dana ispali u Segundu, dok je najbolja sezona kluba do sada bila 2007/08, kad su igrali četvrtfinale Kupa Uefa. Učestvovali su i u grupnoj fazi Lige Evrope 2010/11, ali su završili kao trećeplasirani.

¡Quique vete ya!

U razmaku od samo mesec dana Kike Setjen je prevalio put od idola Betisovih navijača do persone non grata na stadionu “Benito Viljamarinu”, pa se tokom današnjeg duela sa Hetafeom na popularom Heliopolisu orilo do skora nezamislivih: Kike, idi odmah! U takvoj atmosferi i prigodan kraj ligaškog duela sa Hefatefom Nemanje Maksimovića u 26. kolu La Lige. Gosti iz madridskog predgrađa rutinski su odneli tri boda iz Sevilje i istakli ozbiljnu kandidaturu za plasman u Ligu šampiona – 2:0.

Hetafe sada na četvrtom mestu, dva boda ispred Alavesa čiji bi izlazak u evropsku elitu predstavljao podjednako iznenađenje. Možda su se zato i na “Viljamarinu” ponadali da će baš oni biti ti koji će od jeseni udariti na najveće na Starom kontinentu, ali Betis je danas propustio idealnu priliku da sustigne Hetafe. Ovako, razlika je porasla šest bodova. Sevilja je pet koraka iza Hetafea. Niko se tome nije nadao pred početak sezone.

Ali po onome što smo gledali danas, apsolutno zasluženo. Betis se u prvom poluvremenu nije video. Leandro Kabrera i Haime Mata su pogađali mrežu Paua Lopeza i pokrenuli prvo salvu zvižduka, a onda i miting domaćih navijača protiv Kikea Setjena.

U fudbalu je kratko pamćenje.  Jednog dana si na vrhu, već sledećeg te razvlače po blatu. Brzo su na Heliopolisu zaboravili da su pod Setjenom igrali i lep fudbal i prvi put dočekali februar kako učesnici tri takmičenja. Posle ispadanja iz Lige Evrope (Ren) i Kupa kralja (Valensija) okrenuli su leđa treneru, iako će većina neutralnih ljubitelja fudbala reći da je Kike Setjen nešto najbolje što se desilo Betisu poslednjih sezona.

Da li će buka sa tribina izazvati i odlazak Setjena ne možemo da tvrdimo, ali za početak jeste izazvala reakciju u svlačionici. Nažalost po Setjena bila je dovoljna samo za Hoakinov utešni pogodak posle odlične akcije Vilijama Karvalja. Zatresao je Hetafeovu mrežu kasnije i Hese Rodrigez, ali je taj pogodak uz asistenciju video tehnologije poništen  zbog ofsajda.

Niko još ne sme to javno da izgovori, ali Hetafe i Nemanja Maksimović izgleda da misle ozbiljno u Ligu šampiona. Maksimović – već po običaju – svih 90 minuta na terenu.

PRIMERA, 26. kolo:

Eibar - Selta 1:0 (0:0)
/Enrih 87/

Betis - Hetafe 1:2 (0:2)
/Hoakin 75 - Kabrera 20, Mata 44/

Sosijedad - Atletiko Madrid 0:2 (0:2)
/Morata 30, 33/

Valensija - Atletik Bilbao 2:0 (1:0)
/Rodrigo 49, Gamero 89/

ponedeljak

Leganes - Levante 21.00

odigrano u subotu:

Espanjol - Valjadolid 3:1 (1:1)
/Iglesijas 1, Ermoso 55, Vu Lei 65 - Alkaraz 17/

Viljareal - Alaves 1:2 (0:0)
/Kazorla 61p - Maripan 54, Inui 77/

Ueska - Sevilja 2:1 (1:0)
/Huanpi 7, Evilja 90+8 - Ben Jeder 84/

Real Madrid - Barselona 1:0 (1:0)
/Rakitić 26/

odigrano u petak

Rajo Valjekano - Đirona 0:2 (0:1)
/Stuani 30, 85/

TABELA: Barselona 60, Atletiko M. 53, Real 48, Hetafe 42, Alaves 40, Sevilja 37, Betis 36, Valensija 36, Sosijedad 35, Eibar 34, Atletik B. 33, Espanjol 33, Đirona 31, Leganes (-1) 30, Levante (-1) 30, Valjadolid 26, Selta 25, Viljareal 23, Rajo Valjekano 23, Ueska 22.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar