Ивана Шпановић трећи узастопни пут првак Европе!

Ивана Шпановић је трећу узастопни пут постала првак Европе, пошто је скоком од 6,99 победила у финалу Европског дворанског првенства.  Опет је најбоља: Ивана Шпановић шампионка Европе! Трећи пут у низу, наша најбоља спортисткиња постала је дворанска шампионка Европе у скоку у даљ: Праг 2015, Београд 2017, Глазгов 2019. године.

Остали спортови 03.03.2019 | 21:00
Ивана Шпановић трећи узастопни пут првак Европе!
Одлучујући је био скок у петој серијии, када је Шпановићева преузела прво место од Белорускиње, Настасије Мирончик.

Ивана је са 6.99 изједначила најбољи скок ове сезоне, који је забележила Немица, Малаика Михамбо. Она је овог пута остала без медаље и завршила је такмичење на четвртом месту.

Шпановићева се у финале пласирала скоком од 6,79 метара, што је било 14 центиметара дуже него што је била квалификациона норма. 

Три узастопне круне освојила је само легендарна Немица, Хајке Дрекслер, која је била четворостука шампионка, али је на крову Европе била три пута узастопно (1986, 1987, 1988.). 

Шпановићева је прво злато освојила у Прагу 2015. године скоком од 6,98, затим је исти успех поновила и у Београду 2017. године скоком од 7,24, а сада је трећи пут засела на трон - 6.99. 

Светска шампиона остала је и европска првакиња!

Непоновљива Ивана Шпановић други пут успешно је одбранила титулу дворанске првакиње у скоку у даљ и, после Прага 2015. и Београда 2017, злато освојила и у Глазгову 2019. године

У међувремену, у Бирмингему 2018, Ивана је на бронзу и сребро додала и светско дворанско злато, након чега је требало одбранити "дуплу круну".

Српкиња је то урадила скоком сезоне у свету - 6,99, оствареним у петој серији финала!

Најбоља наша спортисткиња тако је у "незгодном тренутку" узвратила ударац до тада водећој Настасји Мирончик-Ивановој, након чега је Белорускиња попустила под притиском и направила преступе и у петој и у шестој серији.

Све Иванине медаље у дворани:

2014 – СП – Сопот – бронза – 6,77
2015 – ЕП – Праг – злато – 6,98
2016 – СП – Портланд – сребро – 7,07
2017 – ЕП – Београд – злато – 7,03
2018 – СП – Бирмингем – злато – 6,96
2019 – ЕП – Глазгов – злато – 6,99

Када је видела црвену заставицу, Ивана се није враћала на залетиште, већ је бурно прославила ново златно одличје са тренером Гораном Обрадовићем.

Белорускиња је изненадила све, па и себе, када је у првој серији забележила резутлат каријере и скоком од 6,93 задала незгодан задатак конкуренцији, па и фавориткињи из Србије, утолико што је Иванин најбољи резултат ове сезоне износио 6,92. 

Можда је то и било потребно нашој атлетичарки, да је нека од ривалки озбиљно изазове и изведе из "комфорне зоне". У свом првом скоку, Шпановић је узвратила скоком од 6,90 и поручила Белорускињи да је права борба тек очекује, али су скромни скокови у наредне три серије - од 6,72, 6,80 и 6,78 - унервозили и Настасјин и Иванин тим, па и навијаче.

У међувремену, било је јасно да су њене главне ривалке, Малаика Михамбо и Марина Бек-Романчук ван ритма и да ће се тешко умешати у борбу за злато, иако је свима на трибинама и крај ТВ екрана било јасно да је атлетика у том смислу непредвидива и да је тренутак инспирације довољан да се све преокрене.

У то нас је уверио Белорускињин скок у првој, колико и Српкињин у петој серији.

У ситуацији и укојој је имала само још два покушаја да прескочи Настасјин најбољи резултат у животу, Ивана је пронашла и мир и концентрацију, али и довољну дозу адреналина, ушла у ритам током спринта, свесна својих могућности није превише ризиковала приликом одраза и...

...била у праву!

Дочекала се на центиметар од границе седам метара, што је само по себи био ударац на који конкуренција није била спремна. 

Немица Михамбо имала је право на још један скок потом и преступила, Украјинка Бек-Романчук стигла само до 6,62, док Мирончик-Иванова није "убола" одраз из два покушаја, јер је у петој серији као најбоља у генералном поретку скакала после Шпановићеве.

Зрењанинка је у суботу у квалификацијама прелетела норму за финале (6,65) за 14 центиметара из првог покушаја и на тај начин послала поруку конкуренцији да ће у финалу бити потребно превазићи себе за злато. Испоставило се да је то била спремна да учини само Мирончик-Иванова, која је добро скакала ове сезоне, али којој никада раније у животу није успело да скочи до 6,93.

Како је из серије у серију притисак растао, наша такмичарка показала је карактер шампионке и на два покушаја до силаска са победничког постоља забележила скок сезоне.

Показала је на делима да речи пред финале нису биле само речи, иако је била далеко од циља који је самој себи поставила - 7,10. Цитирамо, после квалификација поручила је да је "одморна, мотивисана, брза и спремна".

"Све иде како треба", изјавила је 28-годишња шампионка.

КОНАЧАН ПОРЕДАК 

Ивана Шпановић (СРБИЈА) 6.99 

Настасија Мирончик - Иванова (Белорусија) 6.93 

Марина Бех-Романчук (Украјина) 6.84 

Малаика Михамбо (Немачка) 6.83 

Алина Ротару (Румунија) 6.64 

Тања Виченцино (Италија) 6.58 

Абигејл Ирпозуру (В. Британија) 6.50 

Костина Јуско Флорентина (Румунија) 6.49

Скокови Иване Шпановић

И СЕРИЈА - 6.90

ИИ СЕРИЈА - 6.72

ИИИ СЕРИЈА - 6.80

ИВ СЕРИЈА - 6,78

В СЕРИЈА - 6,99

ВИ СЕРИЈА - Није скакала

Пелетеиро златна у троскоку, Мавродијевој титула у бацању кугле! Шпанкиња, Ана Пелетеиро и Бугарка, Радослава Мавродијева освојиле су златне медаља на Европском дворанском првенству у Глазгову.

Пелетеиро је до злата у Глазгову стигла у троскоку личним рекордом и најбољим резултатом континента ове године од 14,73 метара.

Сребрну медаљу освојила је Гркиња, Параскеви Папахристу, личним рекордом од 14,50 метара, а бронзу је освојила Украјинка, Олга Саладуха, са 14,47 метара.

Бугарка, Мавродиева, је дворански шампион Европе постала у бацању кугле личним рекордом 19,12 метара, који је остварила у петој, претпоследњој серији. 

Сребрну медаљу освојила је Кристина Шваниц из Немачке резултатом 19,11 метара, а бронзану Мађарица, Анита Мартон, резултатом 19 метара.

У суботу је Пољакиња, Ева Свобода, освојила злато у трци на 60 метара резултатом 7,09 секунди, испред Холанђанке, Дафне Шиперс и Британке, Аше Филип. 

У мушкој конкуренцији на 60 метара славио је Словак, Јан Волко (6,60 секунди), а иза њега су били Емре Зафер Барнс из Турске и Холанђанин, Јорис ван Гол. 

Норвежанин, Карстен Вархолм (45,05), освојио је злато на 400 метара, док је у конкуренцији дама најбоља била Швајцаркиња, Леа Шпрунгер (51,61).

Још један норвешки атлетичар се окитио златом – Јакоб Ингебригтсен, пошто је био најбржи у трци на 3.000 метара (7:56,15). 

У скоку у вис победио је Италијан, Ђанмарко Тамбери, скоком од 2,32 метра, док је у скоку с мотком најбољи био Павел Војчијечовски из Пољске (5,90 метара).

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар