Ivana Španović treći uzastopni put prvak Evrope!

Ivana Španović je treću uzastopni put postala prvak Evrope, pošto je skokom od 6,99 pobedila u finalu Evropskog dvoranskog prvenstva.  Opet je najbolja: Ivana Španović šampionka Evrope! Treći put u nizu, naša najbolja sportistkinja postala je dvoranska šampionka Evrope u skoku u dalj: Prag 2015, Beograd 2017, Glazgov 2019. godine.

Ostali sportovi 03.03.2019 | 21:00
Ivana Španović treći uzastopni put prvak Evrope!
Odlučujući je bio skok u petoj serijii, kada je Španovićeva preuzela prvo mesto od Beloruskinje, Nastasije Mirončik.

Ivana je sa 6.99 izjednačila najbolji skok ove sezone, koji je zabeležila Nemica, Malaika Mihambo. Ona je ovog puta ostala bez medalje i završila je takmičenje na četvrtom mestu.

Španovićeva se u finale plasirala skokom od 6,79 metara, što je bilo 14 centimetara duže nego što je bila kvalifikaciona norma. 

Tri uzastopne krune osvojila je samo legendarna Nemica, Hajke Dreksler, koja je bila četvorostuka šampionka, ali je na krovu Evrope bila tri puta uzastopno (1986, 1987, 1988.). 

Španovićeva je prvo zlato osvojila u Pragu 2015. godine skokom od 6,98, zatim je isti uspeh ponovila i u Beogradu 2017. godine skokom od 7,24, a sada je treći put zasela na tron - 6.99. 

Svetska šampiona ostala je i evropska prvakinja!

Neponovljiva Ivana Španović drugi put uspešno je odbranila titulu dvoranske prvakinje u skoku u dalj i, posle Praga 2015. i Beograda 2017, zlato osvojila i u Glazgovu 2019. godine

U međuvremenu, u Birmingemu 2018, Ivana je na bronzu i srebro dodala i svetsko dvoransko zlato, nakon čega je trebalo odbraniti "duplu krunu".

Srpkinja je to uradila skokom sezone u svetu - 6,99, ostvarenim u petoj seriji finala!

Najbolja naša sportistkinja tako je u "nezgodnom trenutku" uzvratila udarac do tada vodećoj Nastasji Mirončik-Ivanovoj, nakon čega je Beloruskinja popustila pod pritiskom i napravila prestupe i u petoj i u šestoj seriji.

Sve Ivanine medalje u dvorani:

2014 – SP – Sopot – bronza – 6,77
2015 – EP – Prag – zlato – 6,98
2016 – SP – Portland – srebro – 7,07
2017 – EP – Beograd – zlato – 7,03
2018 – SP – Birmingem – zlato – 6,96
2019 – EP – Glazgov – zlato – 6,99

Kada je videla crvenu zastavicu, Ivana se nije vraćala na zaletište, već je burno proslavila novo zlatno odličje sa trenerom Goranom Obradovićem.

Beloruskinja je iznenadila sve, pa i sebe, kada je u prvoj seriji zabeležila rezutlat karijere i skokom od 6,93 zadala nezgodan zadatak konkurenciji, pa i favoritkinji iz Srbije, utoliko što je Ivanin najbolji rezultat ove sezone iznosio 6,92. 

Možda je to i bilo potrebno našoj atletičarki, da je neka od rivalki ozbiljno izazove i izvede iz "komforne zone". U svom prvom skoku, Španović je uzvratila skokom od 6,90 i poručila Beloruskinji da je prava borba tek očekuje, ali su skromni skokovi u naredne tri serije - od 6,72, 6,80 i 6,78 - unervozili i Nastasjin i Ivanin tim, pa i navijače.

U međuvremenu, bilo je jasno da su njene glavne rivalke, Malaika Mihambo i Marina Bek-Romančuk van ritma i da će se teško umešati u borbu za zlato, iako je svima na tribinama i kraj TV ekrana bilo jasno da je atletika u tom smislu nepredvidiva i da je trenutak inspiracije dovoljan da se sve preokrene.

U to nas je uverio Beloruskinjin skok u prvoj, koliko i Srpkinjin u petoj seriji.

U situaciji i ukojoj je imala samo još dva pokušaja da preskoči Nastasjin najbolji rezultat u životu, Ivana je pronašla i mir i koncentraciju, ali i dovoljnu dozu adrenalina, ušla u ritam tokom sprinta, svesna svojih mogućnosti nije previše rizikovala prilikom odraza i...

...bila u pravu!

Dočekala se na centimetar od granice sedam metara, što je samo po sebi bio udarac na koji konkurencija nije bila spremna. 

Nemica Mihambo imala je pravo na još jedan skok potom i prestupila, Ukrajinka Bek-Romančuk stigla samo do 6,62, dok Mirončik-Ivanova nije "ubola" odraz iz dva pokušaja, jer je u petoj seriji kao najbolja u generalnom poretku skakala posle Španovićeve.

Zrenjaninka je u subotu u kvalifikacijama preletela normu za finale (6,65) za 14 centimetara iz prvog pokušaja i na taj način poslala poruku konkurenciji da će u finalu biti potrebno prevazići sebe za zlato. Ispostavilo se da je to bila spremna da učini samo Mirončik-Ivanova, koja je dobro skakala ove sezone, ali kojoj nikada ranije u životu nije uspelo da skoči do 6,93.

Kako je iz serije u seriju pritisak rastao, naša takmičarka pokazala je karakter šampionke i na dva pokušaja do silaska sa pobedničkog postolja zabeležila skok sezone.

Pokazala je na delima da reči pred finale nisu bile samo reči, iako je bila daleko od cilja koji je samoj sebi postavila - 7,10. Citiramo, posle kvalifikacija poručila je da je "odmorna, motivisana, brza i spremna".

"Sve ide kako treba", izjavila je 28-godišnja šampionka.

KONAČAN POREDAK 

Ivana Španović (SRBIJA) 6.99 

Nastasija Mirončik - Ivanova (Belorusija) 6.93 

Marina Beh-Romančuk (Ukrajina) 6.84 

Malaika Mihambo (Nemačka) 6.83 

Alina Rotaru (Rumunija) 6.64 

Tanja Vičencino (Italija) 6.58 

Abigejl Irpozuru (V. Britanija) 6.50 

Kostina Jusko Florentina (Rumunija) 6.49

Skokovi Ivane Španović

I SERIJA - 6.90

II SERIJA - 6.72

III SERIJA - 6.80

IV SERIJA - 6,78

V SERIJA - 6,99

VI SERIJA - Nije skakala

Peleteiro zlatna u troskoku, Mavrodijevoj titula u bacanju kugle! Špankinja, Ana Peleteiro i Bugarka, Radoslava Mavrodijeva osvojile su zlatne medalja na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu.

Peleteiro je do zlata u Glazgovu stigla u troskoku ličnim rekordom i najboljim rezultatom kontinenta ove godine od 14,73 metara.

Srebrnu medalju osvojila je Grkinja, Paraskevi Papahristu, ličnim rekordom od 14,50 metara, a bronzu je osvojila Ukrajinka, Olga Saladuha, sa 14,47 metara.

Bugarka, Mavrodieva, je dvoranski šampion Evrope postala u bacanju kugle ličnim rekordom 19,12 metara, koji je ostvarila u petoj, pretposlednjoj seriji. 

Srebrnu medalju osvojila je Kristina Švanic iz Nemačke rezultatom 19,11 metara, a bronzanu Mađarica, Anita Marton, rezultatom 19 metara.

U subotu je Poljakinja, Eva Svoboda, osvojila zlato u trci na 60 metara rezultatom 7,09 sekundi, ispred Holanđanke, Dafne Šipers i Britanke, Aše Filip. 

U muškoj konkurenciji na 60 metara slavio je Slovak, Jan Volko (6,60 sekundi), a iza njega su bili Emre Zafer Barns iz Turske i Holanđanin, Joris van Gol. 

Norvežanin, Karsten Varholm (45,05), osvojio je zlato na 400 metara, dok je u konkurenciji dama najbolja bila Švajcarkinja, Lea Šprunger (51,61).

Još jedan norveški atletičar se okitio zlatom – Jakob Ingebrigtsen, pošto je bio najbrži u trci na 3.000 metara (7:56,15). 

U skoku u vis pobedio je Italijan, Đanmarko Tamberi, skokom od 2,32 metra, dok je u skoku s motkom najbolji bio Pavel Vojčiječovski iz Poljske (5,90 metara).

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar