ИТА: Лацио је газда Рима, Сергеј асистент, Коларову црвени!

Сергеј славио у дербију Рима, Коларову црвени у финишу! У сусретима 26. кола Серије А, фудбалери Лација су у градском дербију савладали Рому са 3:0, док је Милан био бољи од Сасуола са 1:0.  "Дерби дела капитале", 172. у историји припао је небеско-плавима резултатом 3:0 (1:0). Сергеј Милинковић Савић асистирао код трећег гола, црвени картон Александра Коларова.  Лацио разнео Рому, Лацио је жив! И има шпицеве који дају голове! Рома се овај пут није извукла.

Фудбал 03.03.2019 | 10:15
ИТА: Лацио је газда Рима, Сергеј асистент, Коларову црвени!
На "Олимпику" доста ватреу дербију и славље "небеско-плавих". Био је то сусрет у којем је за Лацио наступио Сергеј Милинковић-Савић, а за Рому Александар Коларов.

Разлога за славље имао је млађи Милинковић-Савић чији тим је са нова три бода успео да смањи заостатак за Ромом на свега три бода и себи побољшао изгледе да се бори за пласман у Лигу шампиона.

Лацио је повео у 12. минуту. Хоакин Кореа је одлично прошао, проиграо је правовремено Фелипеа Каиседа који је заобишао голмана Роме Олсена и рутински затресао мрежу. 

У другом делу, Федерико Фацио је начинио у 72. минуту прекршај за најстрожу казну, а Ћиро Имобиле је био неумољив и Лацио је повео са 2:0. 

У самом финишу сусрета, тачније у 89. минуту после сјајне акције Лација, Данило Каталди је рутински затресао мрежу за коначних 3:0. 

У другом минуту надокнаде, Александар Коларов је прво добио картон због приговора, после гужве која је настала после прекршаја Џека над Аћердијем. 

Само минут касније, после контакта са Имобилеом, судија је Коларову показао, утисак је престрого и други жути, аутоматски и црвени картон. 

Лацио у недељу 10. марта гостује Фиорентини, док Рома дан касније у 27. колу дочекује екипу Емполија.

На "Сан Сиру", Милан је стигао до изузетно важне победе. Победили су екипу Сасуола са 1:0 и тако задржали бод предности у односу на четвртопласирану екипу градског ривала Интера. 

Једини гол, тачније аутогол, постигнут је у 35. минуту. После корнера са десне стране, Пол Лирола је у паду захватио лопту и спровео је у гол и тако је Милан стигао до 13. победе у сезони. 

Фудбалери Милана у наредном колу гостују Кјеву, док Сасуоло дочекује Наполи.

Лацио је оживео, Рома је пропустила шансу да ухвати четврто место. Последице римског дербија могу да буду огромне...

Симоне Инзаги је у мечу бити или не бити успео да преживи, Лацио је љутог ривала декласирао 3:0 и ухватио последњи воз за Лигу шампиона.

И даље су Небескоплави аутсајдери у трци са миланским великанима и Ромом, али шансе су им вечерас порасле. Ухватили су бодовни прикључак иако и даље касне са Интером шест, а за Миланом седам бодова. Међутим, оно што је много важније – добили су ињекцију самопоуздања пред одлучујуће битке у борбама за два места која воде у Лигу шампиона. И нанели су тежак ударац директном и највећем ривалу код којег би могло да лети перје наредних дана. А врло је могуће да одлети и тренер Еузебио Ди Франческо.

Био је ово дерби у којем није било кредита за калкулисање. Победа је била неопходна римским ривалима. Лацио је у случају пораза могао да се опрости од нада о Лиги шампиона, а Рома је случају победе могла да добије огромни ветар у леђа пред гостовање Порту у осмини финала Лиге шампиона и пред наставак трке за пласман међу четири најбоља у Серији А.

Лацио је био у лошој форми у последње време, Инзагију се клупа опасно заљуљала, а Ћиро Имобиле није био довољно спреман да почне дерби. Лацио је био аутсајдер. Рома такође није добро играла у претходном периоду, али је побеђивала на мишиће и срећно. У дербију је доживела болно призмељење које је и раније заслужила...

Без ударне игле Имобилеа и са ровитим Луис Албертом, Инзаги је морао да се ослони на Кореу и Каиседа. И баш они су га спасили!

Кореа је већ на старту сјајним продором унео панику у Ромину последњу линију и умало изнудио пенал. Каиседо је после само 12 минута игре, отворио дерби и начео ривала. Фантастично га је проиграо Кореа, а Еквадорац је елегантно предриблао голмана Олсена и послао лопту у мрежу.

Рано вођство је растеретило Лацио и унело панику у игру Роме. Вучица је нападала стихијски и на силу, Лацио се организовано бранио. А Томас Стракоша је у два наврата сјајно зауставио ударце ЕдинаЏека који вечерас није урадио оно што му је посао – постизање голова.

Рома је у другом полувремену све карте бацила на напад, Заниоло је два пута био у шанси али је упрскао у завршници. Деловало је да је пукао под притиском великих очекивања... Због чега га је заменио Пероти. И Ел Шарави је пропустио шансу за изједначење. Убрзо је и Пасторе ушао уместо ДеРосија. Рома је стегла обруч око гола ривала, притисак је био све већи и изједначење је висило у ваздуху. Флоренци и Пасторе су били јако близу... Инзаги је осетио да се игра Лација распада и уморног Каиседа заменио Имобилеом.

Управо је Ћиро неколико минута касније пасом лансирао Кореу који је претрчао Фација као плитак поток, „увалио се“ испред њега и лукаво изнудио пенал. А Имобиле је са беле тачке био немилосрдан и решио је питање победника.

Тачку на победу Лација је ставило његове дете. Данило Каталди је урадио оно за шта живи сваки „лацијал“. Посла сјајне акције и шмекерског додавања Милинковић Савића, Каталди је учинио ову победу много слађом и већом. И бурно прославио гол са северном трибином... 

На крају је Рома остала и са играчем мање пошто је искључен Александар Коларов... 

Пуних 90 година, "вјечни град" се дијели на "лацијале" и "романисте" још од првог "Дербија дела капитале" давне 1929. године који је припао "вучици" минималним резултатом...

По 172. пут у историји Рима, у суботу увече су на препуном "Олимпику" снаге одмјерили Лацио и Рома, а побједа је припала номиналном домаћину, који је изабраницима Еузебија Ди Франческа нанио први првенствени пораз у 2019. години. Укупно шести ове сезоне у Серији А и то пред реванш осмине финала Лиге шампиона у Порту.

ЛАЦИО - РОМА 3:0 (1:0) 

Поготке су постигли Фелипе Каиседо у првом, те Ћиро Имобиле и Данило Катарди у другом дијелу и сада Лацио за градским ривалом заостаје само три бода и шест за четвртом позицијом која води у европску елиту, гдје се тренутно налази Интер.

"Небеско-плави" су боље ушли у меч и већ послије 12. минута стигли до предности након сјајне акције двојице нападача Хоакина Корее и Фелипеа Каиседа, који је заобишао голмана и пласирао лопту у мрежу "вучице" - 1:0.

Узвратила је Рома у 23. минуту преко Едина Џеке, који се ослободио Франческа Аћербија и шутирао у сами угао, али је голман Лација Томас Стракоша успио да заустави његов ударац.

Почетком наставка се очекивао снажнији притисак Ди Франческовог тима у намјери да стигне до изједначења, али Лацио је чврсто стајао у средини и још чвршће у одбрани, па се углавном водила жестока борба на средини терена до 60. минута.

Тада је по десној страни пробио млади Николо Заниоло, међутим, био је помало себичан и умјесто да Џеки осигура мат-позицију, одлучио се за ударац и био изблокиран.

Реаговао је одмах потом и Ди Франческо двоструком измјеном - умјесто Заниола ушао је Дијего Пероти, а Хавијер Пасторе умјесто Данијелеа Де Росија, па се игра Роме додатно убрзала.

"Вучица" је у 68. минуту умало стигла до изједначења "бомбом" Алесандра Флоренција, коју је испод пречке извадио Стракоша, да би минут касније, након корнера и спуштене лопте Џеке, "резервиста" Пасторе промашио гол са пет метара!

И онда је пар минута касније услиједила казна за промашаје...

Контранапад је истрчао Хоакин Кореа, Федерико Фацио срушио Аргентинца с леђа, а арбитар Паоло Мацолени показао на пенал.

Сигуран реализатор са "бијеле тачке" био је Ћиро Имобиле - 2:0, а за "овјеру" 12. тријумфа Лација ове сезоне постарао се у 89. минуту резервиста Данило Каталди.

Асистирао му је Сергеј Милинковић Савић упутивши повратну лопту на ивицу казнену простора чиме је изишао као побједник у својеврсном двобоју са колегом из репрезентације Србије Александром Коларовим!

Капитен српских "орлова" је у судијској надокнади за минут добио два жута картона, први због свађе са противничким играчем, а други због оштрог старта, и зарадио искључење!

За утјеху Коларову, који је минут раније морао под туш, је податак да је у прошлом римском дербију (3:1) погодио из слободног ударца и постао тек други играч, послије Швеђанина Арнеа Селмосона, у историји који је био стријелац за оба тима. Први погодак је, као играч Лација, постигао 2009. године, за побједу 4:2.

ЛАЦИО (3-5-2): Стракоша, Раду, Аћерби, Бастос, Лулић, Милинкови Савић, Лукас Леива, Алберто, Марушић, Каиседо, Кореа. Тренер: Симоне Инзаги

РОМА (4-2-3-1): Олсен, Коларов, Жезус, Фацио, Флоренци, Кристанте, Де Роси, Ел Шарави, Пелегрини, Заниоло, Џеко. Тренер: Еузебио Ди Франческо

ДЕРБИ ДЕЛА КАПИТАЛЕ

- Први дерби одигран 8. децембра 1929, Рома славила 1:0,

- Укупно одиграно 172 дербија, Рома 65 побједа, 61 реми, Лацио славио 46 пута, гол разлика 215:169,

- Највише одиграних дербија: Франческо Тоти (44),

- Највише постигнутих голова у дербијима: Франческо Тоти (11),

- Највише голова на једном дербију: Винћенцо Монтела (4),

- Од активних играча Александар Коларов једини који је играо за оба римска клуба. 

Серија А, 26. коло

Емполи - Парма 3:3 (1:2)
/Дел Орко 19, Капуто 59 пен, Силвестре 90+1 - Жервињо 13, Ригони 45+1, Алвеш 82/

Милан - Сасуоло 1:0 (1:0)
/Лирола 35 аутогол/

Лацио - Рома 3:0 (1:0)
/Каиседо 12, Имобиле 72 пен/

Недјеља

Торино - Кјево (12.30)

Од 15.00

Ђенова - Фрозиноне

СПАЛ - Сампдорија

Удинезе - Болоња

Аталанта - Фиорентина (18.00)

Наполи - Јувентус (20.30)

Играно у петак:

Каљари - Интер 2:1 (2:1)
/Ћепители 30, Паволети 43 - Мартинез 37/

ТАБЕЛА: Јувентус 69, Наполи 56, Милан (+1) 48, Интер (+1) 47, Рома (+1) 44, Лацио 51, Аталанта 38, Торино 38, Фиорентина 36, Сампдорија 36, Сасуоло (+1) 31, Парма (+1) 30, Ђенова 29, Каљари (+1) 27, СПАЛ 23, Удинезе (-2) 22, Емполи (+1) 22, Болоња 18, Фрозиноне 16, Кјево 10*.

*НАПОМЕНА Италијанска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар