ITA: Lacio je gazda Rima, Sergej asistent, Kolarovu crveni!

Sergej slavio u derbiju Rima, Kolarovu crveni u finišu! U susretima 26. kola Serije A, fudbaleri Lacija su u gradskom derbiju savladali Romu sa 3:0, dok je Milan bio bolji od Sasuola sa 1:0.  "Derbi dela kapitale", 172. u istoriji pripao je nebesko-plavima rezultatom 3:0 (1:0). Sergej Milinković Savić asistirao kod trećeg gola, crveni karton Aleksandra Kolarova.  Lacio razneo Romu, Lacio je živ! I ima špiceve koji daju golove! Roma se ovaj put nije izvukla.

Fudbal 03.03.2019 | 10:15
ITA: Lacio je gazda Rima, Sergej asistent, Kolarovu crveni!
Na "Olimpiku" dosta vatreu derbiju i slavlje "nebesko-plavih". Bio je to susret u kojem je za Lacio nastupio Sergej Milinković-Savić, a za Romu Aleksandar Kolarov.

Razloga za slavlje imao je mlađi Milinković-Savić čiji tim je sa nova tri boda uspeo da smanji zaostatak za Romom na svega tri boda i sebi poboljšao izglede da se bori za plasman u Ligu šampiona.

Lacio je poveo u 12. minutu. Hoakin Korea je odlično prošao, proigrao je pravovremeno Felipea Kaiseda koji je zaobišao golmana Rome Olsena i rutinski zatresao mrežu. 

U drugom delu, Federiko Facio je načinio u 72. minutu prekršaj za najstrožu kaznu, a Ćiro Imobile je bio neumoljiv i Lacio je poveo sa 2:0. 

U samom finišu susreta, tačnije u 89. minutu posle sjajne akcije Lacija, Danilo Kataldi je rutinski zatresao mrežu za konačnih 3:0. 

U drugom minutu nadoknade, Aleksandar Kolarov je prvo dobio karton zbog prigovora, posle gužve koja je nastala posle prekršaja Džeka nad Aćerdijem. 

Samo minut kasnije, posle kontakta sa Imobileom, sudija je Kolarovu pokazao, utisak je prestrogo i drugi žuti, automatski i crveni karton. 

Lacio u nedelju 10. marta gostuje Fiorentini, dok Roma dan kasnije u 27. kolu dočekuje ekipu Empolija.

Na "San Siru", Milan je stigao do izuzetno važne pobede. Pobedili su ekipu Sasuola sa 1:0 i tako zadržali bod prednosti u odnosu na četvrtoplasiranu ekipu gradskog rivala Intera. 

Jedini gol, tačnije autogol, postignut je u 35. minutu. Posle kornera sa desne strane, Pol Lirola je u padu zahvatio loptu i sproveo je u gol i tako je Milan stigao do 13. pobede u sezoni. 

Fudbaleri Milana u narednom kolu gostuju Kjevu, dok Sasuolo dočekuje Napoli.

Lacio je oživeo, Roma je propustila šansu da uhvati četvrto mesto. Posledice rimskog derbija mogu da budu ogromne...

Simone Inzagi je u meču biti ili ne biti uspeo da preživi, Lacio je ljutog rivala deklasirao 3:0 i uhvatio poslednji voz za Ligu šampiona.

I dalje su Nebeskoplavi autsajderi u trci sa milanskim velikanima i Romom, ali šanse su im večeras porasle. Uhvatili su bodovni priključak iako i dalje kasne sa Interom šest, a za Milanom sedam bodova. Međutim, ono što je mnogo važnije – dobili su injekciju samopouzdanja pred odlučujuće bitke u borbama za dva mesta koja vode u Ligu šampiona. I naneli su težak udarac direktnom i najvećem rivalu kod kojeg bi moglo da leti perje narednih dana. A vrlo je moguće da odleti i trener Euzebio Di Frančesko.

Bio je ovo derbi u kojem nije bilo kredita za kalkulisanje. Pobeda je bila neophodna rimskim rivalima. Lacio je u slučaju poraza mogao da se oprosti od nada o Ligi šampiona, a Roma je slučaju pobede mogla da dobije ogromni vetar u leđa pred gostovanje Portu u osmini finala Lige šampiona i pred nastavak trke za plasman među četiri najbolja u Seriji A.

Lacio je bio u lošoj formi u poslednje vreme, Inzagiju se klupa opasno zaljuljala, a Ćiro Imobile nije bio dovoljno spreman da počne derbi. Lacio je bio autsajder. Roma takođe nije dobro igrala u prethodnom periodu, ali je pobeđivala na mišiće i srećno. U derbiju je doživela bolno prizmeljenje koje je i ranije zaslužila...

Bez udarne igle Imobilea i sa rovitim Luis Albertom, Inzagi je morao da se osloni na Koreu i Kaiseda. I baš oni su ga spasili!

Korea je već na startu sjajnim prodorom uneo paniku u Rominu poslednju liniju i umalo iznudio penal. Kaisedo je posle samo 12 minuta igre, otvorio derbi i načeo rivala. Fantastično ga je proigrao Korea, a Ekvadorac je elegantno predriblao golmana Olsena i poslao loptu u mrežu.

Rano vođstvo je rasteretilo Lacio i unelo paniku u igru Rome. Vučica je napadala stihijski i na silu, Lacio se organizovano branio. A Tomas Strakoša je u dva navrata sjajno zaustavio udarce EdinaDžeka koji večeras nije uradio ono što mu je posao – postizanje golova.

Roma je u drugom poluvremenu sve karte bacila na napad, Zaniolo je dva puta bio u šansi ali je uprskao u završnici. Delovalo je da je pukao pod pritiskom velikih očekivanja... Zbog čega ga je zamenio Peroti. I El Šaravi je propustio šansu za izjednačenje. Ubrzo je i Pastore ušao umesto DeRosija. Roma je stegla obruč oko gola rivala, pritisak je bio sve veći i izjednačenje je visilo u vazduhu. Florenci i Pastore su bili jako blizu... Inzagi je osetio da se igra Lacija raspada i umornog Kaiseda zamenio Imobileom.

Upravo je Ćiro nekoliko minuta kasnije pasom lansirao Koreu koji je pretrčao Facija kao plitak potok, „uvalio se“ ispred njega i lukavo iznudio penal. A Imobile je sa bele tačke bio nemilosrdan i rešio je pitanje pobednika.

Tačku na pobedu Lacija je stavilo njegove dete. Danilo Kataldi je uradio ono za šta živi svaki „lacijal“. Posla sjajne akcije i šmekerskog dodavanja Milinković Savića, Kataldi je učinio ovu pobedu mnogo slađom i većom. I burno proslavio gol sa severnom tribinom... 

Na kraju je Roma ostala i sa igračem manje pošto je isključen Aleksandar Kolarov... 

Punih 90 godina, "vječni grad" se dijeli na "lacijale" i "romaniste" još od prvog "Derbija dela kapitale" davne 1929. godine koji je pripao "vučici" minimalnim rezultatom...

Po 172. put u istoriji Rima, u subotu uveče su na prepunom "Olimpiku" snage odmjerili Lacio i Roma, a pobjeda je pripala nominalnom domaćinu, koji je izabranicima Euzebija Di Frančeska nanio prvi prvenstveni poraz u 2019. godini. Ukupno šesti ove sezone u Seriji A i to pred revanš osmine finala Lige šampiona u Portu.

LACIO - ROMA 3:0 (1:0) 

Pogotke su postigli Felipe Kaisedo u prvom, te Ćiro Imobile i Danilo Katardi u drugom dijelu i sada Lacio za gradskim rivalom zaostaje samo tri boda i šest za četvrtom pozicijom koja vodi u evropsku elitu, gdje se trenutno nalazi Inter.

"Nebesko-plavi" su bolje ušli u meč i već poslije 12. minuta stigli do prednosti nakon sjajne akcije dvojice napadača Hoakina Koree i Felipea Kaiseda, koji je zaobišao golmana i plasirao loptu u mrežu "vučice" - 1:0.

Uzvratila je Roma u 23. minutu preko Edina Džeke, koji se oslobodio Frančeska Aćerbija i šutirao u sami ugao, ali je golman Lacija Tomas Strakoša uspio da zaustavi njegov udarac.

Početkom nastavka se očekivao snažniji pritisak Di Frančeskovog tima u namjeri da stigne do izjednačenja, ali Lacio je čvrsto stajao u sredini i još čvršće u odbrani, pa se uglavnom vodila žestoka borba na sredini terena do 60. minuta.

Tada je po desnoj strani probio mladi Nikolo Zaniolo, međutim, bio je pomalo sebičan i umjesto da Džeki osigura mat-poziciju, odlučio se za udarac i bio izblokiran.

Reagovao je odmah potom i Di Frančesko dvostrukom izmjenom - umjesto Zaniola ušao je Dijego Peroti, a Havijer Pastore umjesto Danijelea De Rosija, pa se igra Rome dodatno ubrzala.

"Vučica" je u 68. minutu umalo stigla do izjednačenja "bombom" Alesandra Florencija, koju je ispod prečke izvadio Strakoša, da bi minut kasnije, nakon kornera i spuštene lopte Džeke, "rezervista" Pastore promašio gol sa pet metara!

I onda je par minuta kasnije uslijedila kazna za promašaje...

Kontranapad je istrčao Hoakin Korea, Federiko Facio srušio Argentinca s leđa, a arbitar Paolo Macoleni pokazao na penal.

Siguran realizator sa "bijele tačke" bio je Ćiro Imobile - 2:0, a za "ovjeru" 12. trijumfa Lacija ove sezone postarao se u 89. minutu rezervista Danilo Kataldi.

Asistirao mu je Sergej Milinković Savić uputivši povratnu loptu na ivicu kaznenu prostora čime je izišao kao pobjednik u svojevrsnom dvoboju sa kolegom iz reprezentacije Srbije Aleksandrom Kolarovim!

Kapiten srpskih "orlova" je u sudijskoj nadoknadi za minut dobio dva žuta kartona, prvi zbog svađe sa protivničkim igračem, a drugi zbog oštrog starta, i zaradio isključenje!

Za utjehu Kolarovu, koji je minut ranije morao pod tuš, je podatak da je u prošlom rimskom derbiju (3:1) pogodio iz slobodnog udarca i postao tek drugi igrač, poslije Šveđanina Arnea Selmosona, u istoriji koji je bio strijelac za oba tima. Prvi pogodak je, kao igrač Lacija, postigao 2009. godine, za pobjedu 4:2.

LACIO (3-5-2): Strakoša, Radu, Aćerbi, Bastos, Lulić, Milinkovi Savić, Lukas Leiva, Alberto, Marušić, Kaisedo, Korea. Trener: Simone Inzagi

ROMA (4-2-3-1): Olsen, Kolarov, Žezus, Facio, Florenci, Kristante, De Rosi, El Šaravi, Pelegrini, Zaniolo, Džeko. Trener: Euzebio Di Frančesko

DERBI DELA KAPITALE

- Prvi derbi odigran 8. decembra 1929, Roma slavila 1:0,

- Ukupno odigrano 172 derbija, Roma 65 pobjeda, 61 remi, Lacio slavio 46 puta, gol razlika 215:169,

- Najviše odigranih derbija: Frančesko Toti (44),

- Najviše postignutih golova u derbijima: Frančesko Toti (11),

- Najviše golova na jednom derbiju: Vinćenco Montela (4),

- Od aktivnih igrača Aleksandar Kolarov jedini koji je igrao za oba rimska kluba. 

Serija A, 26. kolo

Empoli - Parma 3:3 (1:2)
/Del Orko 19, Kaputo 59 pen, Silvestre 90+1 - Žervinjo 13, Rigoni 45+1, Alveš 82/

Milan - Sasuolo 1:0 (1:0)
/Lirola 35 autogol/

Lacio - Roma 3:0 (1:0)
/Kaisedo 12, Imobile 72 pen/

Nedjelja

Torino - Kjevo (12.30)

Od 15.00

Đenova - Frozinone

SPAL - Sampdorija

Udineze - Bolonja

Atalanta - Fiorentina (18.00)

Napoli - Juventus (20.30)

Igrano u petak:

Kaljari - Inter 2:1 (2:1)
/Ćepiteli 30, Pavoleti 43 - Martinez 37/

TABELA: Juventus 69, Napoli 56, Milan (+1) 48, Inter (+1) 47, Roma (+1) 44, Lacio 51, Atalanta 38, Torino 38, Fiorentina 36, Sampdorija 36, Sasuolo (+1) 31, Parma (+1) 30, Đenova 29, Kaljari (+1) 27, SPAL 23, Udineze (-2) 22, Empoli (+1) 22, Bolonja 18, Frozinone 16, Kjevo 10*.

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar