ШПА: Барселона газдује Мадридом и води у Ел Класику!

Реал поново немоћан – Барселона влада Мадридом! Фудбалери Барселоне савладали су Реал Мадрид у Ел Класику резултатом 1:0, на стадиону Сантиаго Бернабеу.  Реал је поново разочарао своје навијаче пошто је наставио негативан низ на "Бернабеуу". Још од 2017. године им нису дали гол у Примери на свом стадиону, док је Барса повела у "ол-тајм" скору. . .  Узалуд је Рамос тукао Месија - у Барси сви знају лопте: Реалово збогом титули! Барса и други пут у само четири дана славила у Мадриду и сада има 12 бодова више од Краљевског клуба.

Фудбал 03.03.2019 | 10:00
ШПА: Барселона газдује Мадридом и води у Ел Класику!
Утакмица на Сантиаго Бернабеу била је динамична и интересантна, а и сами фудбалери су је озбиљно схватили, па смо имали неколико изузетно жустрих дуела на обе стране.

Гол за Барселону, постигао је Иван Ракитић у 26. минуту и тако донео Барси другу победу у свега четири дана и дао јој "ветар у леђа" у овосезонској шампионској трци.

Серхио Рамос и Лионел Меси, нису могли ни овај "Ел Класико" да заврше без међусобног кошкања, пошто је пред сам крај првог полувремена Рамос ударио лактом Месија, а он тотално изгубио живце и желео је да се обрачуна са капитеном Мадриђана.

У других 45 минута, Реал се трудио да што више притисне Барселону и изнуди неку грешку како би што лакше дошли до макар изједначујућег поготка, али су у сваком покушају остајали "кратких рукава".

Могла је Барселона и до убедљивије предности, поготово у последњим моментима утакмице, али су Кутињо и Меси били непрецизни.

Реал први пут од 2004. године губи три меча у низу на свом стадиону и такође по први пут након 87 година, Барселона има више победа у "Ел Класику" него Реал Мадрид.

Други пут у претходна четири дана Барселона се радовала на "Бернабеуу", али ће ова победа бити нешто слађа од претходних пошто им је донела вођство у "ол-тајм" скору с Реалом!

Ово је била 96. победа Барселоне у свим званичним дуелима с Реалом (242), мада се у неким статистикама не броји дуел из 1902. када су Каталонци победили у Купу Краља, тако да су по том тумачењу повели први пут још од 1932. године.

Ако се базирамо само на домаћи шампионат, сада је укупни скор у победама изједначен (72:27), што се десило први пут после 90 година...

За ово поравнање побринуо се Иван Ракитић који је у 26. минуту, после одличног паса Серђија Роберта, истрчао сам пред Тибоа Куртоу и рутински пребацио лопту преко њега, за огромну предност у односу на "краљевиће" који су сада чак 12 бодова далеко од лидера.

РЕАЛ МАДРИД - БАРСЕЛОНА 0:1 (0:1)

Ипак, остаће мистерија како је виђен само један гол на утакмици...

Константно се играло у високом ритму, "подгревао" га је одличан хук са трибина, а голмани два тима су у неколико ситуација спасили свој гол врхунским интервенцијама, тако да би један од њих понео и епитет играча утакмице, да Иван Ракитић поново није показао "цлутцх" моменат.

Винисијус Жуниор је "намучио" Тер-Штегена, пробао је да га савлада и леви бек Регилон, док је на другој страни Куртоа био на мукама код шутева Месија и Дембелеа.

Реал је наставио лошу традицију у "Ел Класику" када играју пред својим навијачима пошто нису дали гол на трећој узастопном окршају с Барсом (7:0 у том периоду). Последњи гол на "Бернабеуу" против Каталонаца дали су 2017. године у Суперкупу.

Ове сезоне могу још само да се састану у Лиги шампиона, наравно ако обе екипе успешно "избаце" Лион, односно Ајакс.

Када је у питању првенствена трка, сада је јасно да је Реал дефинитивно "Испао" из ње, док је Барселони једини такмац остао Атлетико који је на десет корака заостатка, с тим да имају и одигран меч мање, који им следи већ у недељу.

У реваншу полуфинала Купа краља и Фортуна је – колико год то звучало чудно с обзиром на резултат од 0:3 – била наклоњена Барселони. У првенственом окршају на истом мместу Блауграна је једноставно показала да је у овом тренутку бољи тим од Реала и победом од 1:0 суштински избацила Краљевски клуб из шампионске трке, пошто Мадриђани сада имају 12 бодова мање од каталонског гиганта, а у првенству какво је шпанско то је просто превелики заостатак.

Нимало изненађујући међутим, с обзиром на све што смо гледали целе сезоне, па и на оно што смо гледали вечерас. Кад би се у Мадриду погледали у огледал имали би и они шта да виде. Герет Бејлрецимо. Последњих недеља силну је срџбу исказивао Велшанин, али данас ничим није показао да је Сантјаго Солари починио велики грех када га је избацио из стартних 11.

Капитен Серхио Рамос, доказани шампион у то нема сумње, могао би да себи призна да је некад потребно и играти тај фудбал, а не само тући. Проблем му је данас био тај што у Барселони ама баш сви знају лопте, па ништа Рамосу није вредело што је константно ударао по Лионелу Месију – после једног чини се намерног лакта у главу хтео је Аргентинац и да се обрачуна са њим – пошто му је нешто раније Иван Ракитић побегао у одлучујућем, 26. минуту.

А рекосмо већ, у Барси сви знају лопте, па вам свеједно дође да ли ће пред голмана изаћи Меси, Луис Суарез или рецимо Ракитић. То је гол у најави. Хладнокрвно је Хрват  боцнуо лопту преко Тиба Куртое и то је било 1:0.

Наравно да кад један на другог ударе Реал и Барса нико није веровато да ће то бити коначан резултат, али на крају је тако испало, пошто домаћи до краја првог полувремена нису успели да опепеле, док су у наставку били нешто опаснији, имали и пар гол ситуација, али су објективно и у другом делу игре били у потчињеном положају. Пробавали су на све начине, Серхио Регилон и Марко Асенсиосу чак покушавали и да преваре судију и измаме му непостојеће пенале, али Алберто Ундијано није наседао на ситне трикове.

Винисијус нас је за разлику од Куп меча – вадио је тада Барсиним дефанзивцима душу на памук – подсетио да је он још 18-годишњи тинејџер и да се осцилације у том узрасту подразумевају. Вечерас скоро па неприметан. На крају. Сантјаго Солари је сам крив што је одавно “убио” Иска и тиме изгубио играча који је умео да промени ритам утакмице.

Барселона је на плус 12 у односу на Реал. Заслужено с обзиром да га је у четири судара у овој сезони три пута и бацила на колена. Претерано би било рећи да се Барса вечерас играла са Реалом, али је објективно - пешке је стигла до минмалца. Ово просто није Реалова година. 

РЕАЛ МАДРИД: Куртоа - Карвахал, Варан, Рамос, Регилон - Каземиро (од 76. Каземиро), Крос (од 55. Валверде), Модрић - Бејл (од 61. Асенсио), Жуниор и Бензема.

БАРСЕЛОНА: Тер Штеген - Роберто, Пике, Ленгле, Алба - Ракитић, Бускетс (од 90. Семедо), Артур (од 71. Видал) - Дембеле (од 78. Кутињо), Меси и Суарез.

Лудо, лудо, лудо: Уеска срушила Севиљу у 98. минуту! Домаћи тим водио током скоро целог меча, а на крају успео и да дође до великог тријумфа тек после гола у осмом минуту надокнаде. Могао је и да изгуби у истој тој надокнади - 2:1.

Каква утакмица на стадиону Ел Алкораз! Уеска је успела да сруши Севиљу и да добије с 2:1 (1:0) и то поготком Езекјела Авиле у 98. минуту!

Била је зрела Севиља да изгуби од Уеске. Губила је практично читав меч. Деловало је да је делимични спас пронашла на 10 минута пре утакмице када је Висам Бен Једер погодио с беле тачке. Потом је Севиља дала гол за победу у 91. минуту, али је он поништен. Играо се 98. минут када је пукао напад Уеске, лопта је стигла до Авиле који је постигао јако леп гол поготком у први угао Севиљиног гола.

Сјајна победа за последњепласирани тим лиге.

Од самог старта се видело да ће Бербери имати тежак посао на овом гостовању. Видело се да Севиља није баш у најбољој форми, а то је Уеска успела да казни голом Хуанпија у 7. минуту. Најлошији тим у лиги је показао мишиће и зубе. Севиља је пала у проблем... Тај проблем Севиље трајао је све до самог краја утакмице. Бербери су до изједначења стигли у 79. минуту када је Бен Једердао гол из пенала.

То је додатно дигло самопоуздање гостима који су јурнули на три бода. Чак је Севиља успела да постигне гол у 91. минуту, али је он поништен. И после тога је уследио потпуни потоп за Бербере!

Тако смо дошли у ситуацију да је Севиља забележила четврти пораз на последњих пет утакмица, а да је Уеска добила трећи дуел на последњих пет мечева.  Уеска сада има 22 бода и сада потпуно равноправно може да се нада борби за опстанак. А сви су је већ отписали!

ПАРОВИ 26. КОЛА:

Еспањол - Ваљадолид 3:1 (1:1)
/Иглесијас 1, Ермосо 55, Ву Леи 65 - Алкараз 17/

Виљареал - Алавес 1:2 (0:0)
/Казорла 61п - Марипан 54, Инуи 77/

Уеска - Севиља 2:1 (1:0)
/Хуанпи 7, Евиља 90+8 - Бен Једер 84/

Реал Мадрид - Барселона 1:0 (1:0)
/Ракитић 26/

недеља

Еибар - Селта 12.00
Бетис - Хетафе 16.15
Сосиједад - Атлетико Мадрид 18.30
Валенсија - Атлетик Билбао 20.45

понедељак

Леганес - Леванте 21.00

одиграно у петак

Рајо Ваљекано - Ђирона 0:2 (0:1)
/Стуани 30, 85/

ТАБЕЛА: Барселона (+1) 60, Атлетико М. 50, Реал (+1) 48, Алавес (+1) 40, Хетафе 39, Севиља (+1) 37, Бетис 36, Сосиједад 35, Валенсија 33, Атлетик Б. 33, Еспањол (+1) 33, Еибар 31, Ђирона (+1) 31, Леганес 30, Леванте 30, Ваљадолид (+1) 26, Селта 25, Виљареал (+1) 23, Рајо Ваљекано (+1) 23, Уеска (+1) 22.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар