Бура, ватра и страст - нема побједника у дербију!

Велика борба, без победника – Звезда и Партизан поделили бодове! Фудбалери Црвене звезде и Партизана одиграли су без победника 1:1, у 24. колу Суперлиге Србије.  Тешко је рећи да је било спектакуларног фудбала у другом "вечитом" дербију ове сезоне, али је и те како било страсти, жеље и борбе оба тима. Видели смо жесток фудбал, два гола и један поништен, подела бодова у 159. епизоди ривалства! Партизан без комплекса, еврогол Павкова поништио судијске грешке.  Буран дерби на стадиону Рајко Митић и подела плена на крају - 1:1.

Фудбал 02.03.2019 | 23:20
Бура, ватра и страст - нема побједника у дербију!
Овај резултат више одговора црвено-белима који и даље имају 15 бодова више у односу на најљућег ривала.

Гости из Хумске први су дошли до званичног гола. Кажемо "званичног" јер је шампиону Србије у 23. минуту поништен гол.

Бен је постигао погодак, међутим арбитри су га поништили. На успореном снимку чини се да су судије погрешиле и да је Звезда оштећена. 

Било како било, утакмица је настављена, а Партизан је у 37. минуту дошао до предности. Одбрана домаћина лоше је реаговала, Борјан је лоптом напуцао Николића, који је постигао гол. До краја полувремена није било промене на семафору.

На старту другог периода игре тренер Владан Милојевић направио је кључну измену - Милан Павков заменио је Вељка Симића. 

Нису црвено-бели играли ништа боље него у првих 45 минута, међутим успели су да дођу до изједначења. Наизглед безопасну ситуацију Павков је претворио у гол. 

Бен је додао лопту до нападача Звезде, који из угла и тешке позиције, шутем од стативу савладао Стојковића. 

До краја меча видели смо велику нервоза на обе стране. У 88. минуту спречена је туча фудбалера, али оно најважније се није десило. Мреже су мировале и на крају су, други пут ове сезоне, црвено и црно-бели поделили бодове. 

Највећи дерби српског фудбала завршен је најчешћим резултатом који је бележен у досадашњих 159. епизода ривалства Црвене звезде и Партизана - 1:1!

Не можемо рећи да је ове вечери на одлично попуњеном стадиону "Рајко Митић" виђен сјајан фудбал, било је много грешака и нервозе у оба тима, међутим виђена је велика борба, жеља и страст код сваког актера дербија, што је подигло квалитет утакмице и потврдило ривалство.

Партизан је повео бизарним голом у 37. минуту преко Немање Николића, да би исти резултат као из септембра у Хумској поставио резервиста Милан Павков у 74. минуту.

То није био и једини гол који је Црвена звезда постигла на данашњем сусрету, али је први - који је постигао Бен у 24. минуту - неоправдано поништен због тога што је помоћни арбитар Данила Грујића сигнализирао офсајд. У њему су се налазила два фудбалера у црвено-белом, не и Ел-Фарду Бен иза ког се налазио Немања Р. Милетић.

У истом полувремену су и црно-бели били незадовољни одлуком судија када је Немања Милуновић неспретно закачио Немање Николића, али није било најстроже казне.

Ипак, само неколико минута после спорне ситуације, Николић је уз доста среће савладао Борјана пошто је нападач изашао као победник из дуела с голманом и Милуновићем, када се лопта одбила од њега и завршила у мрежи.

Претходно је Небојша Косовић пао на траву и у борби за лопту га је, чини се, Филип Стојковић погодио и на тај начин проиграо Немању Николића.

Звезда, која је поред поништеног гола Бена и доброг шута Марина, била безопасна у првом полувремену, одлуком Милојевића је у наставку заиграла с два шпица.

Милан Павков се придружио Ричмонду Боаћију у нападу и био је јасан план Звезде да скоком "раздвоји" штопере Партизана, младог дебитанта Страхињу Павловића и искусног Марка Валијентеа, односно да "ничије" лопте заврше у њиховом поседу после дуела.

То се десило у 74. минуту када је Савић послао дубинску лопту, Павков надскочио Павловића, а потом одиграо дупли пас са Беном и поентирао у мрежу Стојковића.

Искусни голман, који је претходно имао одличну интервенцију после корнера Звезде када се у изванредној шанси нашао Јованчић, покрио је "дијагоналу", међутим ударац Павкова је био изузетно прецизан и од стативе се одбио у мрежу.

Партизан је губио "дах" и пробао је Мирковић да освежи игру увођењем Урошевића, да би до краја "прокључала" крв играча обе екипе.

Ствари су се "отеле контроли" након ударца Немање Николића лактом у лице Филипу Стојковићу, после чега су се сукобили Слободан Урошевић и Горан Чаушић, а коначан збир каже да је Данило Грујић показао чак 10 жутих картона.

Све у свему дерби квалитетом фудбала није оправдао очекивања, али можемо бити задовољни вољним моментом и борбеношћу две екипе.

Ако је за утеху...

Много туче, не толико квалитетног фудбала, неколико судијских грешака и два гола - од тога један спектакуларан. Милан Павков је још једном показао да не уме да постиже обичне голове. Новим поготком за ТВ шпице денео је Црвеној звезди вредан бод у 159. вечитом дербију и сачувао јој 15 бодова предности у односу на Партизан, али је Парни ваљак још једном показао да и те како може да се носи са овом екипом Владана Милојевића. Партизан је био бољи у првом полувремену, Црвена звезда у другом, на крају равноправних - 1:1 (0:1).

Екипа Зорана Мирковића је као и у окршају на почетку сезоне успела искључи виталне полуге Звездоне игре, окрене утакмицу на своју воденицу и поведе голом Немање Николића у идеалном тренутку, играо се 37. минут. Ипак, Владан Милојевић је ризиковао, променио формацију и кренуо у тоталну офанзоиву што му се вратило у 74. кроз фантастичан погодак Милана Павкова.

Успео је Партизан у раној фази меча да затвори Звездин проток лопте, онемогући Марка Марина да креира нападе, тако да је Ричмонд Боаћи био прилично безопасан. Црно-бели нису инсистирали на поседу, већ су користили сваку прилику да из опасног контранапада направе пометњу у домаћој одбрани. Ипак, све до Николићевог гола није било конкретне опасности по Борјана, иако је било поприлично простора на 20-30 метара удаљености од чувара мреже домаћег тима.

Добрих 20 минута игре требало је домаћину да дође до простора, стуштио се Марко Марин у свом стилу, снажно опалио левом ногом, али је Стојковић добро раговао.

Тај моменат је доста утицао на подизање самопоуздања црвено-белих, који су након тога играли знатно одлучније, а врло брзо се и тресла мрежа Партизана, међутим, судије су сигнализирале офсајд Мохамеда ел Фардуа Бена, иако нападач са Коморских Острва није био у недозвољеној позицији, пошто је са истрачавањем каснио Немања Р. Милетић.

Али, онда када је деловало да је Црвена звезда та која диктира темпо на терену, уследио је велики кикс домаће одбране. Лопта се након карамбола нашла пред ногама Николића, који је био најближи Борјану, излетео је голман Црвене звезде, омашио фудбал, а лопта се од нападача Партизана одбила у мрежу домаћина. Остала је дилема да ли је лопту ка Николићу послао Филип Стојковић илиНебојша Косовић, иако је по кретњи лопте деловало да је то учинио десни бек домаћина. У сваком случају, црно-бели су крунисали ту већу одлучност пред голом противника.

Дешавања у првом полувремену натерала су Владана Милојевића да се одрекне уиграваног ситема игре. Уместо неубедљивог Симића на терену се нашао Павков, па је Црвена звезда заиграла са два шпица, што није било нешто што смо могли да видимо од стратега српског шампиона. Домаћин је тако покушао да пренесе тежиште на половину противника, али је са друге стране и оставио простора гостима да нападну по боковима. Ипак, увођење високог нападача из Бегеча је показало као потпуни погодак Звездине струке.

Добрих десет минута у другом полувремену требало је Црвеној звезди да успостави теренуску доминацију и одмах је постало врло опасно по гол Партизана. Две велике шансе у распону од само неколико минута пропустио је Душан Јованичић. Прво је сјајно гађао главом, али је уследила маестрална интервенција Стојковића, а потом је мајсторски пребацио лопту са десне на леву ногу и опалио, али се тресао спољи део мреже Партизана. А онда када је деловало да би гости могли да увуку меч у мирнију завршницу уследио је нерезонски, али апсолутно васеријски ударац Павкова, који је искоса са десне стране погодио супротну стативу гола немоћног Владимира Стојковића и лопта се одбила у мрежу Партизана.

Финиш утакмице је више протекао у нервози два тима него у течном фудбалу. Било је свега, и подмуклих удараца лактовима и жутих картона, чак су се у једном тренутку и клупе за резерве две екипе обрачунавале на терену. Црвена звезда је покушала да крунише психолошку и теренску надмоћ у тим тренуцима, али није дошло до промене резултата, па је остало у дербијима најчешћи резултат - 1:1.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 1:1 (0:1)
/Павков 74 - Николић 37/

Стадион: Рајко Митић
Капацитет: 55.000
Судија: Данило Грујић

Црвена звезда (4-2-3-1): Борјан – Стојковић, Савић, Милуновић, Гајић – Јовичић (од 71. Иванић), Јованчић (од 81. Чаушић) – Бен, Марин, Симић (од 46. Павков) – Боаћи.

Партизан (4-2-3-1): Стојковић – Н.Р. Милетић, Валијенте, Павловић, Н.Г. Милетић – Здјелар, Шћекић – Закарић, Николић, Косовић (од 75. Урошевић) – Рикардо.

Резултати 24. кола

Динамо Врање - Напредак 4:0 (1:0)
/Поповић 40', Димитров 51', 74', Стевановић 85'/

Вождовац - Војводина 1:0 (0:0)
/Микић 88'/

Пролетер - Младост 2:0 (1:0)
/Чоловић 19', Човић 48'/

Раднички - Радник 4:1 (3:1)
/Хаскић 8', 30', 43', Ђорђевић 63' - Миловановић 3'/

Спартак - Чукарички 1:2 (0:2)
/Ђенић 86' - Мудрински 26', Овусу 43'/

Црвена звезда - Партизан 1:1 (0:1)
/Павков 74 - Николић 37/

у недељу

ОФК Бачка - Земун 15.00

Табела: Црвена звезда 66, Раднички 59, Партизан 51, Чукарички 45, Младост 39, Напредак 34, Пролетер 32, Радник 29, Војводина 28, Вождовац 25, Мачва 24, Спартак 20, Рад 19, ОФК Бачка (-1) 18, Динамо 17, Земун (-1) 17 бодова.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар