Bura, vatra i strast - nema pobjednika u derbiju!

Velika borba, bez pobednika – Zvezda i Partizan podelili bodove! Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigrali su bez pobednika 1:1, u 24. kolu Superlige Srbije.  Teško je reći da je bilo spektakularnog fudbala u drugom "večitom" derbiju ove sezone, ali je i te kako bilo strasti, želje i borbe oba tima. Videli smo žestok fudbal, dva gola i jedan poništen, podela bodova u 159. epizodi rivalstva! Partizan bez kompleksa, evrogol Pavkova poništio sudijske greške.  Buran derbi na stadionu Rajko Mitić i podela plena na kraju - 1:1.

Fudbal 02.03.2019 | 23:20
Bura, vatra i strast - nema pobjednika u derbiju!
Ovaj rezultat više odgovora crveno-belima koji i dalje imaju 15 bodova više u odnosu na najljućeg rivala.

Gosti iz Humske prvi su došli do zvaničnog gola. Kažemo "zvaničnog" jer je šampionu Srbije u 23. minutu poništen gol.

Ben je postigao pogodak, međutim arbitri su ga poništili. Na usporenom snimku čini se da su sudije pogrešile i da je Zvezda oštećena. 

Bilo kako bilo, utakmica je nastavljena, a Partizan je u 37. minutu došao do prednosti. Odbrana domaćina loše je reagovala, Borjan je loptom napucao Nikolića, koji je postigao gol. Do kraja poluvremena nije bilo promene na semaforu.

Na startu drugog perioda igre trener Vladan Milojević napravio je ključnu izmenu - Milan Pavkov zamenio je Veljka Simića. 

Nisu crveno-beli igrali ništa bolje nego u prvih 45 minuta, međutim uspeli su da dođu do izjednačenja. Naizgled bezopasnu situaciju Pavkov je pretvorio u gol. 

Ben je dodao loptu do napadača Zvezde, koji iz ugla i teške pozicije, šutem od stativu savladao Stojkovića. 

Do kraja meča videli smo veliku nervoza na obe strane. U 88. minutu sprečena je tuča fudbalera, ali ono najvažnije se nije desilo. Mreže su mirovale i na kraju su, drugi put ove sezone, crveno i crno-beli podelili bodove. 

Najveći derbi srpskog fudbala završen je najčešćim rezultatom koji je beležen u dosadašnjih 159. epizoda rivalstva Crvene zvezde i Partizana - 1:1!

Ne možemo reći da je ove večeri na odlično popunjenom stadionu "Rajko Mitić" viđen sjajan fudbal, bilo je mnogo grešaka i nervoze u oba tima, međutim viđena je velika borba, želja i strast kod svakog aktera derbija, što je podiglo kvalitet utakmice i potvrdilo rivalstvo.

Partizan je poveo bizarnim golom u 37. minutu preko Nemanje Nikolića, da bi isti rezultat kao iz septembra u Humskoj postavio rezervista Milan Pavkov u 74. minutu.

To nije bio i jedini gol koji je Crvena zvezda postigla na današnjem susretu, ali je prvi - koji je postigao Ben u 24. minutu - neopravdano poništen zbog toga što je pomoćni arbitar Danila Grujića signalizirao ofsajd. U njemu su se nalazila dva fudbalera u crveno-belom, ne i El-Fardu Ben iza kog se nalazio Nemanja R. Miletić.

U istom poluvremenu su i crno-beli bili nezadovoljni odlukom sudija kada je Nemanja Milunović nespretno zakačio Nemanje Nikolića, ali nije bilo najstrože kazne.

Ipak, samo nekoliko minuta posle sporne situacije, Nikolić je uz dosta sreće savladao Borjana pošto je napadač izašao kao pobednik iz duela s golmanom i Milunovićem, kada se lopta odbila od njega i završila u mreži.

Prethodno je Nebojša Kosović pao na travu i u borbi za loptu ga je, čini se, Filip Stojković pogodio i na taj način proigrao Nemanju Nikolića.

Zvezda, koja je pored poništenog gola Bena i dobrog šuta Marina, bila bezopasna u prvom poluvremenu, odlukom Milojevića je u nastavku zaigrala s dva špica.

Milan Pavkov se pridružio Ričmondu Boaćiju u napadu i bio je jasan plan Zvezde da skokom "razdvoji" štopere Partizana, mladog debitanta Strahinju Pavlovića i iskusnog Marka Valijentea, odnosno da "ničije" lopte završe u njihovom posedu posle duela.

To se desilo u 74. minutu kada je Savić poslao dubinsku loptu, Pavkov nadskočio Pavlovića, a potom odigrao dupli pas sa Benom i poentirao u mrežu Stojkovića.

Iskusni golman, koji je prethodno imao odličnu intervenciju posle kornera Zvezde kada se u izvanrednoj šansi našao Jovančić, pokrio je "dijagonalu", međutim udarac Pavkova je bio izuzetno precizan i od stative se odbio u mrežu.

Partizan je gubio "dah" i probao je Mirković da osveži igru uvođenjem Uroševića, da bi do kraja "proključala" krv igrača obe ekipe.

Stvari su se "otele kontroli" nakon udarca Nemanje Nikolića laktom u lice Filipu Stojkoviću, posle čega su se sukobili Slobodan Urošević i Goran Čaušić, a konačan zbir kaže da je Danilo Grujić pokazao čak 10 žutih kartona.

Sve u svemu derbi kvalitetom fudbala nije opravdao očekivanja, ali možemo biti zadovoljni voljnim momentom i borbenošću dve ekipe.

Ako je za utehu...

Mnogo tuče, ne toliko kvalitetnog fudbala, nekoliko sudijskih grešaka i dva gola - od toga jedan spektakularan. Milan Pavkov je još jednom pokazao da ne ume da postiže obične golove. Novim pogotkom za TV špice deneo je Crvenoj zvezdi vredan bod u 159. večitom derbiju i sačuvao joj 15 bodova prednosti u odnosu na Partizan, ali je Parni valjak još jednom pokazao da i te kako može da se nosi sa ovom ekipom Vladana Milojevića. Partizan je bio bolji u prvom poluvremenu, Crvena zvezda u drugom, na kraju ravnopravnih - 1:1 (0:1).

Ekipa Zorana Mirkovića je kao i u okršaju na početku sezone uspela isključi vitalne poluge Zvezdone igre, okrene utakmicu na svoju vodenicu i povede golom Nemanje Nikolića u idealnom trenutku, igrao se 37. minut. Ipak, Vladan Milojević je rizikovao, promenio formaciju i krenuo u totalnu ofanzoivu što mu se vratilo u 74. kroz fantastičan pogodak Milana Pavkova.

Uspeo je Partizan u ranoj fazi meča da zatvori Zvezdin protok lopte, onemogući Marka Marina da kreira napade, tako da je Ričmond Boaći bio prilično bezopasan. Crno-beli nisu insistirali na posedu, već su koristili svaku priliku da iz opasnog kontranapada naprave pometnju u domaćoj odbrani. Ipak, sve do Nikolićevog gola nije bilo konkretne opasnosti po Borjana, iako je bilo poprilično prostora na 20-30 metara udaljenosti od čuvara mreže domaćeg tima.

Dobrih 20 minuta igre trebalo je domaćinu da dođe do prostora, stuštio se Marko Marin u svom stilu, snažno opalio levom nogom, ali je Stojković dobro ragovao.

Taj momenat je dosta uticao na podizanje samopouzdanja crveno-belih, koji su nakon toga igrali znatno odlučnije, a vrlo brzo se i tresla mreža Partizana, međutim, sudije su signalizirale ofsajd Mohameda el Fardua Bena, iako napadač sa Komorskih Ostrva nije bio u nedozvoljenoj poziciji, pošto je sa istračavanjem kasnio Nemanja R. Miletić.

Ali, onda kada je delovalo da je Crvena zvezda ta koja diktira tempo na terenu, usledio je veliki kiks domaće odbrane. Lopta se nakon karambola našla pred nogama Nikolića, koji je bio najbliži Borjanu, izleteo je golman Crvene zvezde, omašio fudbal, a lopta se od napadača Partizana odbila u mrežu domaćina. Ostala je dilema da li je loptu ka Nikoliću poslao Filip Stojković iliNebojša Kosović, iako je po kretnji lopte delovalo da je to učinio desni bek domaćina. U svakom slučaju, crno-beli su krunisali tu veću odlučnost pred golom protivnika.

Dešavanja u prvom poluvremenu naterala su Vladana Milojevića da se odrekne uigravanog sitema igre. Umesto neubedljivog Simića na terenu se našao Pavkov, pa je Crvena zvezda zaigrala sa dva špica, što nije bilo nešto što smo mogli da vidimo od stratega srpskog šampiona. Domaćin je tako pokušao da prenese težište na polovinu protivnika, ali je sa druge strane i ostavio prostora gostima da napadnu po bokovima. Ipak, uvođenje visokog napadača iz Begeča je pokazalo kao potpuni pogodak Zvezdine struke.

Dobrih deset minuta u drugom poluvremenu trebalo je Crvenoj zvezdi da uspostavi terenusku dominaciju i odmah je postalo vrlo opasno po gol Partizana. Dve velike šanse u rasponu od samo nekoliko minuta propustio je Dušan Jovaničić. Prvo je sjajno gađao glavom, ali je usledila maestralna intervencija Stojkovića, a potom je majstorski prebacio loptu sa desne na levu nogu i opalio, ali se tresao spolji deo mreže Partizana. A onda kada je delovalo da bi gosti mogli da uvuku meč u mirniju završnicu usledio je nerezonski, ali apsolutno vaserijski udarac Pavkova, koji je iskosa sa desne strane pogodio suprotnu stativu gola nemoćnog Vladimira Stojkovića i lopta se odbila u mrežu Partizana.

Finiš utakmice je više protekao u nervozi dva tima nego u tečnom fudbalu. Bilo je svega, i podmuklih udaraca laktovima i žutih kartona, čak su se u jednom trenutku i klupe za rezerve dve ekipe obračunavale na terenu. Crvena zvezda je pokušala da kruniše psihološku i terensku nadmoć u tim trenucima, ali nije došlo do promene rezultata, pa je ostalo u derbijima najčešći rezultat - 1:1.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 1:1 (0:1)
/Pavkov 74 - Nikolić 37/

Stadion: Rajko Mitić
Kapacitet: 55.000
Sudija: Danilo Grujić

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan – Stojković, Savić, Milunović, Gajić – Jovičić (od 71. Ivanić), Jovančić (od 81. Čaušić) – Ben, Marin, Simić (od 46. Pavkov) – Boaći.

Partizan (4-2-3-1): Stojković – N.R. Miletić, Valijente, Pavlović, N.G. Miletić – Zdjelar, Šćekić – Zakarić, Nikolić, Kosović (od 75. Urošević) – Rikardo.

Rezultati 24. kola

Dinamo Vranje - Napredak 4:0 (1:0)
/Popović 40', Dimitrov 51', 74', Stevanović 85'/

Voždovac - Vojvodina 1:0 (0:0)
/Mikić 88'/

Proleter - Mladost 2:0 (1:0)
/Čolović 19', Čović 48'/

Radnički - Radnik 4:1 (3:1)
/Haskić 8', 30', 43', Đorđević 63' - Milovanović 3'/

Spartak - Čukarički 1:2 (0:2)
/Đenić 86' - Mudrinski 26', Ovusu 43'/

Crvena zvezda - Partizan 1:1 (0:1)
/Pavkov 74 - Nikolić 37/

u nedelju

OFK Bačka - Zemun 15.00

Tabela: Crvena zvezda 66, Radnički 59, Partizan 51, Čukarički 45, Mladost 39, Napredak 34, Proleter 32, Radnik 29, Vojvodina 28, Voždovac 25, Mačva 24, Spartak 20, Rad 19, OFK Bačka (-1) 18, Dinamo 17, Zemun (-1) 17 bodova.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar