ПЛ: Ливерпул иде на "Гудисон" као други!

Лукаку за победу Јунајтеда, Марез донео бодове Ситију! У 29. колу Премијер лиге клубови из Манчестера су наставили са добрим резултатима. Јунајтед је победио Саутемптон са 3:2, док је Сити славио у Борнмуту (1:0).  Манчестер сити бар на ноћ преузео челну позицију од "Редса". Ромелу Лукаку херој Олд Трафорда.  Нека Острво дрхти од страха, пробудило се чудовиште Лукаку! Фешта спектакуларних голова, Ворд Прауз и Валери уништили Де Хеу! И коначни резултат 3:2.  Ливерпул је прескочен, Сити на мишиће убио антифудбал! Могли су и без голмана да играју. . . ! Борнмут без шута према голу.

Фудбал 02.03.2019 | 23:10
ПЛ: Ливерпул иде на "Гудисон" као други!
Велику драму видели смо на "Олд Трафорду" где је Манчестер јунајтед, као некада у ери Алекса Фергусона, до победе дошао у последњим минутима сусрета.

Саутемптон се представио као жилав противник, гости са југа Енглеске постигли су два прелепа поготка, али је Ромелу Лукаку са два нова поготка наставио серију и одличан низ Јунајтеда.

Репрезентативац Белгије постигао је два поготка у победи над Кристал Паласом у среду (3:1), сада је постигао поново два поготка, а Оле Гунар Солскјер је наставио фантастичан низ. 

У 12 првенствених мечева, од како је преузео кормило Јунајтеда, остварио је десету победу. Освојио је 32 од могућих 36 бодова и клуб са "Олд Трафорда" је тако поново на четвртом месту, испред Арсенала. 

Саутемптон је повео у 26. минуту, био је то феноменалан ударац Валерија са 25 метара у леви горњи угао, Де Хеа није успео да одбрани ударац - 0:1. 

Јунајтед је преокренуо у наставку, прво је Андреас Переира постигао сјајн гол ударцем са двадесетак метара, да би потом Ромелу Лукаку у 59. минуту био прецизан са десетак метара. 

Саутемптон је у 75. минуту из слободног ударца који је извео Џејмс Ворд-Праус успео да изједначи, лопта је завршила под пречком, био је то прелеп гол гостију, али онда је у 88. минуту Лукаку ударцем са 17 метара погодио леви доњи угао за нову радост навијача Јунајтеда. 

Могао је Пол Погба у петом минуту надокнаде да донесе Јунајтеду и убедљивији тријумф, али је његов ударац из пенала одбранио голман Ангус Ган.

Шампион Манчестер сити није имао лаган посао на гостовању Борнмуту. "Трешњице" су се добро браниле, у првом полувремену, гости су имали само једну шансу, али су доживели и пех и нову повреду Кевина де Брујнеа. 

Њега је заменио Ријад Марез који је, на крају, одлучио победника. 

После лепе акције и асистенције Давида Силве погодио је ближи угао ударцем са десне стране за коначних 1:0. 

Имао је Серхио Агуеро велику шансу у 82. минуту, али није успео да савлада голмана домаће екипе, уздрмао је пречку. 

Кристал Палас је после пораза од Јунајтеда однео бодове са гостовања Барнлију, док је Брајтон освојио изузетно важне бодове код куће победом над Хадерсфилдом. 

Стрелац јединог гола био је Андоне у 78. минуту сусрета.

Актуелни шампион Премијер лиге није пропустио прилику да "притисне" конкурента у борби за титулу.

Дан пре великог дербија "Мерсисајда", Евертон - Ливерпул, фудбалери Манчестер ситија освојили су три бода на тешком гостовању и попели се на прво место, уз одиграну утакмицу више.

Борнмут - Манчестер сити 0:1 (0:0)

Поготком Ријада Махреза у 55. минуту утакмице, "грађани" су тријумфовали и одмакли екипи Јиргена Клопа два бода. Осмим узастопним тријумфом у свим такмичењима, тим Пепа Гвардиоле је остао у ритму и додатно повећао улог недељне утакмице на "Гудисону".

Док је плава страна Манчестера славила победу у гостима, црвена је такође имала узбудљиво и успешно поподне.

Манчестер јунајтед - Саутемптон 3:2 (0:1)

"Фењераш" је стигао на Олд Трафорд мотивисан да изненади екипу Оле Гунара Солскјера и није био предалеко од тога. Голом Јана Валерија повео је у 26. минуту, а "црвени ђаволи" су се тргли тек почетком наставка.

Везиста домаћих Андреас Переира постигао је голчину у 53. минуту и најавио преокрет, који је донео Ромелу Лукаку, голом у 59. минуту. Гости су потом опет показали зубе, изједначили ударцем Џејмса Вард Прауса, али је Лукаку ипак оставио сва три бода на "Театру снова", хицем у 88. минуту.

Победа домаћих могла је да буде и убедљивија, али је Пол Погба промашио пенал у судијској надокнади времена. Без обзира на то, Солскјерова екипа је освојила три бода и вратила се на четврту позицију табеле.

Нека су контроверзе и сумњиве одлуке судија остале у Лондону, Манчестер је видео врхунски фудбал и фешту спектакуларних голова из које је Јунајтед наставио вртоглави успон ка Лиги шампиона! Саутемптон Ралфа Хасенхутла показао је зубе и био надомак златног бода у борби за опстанак, али је казнена експедиција са севера наставила да исписује нове странице бајке која ће по свој прилици имати најлепши крај. Манчестер јунајтед - Саутемптон 3:2 (0:1).

Одахнуо је Јунајтед, смирио се и Оле Гунар Солскјер. Као мач изнад главе и све већи терет стајао је легенди Театра снова пост који је многе сетио на време тренерске ере Жозеа Муриња. Месец и по дана Јунајтед на свом терену није осетио ту дивну сласт победе, али се све то променило у спектакуларном мечу против дављеника с крајњег југа Енглеске. Манчестер јунајтед је искористио реми Тотенхема и Арсенала на Вемблију и скочио на четврто место, што у овом тренутку гарантује пласман у Лигу шампиона! Оваквом расплету мало ко је могао да се нада у оним мучним данима пре смене на клупи...

Можда се тактички ништа толико није променило од Солскјеровог доласка, али нико некада расном стрелцу не може да оспори да је унео нову енергију у свлачионицу, разбудио све оне скупо плаћене звезде и убедио их да могу да играју врхунски фудбал. Многи су вероватно прстима трљали очи када су погледали листу стрелаца, јер су на исто два пута затекли име и презиме Ромелуа Лукакуа! После два гола против Кристал Паласа, чиме је зауставио голгетерски суноврат кроз девет утакмица, Белгијанац је потпуно експлодирао и са нова два поготка најавио тотални заокрет сезоне, где би могао да има једну од кључних улога! Радио је оно што би сваки центарфор требало – користио сваки милиметар слободног простора и без много компликовања малтретирао противничког голмана. Тако је окренуо ток утакмице и два пута донео предност Јунајтеду. Код другог поготка искористио је успаваност Маје Јошиде и из првог контакта лансирао Јунајтед ка звездама!

Велике похвале заслужио је Солскјеров џокер Андреас Переира. Мада Саутемптон није репер квалитета, млади Бразилац одиграо је врхунски меч и указао свом шефу да на њега може да рачуна у будућности, иако су се око њега водиле бројне полемике... Прво је шмекерски матирао Агнуса Гана са преко 20 метара, да би онда упослио Лукакуа у акцији која је најавила преокрет и три велика бода за Јунајтед. Многе је Солскјкер изненадио одлуком да Фреда остави на клупи и шансу у стартној постави да Скоту Мектоминеју, али ова, као и одлука да Бразилац уђе у финишу испоставиле су се као одличне. Млади везиста искористио је својих пет минута за доказивање, док је Фред на крају пружио Јунајтеду стабилност у вези и отворио простор Лукакуу да се прослави. 

Ма колико напад био добар, због Јунајтедове одбране и даље се диже коса на глави. Додуше, овог пута највише због Давида Де Хее. Много се прашине дигло последњих недеља због Шпанца и његове неодлучности у преговорима око новог уговора, али можда ће га баш снајперски хици Јана Валерија и Џејмса Ворд Прауза натерати да се мало спусти на земљу и схвати да ипак није недодирљив. Не памти се када је неко уништио Де Хеу као што су то урадили Валери и Ворд Прауз. Први јер је пробушио руке Шпанца резантним ударцем, други јер му је активирао сећања на неке кошмарне тренутке стрелом из слободног ударца. На крају Пол Погба је добио оно што је заслужио због скрнављења једанаестерца...

Јунајтед, свакако, има чему да се нада...

Велику победу убележили су фудбалери Кристал Паласа на гостовању Барнлију – 3:1. Све је почело уз поклон Филипа Бардслија у раној фази утакмице, да би Миши Батшуаји на отварању другог полувремена новим поготком напумпао самопоуздање, а сваку дилему решио је Вилфред Заха у 75. минуту. Ешли Барнс је у финишу само донео благу утеху.

Брајтон је уз минималац против Хадерсфилда стигао до важних бодова за опстанак, а стрелац јединог поготка био је Флорин Андоне у 79. минуту.

Вулвси су на свом терену рутински савладали Кардиф са 2:0, уз блицкриг Жозе и Хименеза у 16. и 18. минуту.

Манчестер Сити је одрадио домаћи задатак и преноћиће на челу табеле Премијер лиге, ишчекујући кикс Ливерпула у сутрашњем Мерсисајд дербију. Очекивано, Сити је освојио три бода у Борнмуту. Али мимо очекивања је то урадио уз много муке и славио са минималних 1:0.

Други пут ове недеље је Сити до три бода дошао тешком муком и минималном победом. После оне победе над Вест Хемом из спорног пенала, данас им је муке прекратио Ријад Марез. А Борнмут се показао као много више од тврдог ораха за фаворите.

Гвардиола се опет одлучио да Сане остави на клупи. Као и Жезуса и Мареза.

Очекивано, Сити је доминирао у поседу лопте и пас игри од првог минута. Грађани су у првих двадесетак минута имали преко 80 одсто времена лопту у ногама, али Борнмут је одолевао. Штавише, из огромног поседа лопте, нису долазиле неке велике шансе Ситија. Најбољу је пропустио Давид Силва. Домаћи су били безопасни играјући строгу дефанзиву и чекајући да одбрана Ситија направи неку кардиналну грешку.

И таман када се чекао крај полувремена, малер је задесио Гвардиолин тим. Де Брујне је у другом минуту надокнаде тражио измену јер није могао више да издржи на терену. Изгледало је да је повреда ложе у питању, али многи стрепе да је у питању колено које га већ дуго мучи. Заменио га је Марез и испоставио се као златни џокер.  

Коначно, после 55. минута игре и опсаде Борнмутовог гола, Марез је налетео са десног крила на додавање Силве и погодио у Боруцов ближи угао. Пољак је морао боље да интервенише...

Слика на терену се није променила ни после вођства Грађана. Наставили су гости да држе лопту и доминирају, а Борнмут да се брани. Ни резултатски дефицит није натерао да домаће да крену напред. Бонрмут за 90 и кусур минута не само да није имао шут у квор гола, већ уопште није имао било какав шут?! Ни корнер. А однос у поседу лопте је био 18% - 82%!

Сити је тражио други гол, створио неке шансе, али није успео да их искористи. На крају је и 1:0 било довољно за три бода и повратак на прво место на табели. Чекајучи кикс Ливерпула...

Парови 29. кола

Тотенхем - Арсенал 1:1 (0:1)
/Кејн 74'п - Рамзи 16'/

Борнмут - Манчестер сити 0:1 (0:0)
/Махрез 55'/

Брајтон - Хадерсфилд 1:0 (0:0)
/Андоне 79'/

Барнли - Кристал Палас 1:3 (0:1)
/Барнс 90' - Барсли 15' аг, Батшуаји 48', Заха 76'/

Манчестер јунајтед - Саутемптон 3:2 (0:1)
/Переира 53', Лукаку 59', 88' - Валери 26', Вард Праус 76'/

Вулверхемптон - Кардиф 2:0 (2:0)

Вест Хем - Њукасл 2:0 (2:0)
/Рајс 7, Нобл 42п/

у недељу

Вотфорд - Лестер 13.00
Фулам - Челси 15.05
Евертон - Ливерпул1 17.15

Табела: Манчестер сити 71, Ливерпул (-1) 69, Тотенхем 61, Манчестер јунајтед 58, Арсенал 57, Челси (-2) 53, Вулверхемптон 43, Вотфорд (-1) 40, Вест Хем 39, Евертон (-1) 36, Лестер (-1) 35, Борнмут 34, Кристал Палас 33, Њукасл 31, Брајтон (-2) 30, Барнли 30, Саутемптон 27, Кардиф 25, Фулам (-1) 17, Хадерсфилд 14.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар