PL: Liverpul ide na "Gudison" kao drugi!

Lukaku za pobedu Junajteda, Marez doneo bodove Sitiju! U 29. kolu Premijer lige klubovi iz Mančestera su nastavili sa dobrim rezultatima. Junajted je pobedio Sautempton sa 3:2, dok je Siti slavio u Bornmutu (1:0).  Mančester siti bar na noć preuzeo čelnu poziciju od "Redsa". Romelu Lukaku heroj Old Traforda.  Neka Ostrvo drhti od straha, probudilo se čudovište Lukaku! Fešta spektakularnih golova, Vord Prauz i Valeri uništili De Heu! I konačni rezultat 3:2.  Liverpul je preskočen, Siti na mišiće ubio antifudbal! Mogli su i bez golmana da igraju. . . ! Bornmut bez šuta prema golu.

Fudbal 02.03.2019 | 23:10
PL: Liverpul ide na "Gudison" kao drugi!
Veliku dramu videli smo na "Old Trafordu" gde je Mančester junajted, kao nekada u eri Aleksa Fergusona, do pobede došao u poslednjim minutima susreta.

Sautempton se predstavio kao žilav protivnik, gosti sa juga Engleske postigli su dva prelepa pogotka, ali je Romelu Lukaku sa dva nova pogotka nastavio seriju i odličan niz Junajteda.

Reprezentativac Belgije postigao je dva pogotka u pobedi nad Kristal Palasom u sredu (3:1), sada je postigao ponovo dva pogotka, a Ole Gunar Solskjer je nastavio fantastičan niz. 

U 12 prvenstvenih mečeva, od kako je preuzeo kormilo Junajteda, ostvario je desetu pobedu. Osvojio je 32 od mogućih 36 bodova i klub sa "Old Traforda" je tako ponovo na četvrtom mestu, ispred Arsenala. 

Sautempton je poveo u 26. minutu, bio je to fenomenalan udarac Valerija sa 25 metara u levi gornji ugao, De Hea nije uspeo da odbrani udarac - 0:1. 

Junajted je preokrenuo u nastavku, prvo je Andreas Pereira postigao sjajn gol udarcem sa dvadesetak metara, da bi potom Romelu Lukaku u 59. minutu bio precizan sa desetak metara. 

Sautempton je u 75. minutu iz slobodnog udarca koji je izveo Džejms Vord-Praus uspeo da izjednači, lopta je završila pod prečkom, bio je to prelep gol gostiju, ali onda je u 88. minutu Lukaku udarcem sa 17 metara pogodio levi donji ugao za novu radost navijača Junajteda. 

Mogao je Pol Pogba u petom minutu nadoknade da donese Junajtedu i ubedljiviji trijumf, ali je njegov udarac iz penala odbranio golman Angus Gan.

Šampion Mančester siti nije imao lagan posao na gostovanju Bornmutu. "Trešnjice" su se dobro branile, u prvom poluvremenu, gosti su imali samo jednu šansu, ali su doživeli i peh i novu povredu Kevina de Brujnea. 

Njega je zamenio Rijad Marez koji je, na kraju, odlučio pobednika. 

Posle lepe akcije i asistencije Davida Silve pogodio je bliži ugao udarcem sa desne strane za konačnih 1:0. 

Imao je Serhio Aguero veliku šansu u 82. minutu, ali nije uspeo da savlada golmana domaće ekipe, uzdrmao je prečku. 

Kristal Palas je posle poraza od Junajteda odneo bodove sa gostovanja Barnliju, dok je Brajton osvojio izuzetno važne bodove kod kuće pobedom nad Hadersfildom. 

Strelac jedinog gola bio je Andone u 78. minutu susreta.

Aktuelni šampion Premijer lige nije propustio priliku da "pritisne" konkurenta u borbi za titulu.

Dan pre velikog derbija "Mersisajda", Everton - Liverpul, fudbaleri Mančester sitija osvojili su tri boda na teškom gostovanju i popeli se na prvo mesto, uz odigranu utakmicu više.

Bornmut - Mančester siti 0:1 (0:0)

Pogotkom Rijada Mahreza u 55. minutu utakmice, "građani" su trijumfovali i odmakli ekipi Jirgena Klopa dva boda. Osmim uzastopnim trijumfom u svim takmičenjima, tim Pepa Gvardiole je ostao u ritmu i dodatno povećao ulog nedeljne utakmice na "Gudisonu".

Dok je plava strana Mančestera slavila pobedu u gostima, crvena je takođe imala uzbudljivo i uspešno popodne.

Mančester junajted - Sautempton 3:2 (0:1)

"Fenjeraš" je stigao na Old Traford motivisan da iznenadi ekipu Ole Gunara Solskjera i nije bio predaleko od toga. Golom Jana Valerija poveo je u 26. minutu, a "crveni đavoli" su se trgli tek početkom nastavka.

Vezista domaćih Andreas Pereira postigao je golčinu u 53. minutu i najavio preokret, koji je doneo Romelu Lukaku, golom u 59. minutu. Gosti su potom opet pokazali zube, izjednačili udarcem Džejmsa Vard Prausa, ali je Lukaku ipak ostavio sva tri boda na "Teatru snova", hicem u 88. minutu.

Pobeda domaćih mogla je da bude i ubedljivija, ali je Pol Pogba promašio penal u sudijskoj nadoknadi vremena. Bez obzira na to, Solskjerova ekipa je osvojila tri boda i vratila se na četvrtu poziciju tabele.

Neka su kontroverze i sumnjive odluke sudija ostale u Londonu, Mančester je video vrhunski fudbal i feštu spektakularnih golova iz koje je Junajted nastavio vrtoglavi uspon ka Ligi šampiona! Sautempton Ralfa Hasenhutla pokazao je zube i bio nadomak zlatnog boda u borbi za opstanak, ali je kaznena ekspedicija sa severa nastavila da ispisuje nove stranice bajke koja će po svoj prilici imati najlepši kraj. Mančester junajted - Sautempton 3:2 (0:1).

Odahnuo je Junajted, smirio se i Ole Gunar Solskjer. Kao mač iznad glave i sve veći teret stajao je legendi Teatra snova post koji je mnoge setio na vreme trenerske ere Žozea Murinja. Mesec i po dana Junajted na svom terenu nije osetio tu divnu slast pobede, ali se sve to promenilo u spektakularnom meču protiv davljenika s krajnjeg juga Engleske. Mančester junajted je iskoristio remi Totenhema i Arsenala na Vembliju i skočio na četvrto mesto, što u ovom trenutku garantuje plasman u Ligu šampiona! Ovakvom raspletu malo ko je mogao da se nada u onim mučnim danima pre smene na klupi...

Možda se taktički ništa toliko nije promenilo od Solskjerovog dolaska, ali niko nekada rasnom strelcu ne može da ospori da je uneo novu energiju u svlačionicu, razbudio sve one skupo plaćene zvezde i ubedio ih da mogu da igraju vrhunski fudbal. Mnogi su verovatno prstima trljali oči kada su pogledali listu strelaca, jer su na isto dva puta zatekli ime i prezime Romelua Lukakua! Posle dva gola protiv Kristal Palasa, čime je zaustavio golgeterski sunovrat kroz devet utakmica, Belgijanac je potpuno eksplodirao i sa nova dva pogotka najavio totalni zaokret sezone, gde bi mogao da ima jednu od ključnih uloga! Radio je ono što bi svaki centarfor trebalo – koristio svaki milimetar slobodnog prostora i bez mnogo komplikovanja maltretirao protivničkog golmana. Tako je okrenuo tok utakmice i dva puta doneo prednost Junajtedu. Kod drugog pogotka iskoristio je uspavanost Maje Jošide i iz prvog kontakta lansirao Junajted ka zvezdama!

Velike pohvale zaslužio je Solskjerov džoker Andreas Pereira. Mada Sautempton nije reper kvaliteta, mladi Brazilac odigrao je vrhunski meč i ukazao svom šefu da na njega može da računa u budućnosti, iako su se oko njega vodile brojne polemike... Prvo je šmekerski matirao Agnusa Gana sa preko 20 metara, da bi onda uposlio Lukakua u akciji koja je najavila preokret i tri velika boda za Junajted. Mnoge je Solskjker iznenadio odlukom da Freda ostavi na klupi i šansu u startnoj postavi da Skotu Mektomineju, ali ova, kao i odluka da Brazilac uđe u finišu ispostavile su se kao odlične. Mladi vezista iskoristio je svojih pet minuta za dokazivanje, dok je Fred na kraju pružio Junajtedu stabilnost u vezi i otvorio prostor Lukakuu da se proslavi. 

Ma koliko napad bio dobar, zbog Junajtedove odbrane i dalje se diže kosa na glavi. Doduše, ovog puta najviše zbog Davida De Hee. Mnogo se prašine diglo poslednjih nedelja zbog Španca i njegove neodlučnosti u pregovorima oko novog ugovora, ali možda će ga baš snajperski hici Jana Valerija i Džejmsa Vord Prauza naterati da se malo spusti na zemlju i shvati da ipak nije nedodirljiv. Ne pamti se kada je neko uništio De Heu kao što su to uradili Valeri i Vord Prauz. Prvi jer je probušio ruke Španca rezantnim udarcem, drugi jer mu je aktivirao sećanja na neke košmarne trenutke strelom iz slobodnog udarca. Na kraju Pol Pogba je dobio ono što je zaslužio zbog skrnavljenja jedanaesterca...

Junajted, svakako, ima čemu da se nada...

Veliku pobedu ubeležili su fudbaleri Kristal Palasa na gostovanju Barnliju – 3:1. Sve je počelo uz poklon Filipa Bardslija u ranoj fazi utakmice, da bi Miši Batšuaji na otvaranju drugog poluvremena novim pogotkom napumpao samopouzdanje, a svaku dilemu rešio je Vilfred Zaha u 75. minutu. Ešli Barns je u finišu samo doneo blagu utehu.

Brajton je uz minimalac protiv Hadersfilda stigao do važnih bodova za opstanak, a strelac jedinog pogotka bio je Florin Andone u 79. minutu.

Vulvsi su na svom terenu rutinski savladali Kardif sa 2:0, uz blickrig Žoze i Himeneza u 16. i 18. minutu.

Mančester Siti je odradio domaći zadatak i prenoćiće na čelu tabele Premijer lige, iščekujući kiks Liverpula u sutrašnjem Mersisajd derbiju. Očekivano, Siti je osvojio tri boda u Bornmutu. Ali mimo očekivanja je to uradio uz mnogo muke i slavio sa minimalnih 1:0.

Drugi put ove nedelje je Siti do tri boda došao teškom mukom i minimalnom pobedom. Posle one pobede nad Vest Hemom iz spornog penala, danas im je muke prekratio Rijad Marez. A Bornmut se pokazao kao mnogo više od tvrdog oraha za favorite.

Gvardiola se opet odlučio da Sane ostavi na klupi. Kao i Žezusa i Mareza.

Očekivano, Siti je dominirao u posedu lopte i pas igri od prvog minuta. Građani su u prvih dvadesetak minuta imali preko 80 odsto vremena loptu u nogama, ali Bornmut je odolevao. Štaviše, iz ogromnog poseda lopte, nisu dolazile neke velike šanse Sitija. Najbolju je propustio David Silva. Domaći su bili bezopasni igrajući strogu defanzivu i čekajući da odbrana Sitija napravi neku kardinalnu grešku.

I taman kada se čekao kraj poluvremena, maler je zadesio Gvardiolin tim. De Brujne je u drugom minutu nadoknade tražio izmenu jer nije mogao više da izdrži na terenu. Izgledalo je da je povreda lože u pitanju, ali mnogi strepe da je u pitanju koleno koje ga već dugo muči. Zamenio ga je Marez i ispostavio se kao zlatni džoker.  

Konačno, posle 55. minuta igre i opsade Bornmutovog gola, Marez je naleteo sa desnog krila na dodavanje Silve i pogodio u Borucov bliži ugao. Poljak je morao bolje da interveniše...

Slika na terenu se nije promenila ni posle vođstva Građana. Nastavili su gosti da drže loptu i dominiraju, a Bornmut da se brani. Ni rezultatski deficit nije naterao da domaće da krenu napred. Bonrmut za 90 i kusur minuta ne samo da nije imao šut u kvor gola, već uopšte nije imao bilo kakav šut?! Ni korner. A odnos u posedu lopte je bio 18% - 82%!

Siti je tražio drugi gol, stvorio neke šanse, ali nije uspeo da ih iskoristi. Na kraju je i 1:0 bilo dovoljno za tri boda i povratak na prvo mesto na tabeli. Čekajuči kiks Liverpula...

Parovi 29. kola

Totenhem - Arsenal 1:1 (0:1)
/Kejn 74'p - Ramzi 16'/

Bornmut - Mančester siti 0:1 (0:0)
/Mahrez 55'/

Brajton - Hadersfild 1:0 (0:0)
/Andone 79'/

Barnli - Kristal Palas 1:3 (0:1)
/Barns 90' - Barsli 15' ag, Batšuaji 48', Zaha 76'/

Mančester junajted - Sautempton 3:2 (0:1)
/Pereira 53', Lukaku 59', 88' - Valeri 26', Vard Praus 76'/

Vulverhempton - Kardif 2:0 (2:0)

Vest Hem - Njukasl 2:0 (2:0)
/Rajs 7, Nobl 42p/

u nedelju

Votford - Lester 13.00
Fulam - Čelsi 15.05
Everton - Liverpul1 17.15

Tabela: Mančester siti 71, Liverpul (-1) 69, Totenhem 61, Mančester junajted 58, Arsenal 57, Čelsi (-2) 53, Vulverhempton 43, Votford (-1) 40, Vest Hem 39, Everton (-1) 36, Lester (-1) 35, Bornmut 34, Kristal Palas 33, Njukasl 31, Brajton (-2) 30, Barnli 30, Sautempton 27, Kardif 25, Fulam (-1) 17, Hadersfild 14.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar