Преминуо руски нобеловац

Свјетски познати руски физичар и добитник Нобелове награде Жорес Алфјоров преминуо је у 89. години, преносе руски медији.

Свијет 02.03.2019 | 16:33
Преминуо руски нобеловац
Из Кремља је саопштено да је руски предсједник Владимир Путин изразио саучешће породици преминулог руског физичара и нобеловца Алфјорова.

Алфјоров је први открио технологију која је касније омогућила стварање ласерских плејера и дискова, мобилних телефона, соларних батерија и ласерских "скалпела".

Он је заслужан и за откриће оптичког влакна без којег не би било интернета, али и многих других космичких технологија, преноси "Спутњик".

Због својих открића заједно са Хербертом Кремером, 2000. године добио је Нобелову награду за физику "за развој полупроводничких хетероструктура коришћених у оптоелектроници и електроници великих брзина".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Путин указао и на невјероватну улогу Алфјорова у цивилном сектору јер је обављао важну улогу у јавном животу Русије.

Предсједник Савјета Федерације Русије Валентина Мативјенко рекла је да је Алфјоров био човјек чврстих убеђења и невјероватних научних способности.

Директор руске Агенције за нуклеарну енергију "Росатом" Алексеј Лихачов оцијенио је да су његова открића понос руске нације која су одредила вектор кретања савремене физике.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар