Preminuo ruski nobelovac

Svjetski poznati ruski fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Žores Alfjorov preminuo je u 89. godini, prenose ruski mediji.

Svijet 02.03.2019 | 16:33
Preminuo ruski nobelovac
Iz Kremlja je saopšteno da je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio saučešće porodici preminulog ruskog fizičara i nobelovca Alfjorova.

Alfjorov je prvi otkrio tehnologiju koja je kasnije omogućila stvaranje laserskih plejera i diskova, mobilnih telefona, solarnih baterija i laserskih "skalpela".

On je zaslužan i za otkriće optičkog vlakna bez kojeg ne bi bilo interneta, ali i mnogih drugih kosmičkih tehnologija, prenosi "Sputnjik".

Zbog svojih otkrića zajedno sa Herbertom Kremerom, 2000. godine dobio je Nobelovu nagradu za fiziku "za razvoj poluprovodničkih heterostruktura korišćenih u optoelektronici i elektronici velikih brzina".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin ukazao i na nevjerovatnu ulogu Alfjorova u civilnom sektoru jer je obavljao važnu ulogu u javnom životu Rusije.

Predsjednik Savjeta Federacije Rusije Valentina Mativjenko rekla je da je Alfjorov bio čovjek čvrstih ubeđenja i nevjerovatnih naučnih sposobnosti.

Direktor ruske Agencije za nuklearnu energiju "Rosatom" Aleksej Lihačov ocijenio je da su njegova otkrića ponos ruske nacije koja su odredila vektor kretanja savremene fizike.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar