Млади постају анксиозни и на саму помисао да су изгубили телефон

Зависност од мобилног телефона - номофобија, све је интензивнија, а истраживања показују да је све присутнија код млађих генерација.

Здравље 02.03.2019 | 15:12
Млади постају анксиозни и на саму помисао да су изгубили телефон
Студија рађена у Великој Британији открила је да две трећине младих добија напад анксиозности и на саму помисао да су изгубили свој телефон. Стручњаци кажу да не постоји тип личности подложан номофобији, него да може да се деси свима. Свако може да постане жртва.

"Данас се друштвени живот младих буквално врти око паметних уређаја", тврди Стефани Бертелон, француски психолог и стручњак за праћење ове појаве.

"Евидентно је да овај проблемчић постаје велики проблем ако неко почне непрекидно да шаље или проверава поруке, гугла на интернету на сваких пола сата, игра игрице целе ноћи... Та особа је све мање присутна у стварном свету, не примећује га, а ако неко покуша да јој узме телефон, постаје нервозна или чак агресивна. То дефинитивно утиче на нормално функционисање у друштву, школи, породици. Ова појава је постала акутни проблем и због тога се у свету све више отварају клинике за лечење од номофобије", објаснио је он.

Б 92
фото;интеррнет

Коментари / 0

Оставите коментар