Превише сна током викенда је лоше за организам

Излежавање и превише спавања током викенда нец́е надокнадити штетне последице промене динамике спавања током радне недеље, показује студија истраживача америчког Универзитета у Колораду.

Здравље 02.03.2019 | 15:09
Превише сна током викенда је лоше за организам
"Мањак сна током радне недеље уобичајен је јер људи покушају да избалансирају посао са породичним и друштвеним обавезама", кажу истраживачи.

Сан, међутим, има кључну улогу у регулисању метаболичких процеса у организму, утичуц́и на све - од варења до стреса, а краће спавање у дужем периоду је повезано са повец́ањем ризика од дијабетеса и срчаних обољења.

“Краће спавање током радне или школске недеље узрокује да људи једу више него што им је потребно - то доводи до повец́ања тежине", каже професор Кен Рајт, један од аутора студије објављене у часопису "Цуррент Биологy".

"Када једу више, имају потребу да једу грицкалице после вечере, што доводи до смањене способности регулисања нивоа шец́ера у крви", наводи се у студији.

У испитивању је учествовало 36 здравих одраслих особа испод 40 година. Током две недеље се у лабораторијским условима пратио њихов унос хране, излагање светлу и сан. Учесници су били подељени у три групе: једној је било дозвољено да спава девет сати ноц́у, другој пет сати.

Трећа група је имала ограничен сан пет дана, али су им дозволили да спавају онолико колико су хтели током викенда, да би се потом вратили у динамику радне недеље са ограниченим спавањем.

Истраживачки тим је открило да је викенд-група пријавила више "поремец́еног сна" и успела да се одмори око 66 минута викендом.

Стручњаци препоручују одраслима да одржавају око седам сати ноц́у доследно у интересу доброг здравља.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар