Јубилеј - сто година гимназије

Гимназија “Филип Вишњић” у Бијељини, једна од најстаријих и по многима најпрестижнијих школа у Републици Српској, ове године обиљежава 100 година постојања.  

Република Српска 02.03.2019 | 07:31
Јубилеј - сто година гимназије
У овој образовној установи, која је од прве генерације матураната 1927. до данас изњедрила бројне угледне професоре, љекаре, адвокате, друштвено признате личности, тренутно знање стичу 840 ученика у 32 одјељења, на три смјера – општи, друштвено-језички и рачунарско-информатички.

Занимљиво је да је од 80 запослених чак 30 бивших ученика ове школе.

Гимназија је почела с радом 1919. у згради садашње Основне школе “Свети Сава” у центру града, а 1978. су се преселили у нову зграду, у којој су и данас. Све ове године сачувала је углед и традицију. Значајан број бивших гимназијалаца студира на престижним универзитетима, чиме Гимназија оправдава повјерену улогу – припремити добро ученика за наставак школовања, каже директор Гимназије “Филип Вишњић” Владимир Шавија.

Више од 20 година сам овдје, најприје као ученик, професор, помоћник директора, а сада директор. Школа је захтјевна, тражи се више у односу на друге образовне установе. Опремљена је у складу са свјетским стандардима, прати најновија достигнућа и трендове у образовању. Поносан сам на све који су дали допринос развојном путу ове школе – каже директор.

Било да су жељели да преносе знања ученицима у својој школи или нису слутили да ће се након школовања вратити у гимназију, сви професори би поновили исти животни пут. Професорка њемачког језика Марина Лазаревић каже да јој је знање стечено у Гимназији било одлична основа за даље  школовање. 

– Драго ми је што сам добила прилику да се, након завршеног факултета, вратим и да помогнем новим генерацијама да добију исту прилику. Данас су генерације другачије. Прилагођавамо се једни другима, али заједнички циљ нам је исти – каже професорка.

И садашње генерације газе “утабаном” стазом претходних. Биљеже успјехе на свим пољима – почев од природних, преко друштвених наука до културе и спорта. Ученици ове школе похађају разне љетње школе, кампове како би стекли већа знања, упознали друге вршњаке, размијенили искуства.

– Идемо на такмичења, учествујемо на литерарним и ликовним конкурсима. Полазници смо Истраживачке станице Петница, тренутно седморо ученика борави у Петници гдје усавршавају знање из природних и друштвених наука – каже одлична ученица трећег разреда Ивана Пијетловић.

Фондација за најбоље ђаке

Вјеру у младе људе и образовање које добијају у Гимназији, хуманим гестом показао је бивши гимназијалац Миодраг Стојановић, један од најуспјешнијих адвоката у БиХ. Основао је фондацију из које се сваке године награђују најбољи ученици генерације.

Хол Гимназије краси рељеф епског пјесника Филипа Вишњића – поклон Михајла Пупина, а у будућности ко зна колико ће још великана стасати у овој установи.

(Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар