Jubilej - sto godina gimnazije

Gimnazija “Filip Višnjić” u Bijeljini, jedna od najstarijih i po mnogima najprestižnijih škola u Republici Srpskoj, ove godine obilježava 100 godina postojanja.  

Republika Srpska 02.03.2019 | 07:31
Jubilej - sto godina gimnazije
U ovoj obrazovnoj ustanovi, koja je od prve generacije maturanata 1927. do danas iznjedrila brojne ugledne profesore, ljekare, advokate, društveno priznate ličnosti, trenutno znanje stiču 840 učenika u 32 odjeljenja, na tri smjera – opšti, društveno-jezički i računarsko-informatički.

Zanimljivo je da je od 80 zaposlenih čak 30 bivših učenika ove škole.

Gimnazija je počela s radom 1919. u zgradi sadašnje Osnovne škole “Sveti Sava” u centru grada, a 1978. su se preselili u novu zgradu, u kojoj su i danas. Sve ove godine sačuvala je ugled i tradiciju. Značajan broj bivših gimnazijalaca studira na prestižnim univerzitetima, čime Gimnazija opravdava povjerenu ulogu – pripremiti dobro učenika za nastavak školovanja, kaže direktor Gimnazije “Filip Višnjić” Vladimir Šavija.

Više od 20 godina sam ovdje, najprije kao učenik, profesor, pomoćnik direktora, a sada direktor. Škola je zahtjevna, traži se više u odnosu na druge obrazovne ustanove. Opremljena je u skladu sa svjetskim standardima, prati najnovija dostignuća i trendove u obrazovanju. Ponosan sam na sve koji su dali doprinos razvojnom putu ove škole – kaže direktor.

Bilo da su željeli da prenose znanja učenicima u svojoj školi ili nisu slutili da će se nakon školovanja vratiti u gimnaziju, svi profesori bi ponovili isti životni put. Profesorka njemačkog jezika Marina Lazarević kaže da joj je znanje stečeno u Gimnaziji bilo odlična osnova za dalje  školovanje. 

– Drago mi je što sam dobila priliku da se, nakon završenog fakulteta, vratim i da pomognem novim generacijama da dobiju istu priliku. Danas su generacije drugačije. Prilagođavamo se jedni drugima, ali zajednički cilj nam je isti – kaže profesorka.

I sadašnje generacije gaze “utabanom” stazom prethodnih. Bilježe uspjehe na svim poljima – počev od prirodnih, preko društvenih nauka do kulture i sporta. Učenici ove škole pohađaju razne ljetnje škole, kampove kako bi stekli veća znanja, upoznali druge vršnjake, razmijenili iskustva.

– Idemo na takmičenja, učestvujemo na literarnim i likovnim konkursima. Polaznici smo Istraživačke stanice Petnica, trenutno sedmoro učenika boravi u Petnici gdje usavršavaju znanje iz prirodnih i društvenih nauka – kaže odlična učenica trećeg razreda Ivana Pijetlović.

Fondacija za najbolje đake

Vjeru u mlade ljude i obrazovanje koje dobijaju u Gimnaziji, humanim gestom pokazao je bivši gimnazijalac Miodrag Stojanović, jedan od najuspješnijih advokata u BiH. Osnovao je fondaciju iz koje se svake godine nagrađuju najbolji učenici generacije.

Hol Gimnazije krasi reljef epskog pjesnika Filipa Višnjića – poklon Mihajla Pupina, a u budućnosti ko zna koliko će još velikana stasati u ovoj ustanovi.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar