159. дерби - Састав Партизана: Ко ће поред Марка и у везни ред?

Шта је за 159. "вечити дерби" (субота, 18 часова) спремио тренер Партизана Зоран Мирковић? Ко ће уместо Светозара Марковића, а ко у средину поред Закарића и Здјелара? Павловић штопер, веза као против Шахтјора, нема Бамбија! Мирковић одредио стартере за гостовање на Маракани?

Фудбал 02.03.2019 | 11:30
159. дерби - Састав Партизана: Ко ће поред Марка и у везни ред?
У одбрани и искуство и младост, на средини само искуство, а у нападу класика. Тако изледа скица за портрет Партизановог тима који ће у суботу (18.00, ТВ Аренаспорт 1, О2) покушати да победом на Маракани „закува“ првенство Србије.

Главну дилему у делу јавности наклоњеној црно-белима, ко ће одменити оперисаног Светозара Марковића,Зоран Мирковић је решио тако што је преписао последњу четворку са минулог суперлигашког меча против новосадског Пролетера. У корист Страхиње Паловића, који после само 90 минута сениорског фудбала, дебитује и у вечитом дербију. Неко ће рећи да је то ризичан потез, међутим, велике утакмице, са дуел са црвено-белима спада у ту категорију, рађају и велике играче, па ако је популарни Калаба стварно материјал за велика дела, ето прилике да се потврди на мечу који нетремице гледају и Срби и странци.

Чињеница да ће Павловић бити стартер значи и да нема померања Немање Р. Милетића са његове, сад већ стандардне, позиције десног бека, на којој се профилисао баш откако је Бата сео на клупу. Преостала два места у одбрани, испред непикосновеног голмана Владимира Стојковића, такође, нису били спорна, а попуниће их Шпанац Марк Валијенте (с тим што ће као и пре шест дана играти десног штопера, како би Павловић могао да дејствује левом ногом), док ће другу аут-линију покривати Немања Г. Милетић.

Ако се овакав избор у одбрани могао претпоставити, онда је мало ко могао да очекује везу без ЗоранаБамбија Тошића. Како сад ствари стоје, изгледа да ће и овај дерби, баш као и онај у мају прошле године, некадашњи репрезентативац почети на клупи, иако је велики број Гробара очекивао да искуством, знањем, прекидима, пробије одбрану ривала. Но, навијачке жеље некад у истој равни са ставовима струке, можда и због тога што су се Мирковић и његови сарадници водили најјачом провером током припремног периода, против украјинског Шахтјора. Тад су мало испред тандема задњих везних Саша Здјелар – Александар Шћекић (били одлични и на првом дербију), дејствовали Небојша Косовић и Горан Закарић и тај квартер ће у суботу вече покушати да добије битку са везним редом лидера на табели.

Једина разлика у односу на дуел са Рударима јесте што је тад играо младиФилип Стевановић, међутим, како му је тек 16 година, процењено је да је за њега рано да игра утакмицу оваквог значаја. Други разлог лежи у чињеници да тад Мирковић није могао да рачуна на Рикарда Гомеша, сад је први шпиц екипе опорављен и спреман, а како се у међувремену распуцао и Немања Николић, грех би био раздвојити их у мечу у коме је гостима потребна победа.

Осим што ће имати задатак да искључи из игре најкреативнијег појединца Звезде, Марка Марина, везни ред Партизана имаће обавезу да гурне коју квалитетну лопту баш за Николића, који би требало да буде нека врста креатора или Рикарда Гомеша, мотивисаног да настави серију погодака странаца за Парни ваљак у вечитим дербијима.

Састав Партизана за 159. "вечити дерби", велика је енигма за већину. Тренер црно-белих Зоран "Бата" Мирковић и његови најближи сарадници, под условом да су решили све дилеме, вероватно једини зању имена једанаесторице која ће у суботу од 18 часова истрчати на терен стадиона "Рајко Митић".

Наравно, највеће мистерије у овом тренутку су име другог штопера поред Марка Валијентеа и два места у везном реду.

Кренимо редом...

Око тога ко ће у суботу чувати гол Партизана нема дилеме. Та улога ће и овај пут припасти Владимиру Стојковићу, искусном голману "парног ваљка" који из себе има много утакмица набијених нервозом и узаврелом атмосфером.

Немања "Нема" Милетић вероватно неће мењати позицију и против Звезде ће бити задужен за Партизанову десну страну одбране. Реч је о фудбалеру који једнако добро може да одговори и на штоперској позицији, што је Партизану неопходно после повреде Светозара Марковића, али ће Мирковић ту улогу поверити некоме другом. Уколико, ипак, премести Милетића у средину одбране, на позицију десног бека ће Мирослав Вулићевић. Мало вероватно...

Шеф стручног штаба црно-белих мораће да се одлучи између младости и искуства, односно између Страхиње Павловића и Бојана Остојића. Веће шансе су да прилику добије младост...

Популарни "Калаба" је прве минуту у сениорском тиму Партизана уписао на припремама у Турској, а првенствени деби је забележио прошлог викенда против Пролетера. Руку на срцем није имао превише посла, међутим и поред те чињенице успео је да после једног грубог дуела у скоку добије жути картон већ у 10. минуту.

Иако још увек тинејџер, реч је о бескомпромисном борцу, спремном да се без обзира ко се налазио с друге стране, упусти у борбу и добро "побије" за лопту. Међутим, право на кикс или неки несмотрен потез, коме су склони млади фудбалери жељни доказивања, у дербију је сведено на минимум. Чини се да ће Мирковић свесно преузети такав ризик.

Остојић је ове сезоне провео врло мало минута на терену, одиграо је тек једну првенствену утакмицу и далеко је од шампионске форме, која га је красила у сезони 2016/2017, када је са "Блекијем" Миленковић без грешке предводио одбрану црно-белих до "дупле круне". Ипак, има довољно искуства и зна како се играју утакмице као што ће бити она против Звезде.

Марк Валијенте је други штопер, а уз леву аут-линију биће Немања Г. Милетић.

За разлику од задње линије, где постоји једна дилема, у везном реду их је мало више.

Било како било, Горан Закарић и Саша Здјелар имају највеће шансе да буду стартери и њихово изостављење из 11 било би велико изненађње. Небојша Косовић је одиграо перфектну партију против Пролетера и са неколико одличних пасова за најистуреније саиграчепоказао да може да буде од велике користи против Звезде, где ће сигурно имати и више простора за теледириговане лопте из свог поља ка нападачима.

Тошића је мучила ситна повреда, због које је пропустио дуел са Новосађанима, али је последњих неколико дана тренирао у најјачем ритму. Форма му је дефинитивно у узлазној путањи иако буде потпуно спреман нема много разлога да не игра од првог минута. Што се не може рећи за Данила Пантића. Млади везни фудбалер се оправио од упале Ахилове тетиве, али је још увек ровит и недовољно спреман за 90 минута.

Александар Шћекић је био међу бољима у тиму Партизана у прошлом дербију, тако да би врло лако могло да се догоди да му Мирковић шансу пружи и у суботу, чиме би одбрамбени зид испред Стојковића учинио чвршћим. Штавише, могуће је да се стратег "парног ваљка" определи за опцију сличној оној као недавно против Шахтјора у Белеку, када су у везном реду играли Здјелар, Шћекић и Косовић, с тим што је поред Закарића, у тиму био и Филип Стевановић, а напред сам Немања Николић (Рикардо је био повређен).

Немања Николић и Рикардо Гомеш биће испред свих и најближи голу Црвене звезде, с тим што би од Николића могло да се очекује да буде мало повученији и по страни, са више дефанзивних задатака.

ПАРТИЗАН: Стојковић - Н. Р. Милетић, Павловић, Валијенте, Н. Г. Милетић - Здјелар, Шћекић, Косовић - Закарић, Рикардо, Николић.

Сада реч има Зоран Мирковић...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар