159. derbi - Sastav Partizana: Ko će pored Marka i u vezni red?

Šta je za 159. "večiti derbi" (subota, 18 časova) spremio trener Partizana Zoran Mirković? Ko će umesto Svetozara Markovića, a ko u sredinu pored Zakarića i Zdjelara? Pavlović štoper, veza kao protiv Šahtjora, nema Bambija! Mirković odredio startere za gostovanje na Marakani?

Fudbal 02.03.2019 | 11:30
159. derbi - Sastav Partizana: Ko će pored Marka i u vezni red?
U odbrani i iskustvo i mladost, na sredini samo iskustvo, a u napadu klasika. Tako izleda skica za portret Partizanovog tima koji će u subotu (18.00, TV Arenasport 1, O2) pokušati da pobedom na Marakani „zakuva“ prvenstvo Srbije.

Glavnu dilemu u delu javnosti naklonjenoj crno-belima, ko će odmeniti operisanog Svetozara Markovića,Zoran Mirković je rešio tako što je prepisao poslednju četvorku sa minulog superligaškog meča protiv novosadskog Proletera. U korist Strahinje Palovića, koji posle samo 90 minuta seniorskog fudbala, debituje i u večitom derbiju. Neko će reći da je to rizičan potez, međutim, velike utakmice, sa duel sa crveno-belima spada u tu kategoriju, rađaju i velike igrače, pa ako je popularni Kalaba stvarno materijal za velika dela, eto prilike da se potvrdi na meču koji netremice gledaju i Srbi i stranci.

Činjenica da će Pavlović biti starter znači i da nema pomeranja Nemanje R. Miletića sa njegove, sad već standardne, pozicije desnog beka, na kojoj se profilisao baš otkako je Bata seo na klupu. Preostala dva mesta u odbrani, ispred nepikosnovenog golmana Vladimira Stojkovića, takođe, nisu bili sporna, a popuniće ih Španac Mark Valijente (s tim što će kao i pre šest dana igrati desnog štopera, kako bi Pavlović mogao da dejstvuje levom nogom), dok će drugu aut-liniju pokrivati Nemanja G. Miletić.

Ako se ovakav izbor u odbrani mogao pretpostaviti, onda je malo ko mogao da očekuje vezu bez ZoranaBambija Tošića. Kako sad stvari stoje, izgleda da će i ovaj derbi, baš kao i onaj u maju prošle godine, nekadašnji reprezentativac početi na klupi, iako je veliki broj Grobara očekivao da iskustvom, znanjem, prekidima, probije odbranu rivala. No, navijačke želje nekad u istoj ravni sa stavovima struke, možda i zbog toga što su se Mirković i njegovi saradnici vodili najjačom proverom tokom pripremnog perioda, protiv ukrajinskog Šahtjora. Tad su malo ispred tandema zadnjih veznih Saša Zdjelar – Aleksandar Šćekić (bili odlični i na prvom derbiju), dejstvovali Nebojša Kosović i Goran Zakarić i taj kvarter će u subotu veče pokušati da dobije bitku sa veznim redom lidera na tabeli.

Jedina razlika u odnosu na duel sa Rudarima jeste što je tad igrao mladiFilip Stevanović, međutim, kako mu je tek 16 godina, procenjeno je da je za njega rano da igra utakmicu ovakvog značaja. Drugi razlog leži u činjenici da tad Mirković nije mogao da računa na Rikarda Gomeša, sad je prvi špic ekipe oporavljen i spreman, a kako se u međuvremenu raspucao i Nemanja Nikolić, greh bi bio razdvojiti ih u meču u kome je gostima potrebna pobeda.

Osim što će imati zadatak da isključi iz igre najkreativnijeg pojedinca Zvezde, Marka Marina, vezni red Partizana imaće obavezu da gurne koju kvalitetnu loptu baš za Nikolića, koji bi trebalo da bude neka vrsta kreatora ili Rikarda Gomeša, motivisanog da nastavi seriju pogodaka stranaca za Parni valjak u večitim derbijima.

Sastav Partizana za 159. "večiti derbi", velika je enigma za većinu. Trener crno-belih Zoran "Bata" Mirković i njegovi najbliži saradnici, pod uslovom da su rešili sve dileme, verovatno jedini zanju imena jedanaestorice koja će u subotu od 18 časova istrčati na teren stadiona "Rajko Mitić".

Naravno, najveće misterije u ovom trenutku su ime drugog štopera pored Marka Valijentea i dva mesta u veznom redu.

Krenimo redom...

Oko toga ko će u subotu čuvati gol Partizana nema dileme. Ta uloga će i ovaj put pripasti Vladimiru Stojkoviću, iskusnom golmanu "parnog valjka" koji iz sebe ima mnogo utakmica nabijenih nervozom i uzavrelom atmosferom.

Nemanja "Nema" Miletić verovatno neće menjati poziciju i protiv Zvezde će biti zadužen za Partizanovu desnu stranu odbrane. Reč je o fudbaleru koji jednako dobro može da odgovori i na štoperskoj poziciji, što je Partizanu neophodno posle povrede Svetozara Markovića, ali će Mirković tu ulogu poveriti nekome drugom. Ukoliko, ipak, premesti Miletića u sredinu odbrane, na poziciju desnog beka će Miroslav Vulićević. Malo verovatno...

Šef stručnog štaba crno-belih moraće da se odluči između mladosti i iskustva, odnosno između Strahinje Pavlovića i Bojana Ostojića. Veće šanse su da priliku dobije mladost...

Popularni "Kalaba" je prve minutu u seniorskom timu Partizana upisao na pripremama u Turskoj, a prvenstveni debi je zabeležio prošlog vikenda protiv Proletera. Ruku na srcem nije imao previše posla, međutim i pored te činjenice uspeo je da posle jednog grubog duela u skoku dobije žuti karton već u 10. minutu.

Iako još uvek tinejdžer, reč je o beskompromisnom borcu, spremnom da se bez obzira ko se nalazio s druge strane, upusti u borbu i dobro "pobije" za loptu. Međutim, pravo na kiks ili neki nesmotren potez, kome su skloni mladi fudbaleri željni dokazivanja, u derbiju je svedeno na minimum. Čini se da će Mirković svesno preuzeti takav rizik.

Ostojić je ove sezone proveo vrlo malo minuta na terenu, odigrao je tek jednu prvenstvenu utakmicu i daleko je od šampionske forme, koja ga je krasila u sezoni 2016/2017, kada je sa "Blekijem" Milenković bez greške predvodio odbranu crno-belih do "duple krune". Ipak, ima dovoljno iskustva i zna kako se igraju utakmice kao što će biti ona protiv Zvezde.

Mark Valijente je drugi štoper, a uz levu aut-liniju biće Nemanja G. Miletić.

Za razliku od zadnje linije, gde postoji jedna dilema, u veznom redu ih je malo više.

Bilo kako bilo, Goran Zakarić i Saša Zdjelar imaju najveće šanse da budu starteri i njihovo izostavljenje iz 11 bilo bi veliko iznenađnje. Nebojša Kosović je odigrao perfektnu partiju protiv Proletera i sa nekoliko odličnih pasova za najisturenije saigračepokazao da može da bude od velike koristi protiv Zvezde, gde će sigurno imati i više prostora za teledirigovane lopte iz svog polja ka napadačima.

Tošića je mučila sitna povreda, zbog koje je propustio duel sa Novosađanima, ali je poslednjih nekoliko dana trenirao u najjačem ritmu. Forma mu je definitivno u uzlaznoj putanji iako bude potpuno spreman nema mnogo razloga da ne igra od prvog minuta. Što se ne može reći za Danila Pantića. Mladi vezni fudbaler se opravio od upale Ahilove tetive, ali je još uvek rovit i nedovoljno spreman za 90 minuta.

Aleksandar Šćekić je bio među boljima u timu Partizana u prošlom derbiju, tako da bi vrlo lako moglo da se dogodi da mu Mirković šansu pruži i u subotu, čime bi odbrambeni zid ispred Stojkovića učinio čvršćim. Štaviše, moguće je da se strateg "parnog valjka" opredeli za opciju sličnoj onoj kao nedavno protiv Šahtjora u Beleku, kada su u veznom redu igrali Zdjelar, Šćekić i Kosović, s tim što je pored Zakarića, u timu bio i Filip Stevanović, a napred sam Nemanja Nikolić (Rikardo je bio povređen).

Nemanja Nikolić i Rikardo Gomeš biće ispred svih i najbliži golu Crvene zvezde, s tim što bi od Nikolića moglo da se očekuje da bude malo povučeniji i po strani, sa više defanzivnih zadataka.

PARTIZAN: Stojković - N. R. Miletić, Pavlović, Valijente, N. G. Miletić - Zdjelar, Šćekić, Kosović - Zakarić, Rikardo, Nikolić.

Sada reč ima Zoran Mirković...

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar