Шта је посвађало стечајну управу?

Сједницу Одбора повјерилаца Банке Српске у стечају, која је одржана прије два дана, обиљежила је жучна расправа чланова Одбора и стечајне управнице. Највише полемике изазавао је ангажман адвоката за који стечајна управница није тражила одобрење, а предсједник Одбора Светозар Вукелић посебно је замјерио јер су ангажована два адвоката која су у родбинској вези.

Република Српска 01.03.2019 | 10:37
Шта је посвађало стечајну управу?
На дневном реду сједнице Одбора повјерилаца, између осталих, био је и извјештај о стању судских предмета које банка води, који је на крају усвојен са три гласа. Против су били представници Министарства финансија РС и Инвестиционо-развојне банке РС, док је један члан био суздржан.

Предсједник Одбора повјерилаца и представник Министарства финансија РС Светозар Вукелић рекао је да ће гласати против ове тачке дневног реда, између осталог, због тога што не постоји критеријум по којем се предмети додјељују адвокатима.

Изнио је податак да један адвокат дужи један предмет и да му је од 4. априла 2017, када је отворен стечај у банци, до краја прошле године исплаћено 2.925 КМ, док други адвокат дужи девет предмета и у истом периоду му је исплаћено 49.680 КМ, што уз неплаћену фактуру од 24.260 КМ износи скоро 74.000 КМ.

„Посебно указујем на то да ангажовање адвоката који су сродници у крви по првој линији није професионално и представља потенцијални сукоб интереса, при чему је њима од укупно 27 предмата дато у рад 15, односно 16 предмета, рачунајући ангажовање адвоката у предмету Укио банке са висином спора од 115 милиона КМ“, рекао је Вукелић.

Портал ЦАПИТАЛ је недавно објавио да је Банка Српске тужила Укио банку за 115 милиона КМ те да је у овом спору заступа адвокат Слободан Булатовић. Он је син Зоре Булатовић Кременовић правне савјетнице стечајне управнице банке.



Коментар предсједника Одбора стечајна управница Мирјана Голић је оцијенила тенденциозним и навела да је ангажовала адвокате с циљем добијања спорова.

„Умјесто да предсједник буде у функцији средстава, он је у функцији напада. Овдје циљ није заштита капитала и повјерилаца већ је циљ сасвим нешто друго, па и у предмету избора Булатовића да не треба радити посао адвоката јер му мајка ради као савјетник стечајног управника“, навела је Голићева.

Спорно 100 милиона КМ кредита одобрених повезаним литванским фирмама

Поновила је раније тврдње да предсједник Одбора повјерилаца није гласао ни за једну одлуку битну за стечајни поступак те истакла да је он својим радом довео до блокаде стечајног поступка.

„Предсједник Одбора повјерилаца, умјесто да буде савјетодавни орган и помоћ стечајном управнику, вуче на тривијалне ствари које немају везе са повјериоцима и свим битним за спровођење стечаја“, рекла је Голић.



Вукелић је на то одговорио да остаје при ономе што је рекао у вези са ангажовањем појединих адвоката, а да у преосталом дијелу управница изврће чињенице.

Њега је подржала и представница ИРБ-а у Одбору повјерилаца Антонија Дулић која је рекла да стечај није блокиран радом Одбора повјерилаца те да у складу са законом за ангажовање адвоката потребна сагласност Одбора.

Ускочила је савјетница стечајне управнице Зора Булатовић Кременовић позивајући се на Закон о стечајном поступку по којем се Одбору повјерилаца не даје право да бира и даје сагласност на ангажовање адвоката, већ да то ради стечајни управник као и сваки законски заступник.

Стечајна управница је, између осталог, рекла и да је противтужба против Укио банке поднесена јер Банка Српске има више од четири милиона КМ на коресподентном рачуну у Укио банци која то није пријавила, нити је хтјела провести компензацију, коју је одобрила Агенција за банкарство РС.

„Имамо новац на кастоди рачуну у литванској банци. Такође, натјерали су ову банку да у периоду неликвидности исплати 2,8 милиона евра за повезано лице Укио банке, тако да у тој банци имамо више од 15 милиона КМ са каматама и спорним кредитима већим од 100 милиона КМ“, рекла је Голић.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Требињац

01.03.2019 09:58

СВА СРЕЦА ПА СТЕЦАЈНИ УПРАВНИК НИЈЕ ЛАЗАР ДЈУРДЈЕВИЦ.А ИНАЦЕ ПУНА ПОДРСКА ГОЛИЦКИ И СТЕЦАЈНОЈ УПРАВИ.АОВАЈ ПРЕДСЈЕДНИК ОДБОРА ПОВЈЕРИЛАЦА ПРВО БИ ТРЕБАО ДА НАУЦИ ЗАКОН О СТЕЦАЈНОМ ПОСТУПКУ ПА ОНДА ДА ИЗНОСИ ТВРДЊЕ.ЈЕР ПО ЗАКОНУ О СТЕЦАЈНОМ ПОСТУПКУ СТЕЦАЈНИ УПРАВНИК БИРА САРАДНИКЕ И УПОСЛЕНЕ РАДНИКЕ ЗА ФУНКЦИОНИСАЊЕ СВАКЕ ФИРМЕ У СТЕЦАЈУ ПА И БАНКЕ У ОВОМ СЛУЦАЈУ И НИЈЕ ПОТРЕБНА САГЛАСНОСТ ОДБОРА ПИВЈЕРИЛАЦА.ДАКЛЕ --МОЈ ПРЕДЈЕДНИЦЕ ОДБОРА УЗМИ ЗАКОН И ЦИТАЈ А НЕМОЈ ИЗАЗИВАТИ КРИЗЕ И ОБМАЊИВАТИ ЈАВНОС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владе

01.03.2019 18:32

Свака цаст Симовицу. Види се да си најјаци.

Name

РЕ

07.03.2019 16:53

НИЈЕ Симовиц Он је Фоцак

Name

велико постење

01.03.2019 10:24

велико постење управе банке србске самосе незна које висе а ко мању заквацијо из трезора банке

ОДГОВОРИТЕ
Name

амадеус

01.03.2019 10:49

Лажу сви по реду.!!.пара нема,а нити ће х бити.!!!!Банка је смишљена да је преузме у одређеном периоду Рудоњина кћер или син,али су се ствари закомплицирале па је се све закомплицирало што је резултирало да син,Рудоњина и сјаја, до даљњег буду у БГ, а кад се створе услови да се врате и наставе са пљачком.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

01.03.2019 11:52

колико ће ови бити још у стечају? још 50 година?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

01.03.2019 12:58

...наставак.... Врло тешко је процијенити његово богатство, али сигурно није мање од четири стотине милиона марака. Према свим расположивим подацима, богатство је стекао на, најблаже речено, контроверзан начин, максимално користећи три премијерска и текући предсједнички мандат. Сви чланови Додикове породице су милионери: син Игор, кћи Горица, брат Горан, отац Богдан, зетови и стричеви рођаци… Милорад Додик, за вријеме првог премијерског мандата, који је трајао од 1998. - 2001. године, купио државни капитал у „Агропром банци“. Није то учинио директно, већ преко посредника. Министарство финансија РС – Јединица за приватизацију банака, издало је саопштење 17.11.2000. године да је продано 32 посто државног капитала у „Агропром банци“. Према том документу, (који је у посједу „Журнала“), Слободан Радовановић из Женеве купио је 14,11 % капитала за износ од 1,5 милиона КМ; „Сокић-Калдера компани градња“ за 9,41% капитала банке платила је милион марака, док је „Караван“ са Сокоца купио 8,09% капитала у банци за 860 хиљада КМ. Државни капитал у „Агрорпом банци“ плаћен је 3,36 милиона КМ и Додик је небројено пута рекао да је ова финансијска институција „најбоље продана“Додикова улога била је логистичка, јер је са мјеста премијера организовао ову приватизацију у банкарском сектору. Ту прича не завршава, већ се „Агропром банка“ удружује са „Новом банком“, која и сада егзистира под тим именом. До удруживања је дошло 2003. године, а директор „Агропром банке“ био је Александар Џомбић, актуелни премијер. Додик данас, посредно, посједује значајне акције у „Новој банци“. Додика и Чичића су, за вријеме првог Додиковог мандата, оштетили “Кристал” банку и буџет РС за 14 милиона марака. То је сума без камата, а Чичић овај новац никада није вратио. Влада РС је одлуком 1998.године пребацила из буџета 14.000.000 КМ за финансирање извозно оријентисаних предузећа преко “Кристал” банке. Посебан третман у “Кристал” банци имало је предузеће “Змијање пласт” које је из ових средстава 23.07.98. добило кредит од 3.150.000 тадашњих ДМ, (са гаранцијом од 4 бјанко акцептна налога), а 25.12.98.г. кредит од 7.550.000,00 ДМ на заложно право, односно хипотеку на земљу укупне површине 14 дунума у катастарској општини Мотике. има још....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

01.03.2019 13:03

трајаће дуго...али нек се зна..... Вишемјесечни проблем чувања повјерљиве пословне документације Банке Српске у стечају коначно је ријешен. Одбор повјерилаца банке на посљедњој сједници је прихватио понуду фирме „Сецтор АДС“ којој ће за чување и складиштење документације бити плаћено 327.600 КМ са ПДВ-ом.„Сецтор АДС“ биће плаћен авансно, а фирма је дужна да документацију чува у наредних десет година. Оснивач „Сецтор АДС“ је Славиша Крунић, предсједник управе компаније „Сецтор Сецуритy …банка има 19.000 регистратора документације, да архива банке није сређивана од 2011. године, да је новим Законом о банкама удуплан рок чувања одређене документације,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

01.03.2019 17:00

Борба око плена ко це преузети овај слуцај и стрпати паре од процената у свој дзеп у слуцају да Банка Српске добије овај капиталан спор. У игри је и непотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКОЈ

01.03.2019 17:13

Враћајте народу штедњу, јели и ово превара гдје су Предсједници владе и РС говорили да су депозити грађани сигурни и да неће то бити пљачка и изгледа опет насамарили штедише.Како нико не одговара а ово је била државна банка.Шта је радила агенција за банкарство.ШТЕДИШЕ СЕ МОРАЈУ ОБЕШТЕТИТИ. На шта се онда позиво Додик и Цвијановића а изгледа слагали штедише.

ОДГОВОРИТЕ