Šta je posvađalo stečajnu upravu?

Sjednicu Odbora povjerilaca Banke Srpske u stečaju, koja je održana prije dva dana, obilježila je žučna rasprava članova Odbora i stečajne upravnice. Najviše polemike izazavao je angažman advokata za koji stečajna upravnica nije tražila odobrenje, a predsjednik Odbora Svetozar Vukelić posebno je zamjerio jer su angažovana dva advokata koja su u rodbinskoj vezi.

Republika Srpska 01.03.2019 | 10:37
Šta je posvađalo stečajnu upravu?
Na dnevnom redu sjednice Odbora povjerilaca, između ostalih, bio je i izvještaj o stanju sudskih predmeta koje banka vodi, koji je na kraju usvojen sa tri glasa. Protiv su bili predstavnici Ministarstva finansija RS i Investiciono-razvojne banke RS, dok je jedan član bio suzdržan.

Predsjednik Odbora povjerilaca i predstavnik Ministarstva finansija RS Svetozar Vukelić rekao je da će glasati protiv ove tačke dnevnog reda, između ostalog, zbog toga što ne postoji kriterijum po kojem se predmeti dodjeljuju advokatima.

Iznio je podatak da jedan advokat duži jedan predmet i da mu je od 4. aprila 2017, kada je otvoren stečaj u banci, do kraja prošle godine isplaćeno 2.925 KM, dok drugi advokat duži devet predmeta i u istom periodu mu je isplaćeno 49.680 KM, što uz neplaćenu fakturu od 24.260 KM iznosi skoro 74.000 KM.

„Posebno ukazujem na to da angažovanje advokata koji su srodnici u krvi po prvoj liniji nije profesionalno i predstavlja potencijalni sukob interesa, pri čemu je njima od ukupno 27 predmata dato u rad 15, odnosno 16 predmeta, računajući angažovanje advokata u predmetu Ukio banke sa visinom spora od 115 miliona KM“, rekao je Vukelić.

Portal CAPITAL je nedavno objavio da je Banka Srpske tužila Ukio banku za 115 miliona KM te da je u ovom sporu zastupa advokat Slobodan Bulatović. On je sin Zore Bulatović Kremenović pravne savjetnice stečajne upravnice banke.



Komentar predsjednika Odbora stečajna upravnica Mirjana Golić je ocijenila tendencioznim i navela da je angažovala advokate s ciljem dobijanja sporova.

„Umjesto da predsjednik bude u funkciji sredstava, on je u funkciji napada. Ovdje cilj nije zaštita kapitala i povjerilaca već je cilj sasvim nešto drugo, pa i u predmetu izbora Bulatovića da ne treba raditi posao advokata jer mu majka radi kao savjetnik stečajnog upravnika“, navela je Golićeva.

Sporno 100 miliona KM kredita odobrenih povezanim litvanskim firmama

Ponovila je ranije tvrdnje da predsjednik Odbora povjerilaca nije glasao ni za jednu odluku bitnu za stečajni postupak te istakla da je on svojim radom doveo do blokade stečajnog postupka.

„Predsjednik Odbora povjerilaca, umjesto da bude savjetodavni organ i pomoć stečajnom upravniku, vuče na trivijalne stvari koje nemaju veze sa povjeriocima i svim bitnim za sprovođenje stečaja“, rekla je Golić.



Vukelić je na to odgovorio da ostaje pri onome što je rekao u vezi sa angažovanjem pojedinih advokata, a da u preostalom dijelu upravnica izvrće činjenice.

Njega je podržala i predstavnica IRB-a u Odboru povjerilaca Antonija Dulić koja je rekla da stečaj nije blokiran radom Odbora povjerilaca te da u skladu sa zakonom za angažovanje advokata potrebna saglasnost Odbora.

Uskočila je savjetnica stečajne upravnice Zora Bulatović Kremenović pozivajući se na Zakon o stečajnom postupku po kojem se Odboru povjerilaca ne daje pravo da bira i daje saglasnost na angažovanje advokata, već da to radi stečajni upravnik kao i svaki zakonski zastupnik.

Stečajna upravnica je, između ostalog, rekla i da je protivtužba protiv Ukio banke podnesena jer Banka Srpske ima više od četiri miliona KM na korespodentnom računu u Ukio banci koja to nije prijavila, niti je htjela provesti kompenzaciju, koju je odobrila Agencija za bankarstvo RS.

„Imamo novac na kastodi računu u litvanskoj banci. Takođe, natjerali su ovu banku da u periodu nelikvidnosti isplati 2,8 miliona evra za povezano lice Ukio banke, tako da u toj banci imamo više od 15 miliona KM sa kamatama i spornim kreditima većim od 100 miliona KM“, rekla je Golić.

(Capital)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Trebinjac

01.03.2019 09:58

SVA SRECA PA STECAJNI UPRAVNIK NIJE LAZAR DJURDJEVIC.A INACE PUNA PODRSKA GOLICKI I STECAJNOJ UPRAVI.AOVAJ PREDSJEDNIK ODBORA POVJERILACA PRVO BI TREBAO DA NAUCI ZAKON O STECAJNOM POSTUPKU PA ONDA DA IZNOSI TVRDNJE.JER PO ZAKONU O STECAJNOM POSTUPKU STECAJNI UPRAVNIK BIRA SARADNIKE I UPOSLENE RADNIKE ZA FUNKCIONISANJE SVAKE FIRME U STECAJU PA I BANKE U OVOM SLUCAJU I NIJE POTREBNA SAGLASNOST ODBORA PIVJERILACA.DAKLE --MOJ PREDJEDNICE ODBORA UZMI ZAKON I CITAJ A NEMOJ IZAZIVATI KRIZE I OBMANJIVATI JAVNOS

ODGOVORITE
Name

Vlade

01.03.2019 18:32

Svaka cast Simovicu. Vidi se da si najjaci.

Name

RE

07.03.2019 16:53

NIJE Simovic On je Focak

Name

veliko postenje

01.03.2019 10:24

veliko postenje uprave banke srbske samose nezna koje vise a ko manju zakvacijo iz trezora banke

ODGOVORITE
Name

amadeus

01.03.2019 10:49

Lažu svi po redu.!!.para nema,a niti će h biti.!!!!Banka je smišljena da je preuzme u određenom periodu Rudonjina kćer ili sin,ali su se stvari zakomplicirale pa je se sve zakompliciralo što je rezultiralo da sin,Rudonjina i sjaja, do daljnjeg budu u BG, a kad se stvore uslovi da se vrate i nastave sa pljačkom.....

ODGOVORITE
Name

banjaluka

01.03.2019 11:52

koliko će ovi biti još u stečaju? još 50 godina?

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

01.03.2019 12:58

...nastavak.... Vrlo teško je procijeniti njegovo bogatstvo, ali sigurno nije manje od četiri stotine miliona maraka. Prema svim raspoloživim podacima, bogatstvo je stekao na, najblaže rečeno, kontroverzan način, maksimalno koristeći tri premijerska i tekući predsjednički mandat. Svi članovi Dodikove porodice su milioneri: sin Igor, kći Gorica, brat Goran, otac Bogdan, zetovi i stričevi rođaci… Milorad Dodik, za vrijeme prvog premijerskog mandata, koji je trajao od 1998. - 2001. godine, kupio državni kapital u „Agroprom banci“. Nije to učinio direktno, već preko posrednika. Ministarstvo finansija RS – Jedinica za privatizaciju banaka, izdalo je saopštenje 17.11.2000. godine da je prodano 32 posto državnog kapitala u „Agroprom banci“. Prema tom dokumentu, (koji je u posjedu „Žurnala“), Slobodan Radovanović iz Ženeve kupio je 14,11 % kapitala za iznos od 1,5 miliona KM; „Sokić-Kaldera kompani gradnja“ za 9,41% kapitala banke platila je milion maraka, dok je „Karavan“ sa Sokoca kupio 8,09% kapitala u banci za 860 hiljada KM. Državni kapital u „Agrorpom banci“ plaćen je 3,36 miliona KM i Dodik je nebrojeno puta rekao da je ova finansijska institucija „najbolje prodana“Dodikova uloga bila je logistička, jer je sa mjesta premijera organizovao ovu privatizaciju u bankarskom sektoru. Tu priča ne završava, već se „Agroprom banka“ udružuje sa „Novom bankom“, koja i sada egzistira pod tim imenom. Do udruživanja je došlo 2003. godine, a direktor „Agroprom banke“ bio je Aleksandar Džombić, aktuelni premijer. Dodik danas, posredno, posjeduje značajne akcije u „Novoj banci“. Dodika i Čičića su, za vrijeme prvog Dodikovog mandata, oštetili “Kristal” banku i budžet RS za 14 miliona maraka. To je suma bez kamata, a Čičić ovaj novac nikada nije vratio. Vlada RS je odlukom 1998.godine prebacila iz budžeta 14.000.000 KM za finansiranje izvozno orijentisanih preduzeća preko “Kristal” banke. Poseban tretman u “Kristal” banci imalo je preduzeće “Zmijanje plast” koje je iz ovih sredstava 23.07.98. dobilo kredit od 3.150.000 tadašnjih DM, (sa garancijom od 4 bjanko akceptna naloga), a 25.12.98.g. kredit od 7.550.000,00 DM na založno pravo, odnosno hipoteku na zemlju ukupne površine 14 dunuma u katastarskoj opštini Motike. ima još....

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

01.03.2019 13:03

trajaće dugo...ali nek se zna..... Višemjesečni problem čuvanja povjerljive poslovne dokumentacije Banke Srpske u stečaju konačno je riješen. Odbor povjerilaca banke na posljednjoj sjednici je prihvatio ponudu firme „Sector ADS“ kojoj će za čuvanje i skladištenje dokumentacije biti plaćeno 327.600 KM sa PDV-om.„Sector ADS“ biće plaćen avansno, a firma je dužna da dokumentaciju čuva u narednih deset godina. Osnivač „Sector ADS“ je Slaviša Krunić, predsjednik uprave kompanije „Sector Security …banka ima 19.000 registratora dokumentacije, da arhiva banke nije sređivana od 2011. godine, da je novim Zakonom o bankama uduplan rok čuvanja određene dokumentacije,

ODGOVORITE
Name

Direkt

01.03.2019 17:00

Borba oko plena ko ce preuzeti ovaj slucaj i strpati pare od procenata u svoj dzep u slucaju da Banka Srpske dobije ovaj kapitalan spor. U igri je i nepotizam.

ODGOVORITE
Name

SKOJ

01.03.2019 17:13

Vraćajte narodu štednju, jeli i ovo prevara gdje su Predsjednici vlade i RS govorili da su depoziti građani sigurni i da neće to biti pljačka i izgleda opet nasamarili štediše.Kako niko ne odgovara a ovo je bila državna banka.Šta je radila agencija za bankarstvo.ŠTEDIŠE SE MORAJU OBEŠTETITI. Na šta se onda pozivo Dodik i Cvijanovića a izgleda slagali štediše.

ODGOVORITE