Бенфика најављује револуцију!

И стаје на пут одрицања бисера испод цене: Хоћете нашу децу - платите клаузулу! Конкретно мисли се на Жоаоа Феликса и Рубена Дијаса, почиње велика клупска битка за враћање баланса у фудбалу. . .

Фудбал 05.03.2019 | 23:50
Бенфика најављује револуцију!
У годинама великог фудбалског раслојавања на оне са „бесконачним“ буџетом и клубове са непресушним извором талената Бенфика се позиционирала као један од лидера у другој категорији. 

Само од 2010. године великан са Лужа згрнуо је преко 200.000.000 евра од продаја Ди Марије, Давид Луиза, Рамиреса, Коентраоа, Витсела, Матића, Марковића, Облака, Енца Переза, Родрига, Андреа Гомеса, Рената Санчеза, Гуедеша, Гаитана, Едерсона, Семеда, ЛИнделефа, Талиске и директним јачањем највећих и најбогатијих клубова Европе. Ових дана у фокусу су два бисера поникла у омладинској школи Бенфике - Жоао Феликс и Рубен Дијас. Обојица су под сталном присмотром скаута неколико европских клубова и тренутно се око њих врте велике своте новца. Међутим, у Бенфики се најављују неки нови дани...

Португалски медији данас су добили саопштење право са Лужа у којем се тврди да је у плану да се стане на пут директној продаји својих највећих талената „испод цене“ и да ће се наредних година фокус ставити на то да се клуб највише ослања управо на оне који су прошли све млађе категорије. Такорећи, Бенфика најављује својеврсну револуцију у намери да се заустави драстична разлика између најбогатијих и оних који служе као расадници талената...

"Играчи који су дошли из наше академије и сада су у првом тиму моћи ће да оду само у случају да клубови плате њихове откупне клаузуле. Желимо да ти момци буду наша, а не будућност других клубова. Ово је једино оружје које имамо у нашој борби да вратимо одређени баланс између нас и најбогатијих клубова у Европи", стоји у клупском саопштењу.

Иако нико поименце није именован, кроз ово саопштење највише провејавају Феликсово и Дијасово име. Месецима уназад европски медији пишу да Португалија није имала таквог талента какав је Феликс сада још од времена Кристијана Роналда. За ултраталентованог офанзивног везисту влада права помама ових дана. Барселона, Реал Мадрид, Јувентус, Манчестер јунајтед, Вулверхемптон... Вест Хем је зимус глатко одбијен на 60.000.000 евра, а упркос томе што се многи надају да би на конто добрих односа са суперагентомЖоржом Мендешом могли да обезбеде Феликсов потпис за нешто мање пара, Бенфика ће све ресурсе усмерити у борбу која ће на крају гарантовати да Феликс остане. Или, ако буде морао да оде, да за њега буде исплаћена откупна клаузула од 120.000.000 евра! У овом тренутку Феликс не вреди тај новац, али како је један од највећих талената португалског фудбала последњих деценију и више, а ове сезоне игра врхунски фудбал и има перспективу да буде још бољи - убрзо ће достићи ту цифру. Ту се Бенфикина борба не завршава, пошто у клубу увелико раде на томе да Феликс добије нови уговор и да се откупна клаузула додатно увећа. 

Што се Рубена Дијаса тиче, млади штопер се највише доводи у везу са Јувентусом. Наиме, генерални директор Бјанконера Фабио Паратићи и први човек Бенфике Луис Филипе Виеира одржали су састанак где се говорило највише о Дијасу, онда и Феликсу. Јувентус је, наводно, спреман да Бенфики понуди око 30.000.000 евра и уговор Марка Пјаце у замену за Дијаса. Донедавно се шушкало да Бенфика за Дијасатражи 40.000.000 евра, али после овог саопштења можемо да констатујемо да ће заинтересовани клубови морати да искеширају чак 70.000.000 евра, колико износи Дијасова излазна клаузула.

На Лужу су свакако смирени. И Феликсов и Дијасов уговор важи до јуна 2023. године, што оставља довољно простора за водеће људе клуба да осмисле стратегију како да продуже сарадњу са обојицом или да из целе ситуације извуку максимум. Односно тачно 190.000.000 евра, колико би Бенфика могла да заради од њихове продаје по фиксним ценама.

Бенфика у овом тренутку има још голмана Злобина, штопера Фера, левог бека Рибеира, везисте Флорентина иЖедсона Фернандеша и левокрилног нападача Жоту као играче директно ангажоване из омладинског погона. Дакле, сви би они требало да буду обухваћени новим правилником...

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар