Benfika najavljuje revoluciju!

I staje na put odricanja bisera ispod cene: Hoćete našu decu - platite klauzulu! Konkretno misli se na Žoaoa Feliksa i Rubena Dijasa, počinje velika klupska bitka za vraćanje balansa u fudbalu. . .

Fudbal 05.03.2019 | 23:50
Benfika najavljuje revoluciju!
U godinama velikog fudbalskog raslojavanja na one sa „beskonačnim“ budžetom i klubove sa nepresušnim izvorom talenata Benfika se pozicionirala kao jedan od lidera u drugoj kategoriji. 

Samo od 2010. godine velikan sa Luža zgrnuo je preko 200.000.000 evra od prodaja Di Marije, David Luiza, Ramiresa, Koentraoa, Vitsela, Matića, Markovića, Oblaka, Enca Pereza, Rodriga, Andrea Gomesa, Renata Sančeza, Guedeša, Gaitana, Edersona, Semeda, LIndelefa, Taliske i direktnim jačanjem najvećih i najbogatijih klubova Evrope. Ovih dana u fokusu su dva bisera ponikla u omladinskoj školi Benfike - Žoao Feliks i Ruben Dijas. Obojica su pod stalnom prismotrom skauta nekoliko evropskih klubova i trenutno se oko njih vrte velike svote novca. Međutim, u Benfiki se najavljuju neki novi dani...

Portugalski mediji danas su dobili saopštenje pravo sa Luža u kojem se tvrdi da je u planu da se stane na put direktnoj prodaji svojih najvećih talenata „ispod cene“ i da će se narednih godina fokus staviti na to da se klub najviše oslanja upravo na one koji su prošli sve mlađe kategorije. Takoreći, Benfika najavljuje svojevrsnu revoluciju u nameri da se zaustavi drastična razlika između najbogatijih i onih koji služe kao rasadnici talenata...

"Igrači koji su došli iz naše akademije i sada su u prvom timu moći će da odu samo u slučaju da klubovi plate njihove otkupne klauzule. Želimo da ti momci budu naša, a ne budućnost drugih klubova. Ovo je jedino oružje koje imamo u našoj borbi da vratimo određeni balans između nas i najbogatijih klubova u Evropi", stoji u klupskom saopštenju.

Iako niko poimence nije imenovan, kroz ovo saopštenje najviše provejavaju Feliksovo i Dijasovo ime. Mesecima unazad evropski mediji pišu da Portugalija nije imala takvog talenta kakav je Feliks sada još od vremena Kristijana Ronalda. Za ultratalentovanog ofanzivnog vezistu vlada prava pomama ovih dana. Barselona, Real Madrid, Juventus, Mančester junajted, Vulverhempton... Vest Hem je zimus glatko odbijen na 60.000.000 evra, a uprkos tome što se mnogi nadaju da bi na konto dobrih odnosa sa superagentomŽoržom Mendešom mogli da obezbede Feliksov potpis za nešto manje para, Benfika će sve resurse usmeriti u borbu koja će na kraju garantovati da Feliks ostane. Ili, ako bude morao da ode, da za njega bude isplaćena otkupna klauzula od 120.000.000 evra! U ovom trenutku Feliks ne vredi taj novac, ali kako je jedan od najvećih talenata portugalskog fudbala poslednjih deceniju i više, a ove sezone igra vrhunski fudbal i ima perspektivu da bude još bolji - ubrzo će dostići tu cifru. Tu se Benfikina borba ne završava, pošto u klubu uveliko rade na tome da Feliks dobije novi ugovor i da se otkupna klauzula dodatno uveća. 

Što se Rubena Dijasa tiče, mladi štoper se najviše dovodi u vezu sa Juventusom. Naime, generalni direktor Bjankonera Fabio Paratići i prvi čovek Benfike Luis Filipe Vieira održali su sastanak gde se govorilo najviše o Dijasu, onda i Feliksu. Juventus je, navodno, spreman da Benfiki ponudi oko 30.000.000 evra i ugovor Marka Pjace u zamenu za Dijasa. Donedavno se šuškalo da Benfika za Dijasatraži 40.000.000 evra, ali posle ovog saopštenja možemo da konstatujemo da će zainteresovani klubovi morati da iskeširaju čak 70.000.000 evra, koliko iznosi Dijasova izlazna klauzula.

Na Lužu su svakako smireni. I Feliksov i Dijasov ugovor važi do juna 2023. godine, što ostavlja dovoljno prostora za vodeće ljude kluba da osmisle strategiju kako da produže saradnju sa obojicom ili da iz cele situacije izvuku maksimum. Odnosno tačno 190.000.000 evra, koliko bi Benfika mogla da zaradi od njihove prodaje po fiksnim cenama.

Benfika u ovom trenutku ima još golmana Zlobina, štopera Fera, levog beka Ribeira, veziste Florentina iŽedsona Fernandeša i levokrilnog napadača Žotu kao igrače direktno angažovane iz omladinskog pogona. Dakle, svi bi oni trebalo da budu obuhvaćeni novim pravilnikom...

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar