Ново дјело о великом свецу

Најчитанија српска књижевница Љиљана Хабјановић - Ђуровић у бијељинској Народној библиотеци "Филип Вишњић" представила је свој 15. роман "Со земљи". Књига, коју је писала двије године, открива како је Стојан Јовановић из Мркоњића, постао Свети Василије Острошки - Чудотворац.

Република Српска 28.02.2019 | 20:30
Ново дјело о великом свецу
“Дјело `Со земљи` говори о животном путу Стојана Јовановића и његовом духовном преображају у Светог Василија Острошког, о свакодневном мучеништву и непрестаној жртви, о подвигу једног изузетног човјека у времену страдања и расијања српског народа коме је вјера била једино зрно утјехе, и о чудотворењу као дару Духа светога” - каже ауторка.

“Ово дјело нам поручује да не дозволимо да нас уплаше пријетње, заварају обећања, да продамо вјеру за вечеру. Српски народ треба да вјерује у Бога и да слиједи поруке које су остале од најзначајнијих људи наше државе и цркве - од Светог Симеона Мироточивог, од Светог Саве, Светог кнеза Лазара, Светог Василија Острошког - Чудотворца, од Светог Петра Цетињског и од оних које данас, у једном промијењеном времену, можемо сматрати њиховим насљедницима”, каже ауторка романа `Со земљи` Љиљана Хабјановић - Ђуровић.



“Ја не пишем из манира, него из емоције, која према крају дјела само расте. Непрестано сам с тим ликом”, поручује ауторка и додаје:

“Када ми се током рада десило да уђем у немоћ и несигурност, одлазила сам под Острог и молила свете оце да се моле Василију Острошком за мене.”

“О чудима Светог Василија сви знамо, зато овај роман говори о његовом животу”, наводи она.



“Његов живот је био мученички, и то његово свакодневно мучеништво и жртва се изједначава са крвном жртвом коју су подносили хришћани у раном периоду хришћанства. Јер у сваком времену постоје и мученици какви су најбољи за вријеме и народ у коме живе. То мучеништво се разликује од периода до периода”, појашњава Љиљана Хабјановић - Ђуровић.

Ауторка нам открива да се за ову тему одлучила подстакнута причом своје баке, која је иначе имала велики утицај на њу - како каже - и њено писање. Наиме, бака јој је причала да се, када је био дјечак, њен ујак јако разболио. Таквог, већ плавих усана, мајка га је однијела под Острог, гдје су заједно преспавали. Ујутру се пробудио здрав дјечак. Тај њен дјед-ујак недавно је прославио и 83. рођендан. Прије десетак година, каже, поново га је водила да преспава поред моштију великог свеца.



“Со земљи” је прва књига серијала “Острошко тримирје”.

“Приче, које могу да се читају посебно, везане су за Острог, људе и догађаје, а све их повезују Свети Василије Острошки и то свето мјесто”, појашњава ауторка.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мило

28.02.2019 19:50

Вец сам је процито и могу реци да је одлицна књига

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

28.02.2019 20:32

Да је висе писаца као сто је она!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фј

28.02.2019 21:36

Подршка лијепим књигама. Да се цитају књиге као.некад не би било оволиког узаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м т

28.02.2019 22:14

Слава Светом Василију !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

01.03.2019 09:09

Само да ти Бог и Свети Василије Остроски Цудотворац опрости. Слава му и милост.

ОДГОВОРИТЕ