Novo djelo o velikom svecu

Najčitanija srpska književnica Ljiljana Habjanović - Đurović u bijeljinskoj Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" predstavila je svoj 15. roman "So zemlji". Knjiga, koju je pisala dvije godine, otkriva kako je Stojan Jovanović iz Mrkonjića, postao Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac.

Republika Srpska 28.02.2019 | 20:30
Novo djelo o velikom svecu
“Djelo `So zemlji` govori o životnom putu Stojana Jovanovića i njegovom duhovnom preobražaju u Svetog Vasilija Ostroškog, o svakodnevnom mučeništvu i neprestanoj žrtvi, o podvigu jednog izuzetnog čovjeka u vremenu stradanja i rasijanja srpskog naroda kome je vjera bila jedino zrno utjehe, i o čudotvorenju kao daru Duha svetoga” - kaže autorka.

“Ovo djelo nam poručuje da ne dozvolimo da nas uplaše prijetnje, zavaraju obećanja, da prodamo vjeru za večeru. Srpski narod treba da vjeruje u Boga i da slijedi poruke koje su ostale od najznačajnijih ljudi naše države i crkve - od Svetog Simeona Mirotočivog, od Svetog Save, Svetog kneza Lazara, Svetog Vasilija Ostroškog - Čudotvorca, od Svetog Petra Cetinjskog i od onih koje danas, u jednom promijenjenom vremenu, možemo smatrati njihovim nasljednicima”, kaže autorka romana `So zemlji` Ljiljana Habjanović - Đurović.



“Ja ne pišem iz manira, nego iz emocije, koja prema kraju djela samo raste. Neprestano sam s tim likom”, poručuje autorka i dodaje:

“Kada mi se tokom rada desilo da uđem u nemoć i nesigurnost, odlazila sam pod Ostrog i molila svete oce da se mole Vasiliju Ostroškom za mene.”

“O čudima Svetog Vasilija svi znamo, zato ovaj roman govori o njegovom životu”, navodi ona.



“Njegov život je bio mučenički, i to njegovo svakodnevno mučeništvo i žrtva se izjednačava sa krvnom žrtvom koju su podnosili hrišćani u ranom periodu hrišćanstva. Jer u svakom vremenu postoje i mučenici kakvi su najbolji za vrijeme i narod u kome žive. To mučeništvo se razlikuje od perioda do perioda”, pojašnjava Ljiljana Habjanović - Đurović.

Autorka nam otkriva da se za ovu temu odlučila podstaknuta pričom svoje bake, koja je inače imala veliki uticaj na nju - kako kaže - i njeno pisanje. Naime, baka joj je pričala da se, kada je bio dječak, njen ujak jako razbolio. Takvog, već plavih usana, majka ga je odnijela pod Ostrog, gdje su zajedno prespavali. Ujutru se probudio zdrav dječak. Taj njen djed-ujak nedavno je proslavio i 83. rođendan. Prije desetak godina, kaže, ponovo ga je vodila da prespava pored moštiju velikog sveca.



“So zemlji” je prva knjiga serijala “Ostroško trimirje”.

“Priče, koje mogu da se čitaju posebno, vezane su za Ostrog, ljude i događaje, a sve ih povezuju Sveti Vasilije Ostroški i to sveto mjesto”, pojašnjava autorka.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Milo

28.02.2019 19:50

Vec sam je procito i mogu reci da je odlicna knjiga

ODGOVORITE
Name

Glas

28.02.2019 20:32

Da je vise pisaca kao sto je ona!

ODGOVORITE
Name

Fj

28.02.2019 21:36

Podrška lijepim knjigama. Da se citaju knjige kao.nekad ne bi bilo ovolikog uzasa.

ODGOVORITE
Name

m t

28.02.2019 22:14

Slava Svetom Vasiliju !!!

ODGOVORITE
Name

Hm

01.03.2019 09:09

Samo da ti Bog i Sveti Vasilije Ostroski Cudotvorac oprosti. Slava mu i milost.

ODGOVORITE