Прича: Седам кандидата за "триплу круну"...

Да ли ће неко успети да заврши сезону са освојеним домаћим првенством и Купом, као и Лигом шампиона?

Фудбал 01.03.2019 | 23:50
Прича: Седам кандидата за "триплу круну"...
Може бити неколико "триплих круна". У земљама као што су Енглеска, Шкотска, Француска и Португал се поред првенства и Купа, у организацији националног савеза игра и Лига куп.

Могуће је објединити титулу, Куп и трофеј Лиге Европе.

Али, она права "трипла круна" је само једна и њеним носиоцем може се назвати само екипа која буде првак своје земље, освајач националног Купа и - Лиге шампиона.

То је у историји европског фудбала остварило само осам екипа: Барселона 2009. и 2015, Бајерн 2013, Интер 2010, Манчестер јунајтед 1999, ПСВ Ајндховен 1988, Ајакс 1972. и Селтик 1967. године.

Дакле, претенденте на нову "триплу круну" тражимо међу учесницима осмине финала елитног континенталног такмичења.

С обзиром на то да су сви још "живи" у националним лигама, поставља се питање ко још није елиминисан из Купа, а након тога и какви су му изгледи да се домогне свих најважнијих трофеја.

Азбучним редом анализирамо "актуелни тренутак" седам преосталих кандидата...

АЈАКС

Првенство (11 кола пре краја): ПСВ Ајндховен 58 бодова, Ајакс 56.
Куп (финале): Ајакс - Виљем Други или АЗ Алкмар.
Лига шампиона (осмина финала): Ајакс - Реал Мадрид 1:1, реванш у Мадриду 5. марта.

Душан Тадић и његови саиграчи у оба домаћа такмичења имају више него реалне изгледе за освајање трофеја, али у Лиги шампиона би морали да направе подвиг, елиминацијом актуелног првака Европе на његовом стадиону, а затим тако што ће изаћи као победници из још два двомеча и из финалне утакмице.

"Копљаници" имају талентовану, атрактивну, више него симпатичну екипу, у којој се крију можда и неке будуће звезде светског фудбала. Међутим, јесенас против Бајерна и сада против Реала, видело се да им за још значајнији домет у Лиги шампиона фали много искуства и тактичке зрелости.

ШАНСЕ ЗА "ТРИПЛУ КРУНУ" 1:100.

БАЈЕРН

Првенство (11 кола пре краја): Борусија Дортмунд 54, Бајерн 51.
Куп (четвртфинале): Бајерн - Хајденхајм.
Лига шампиона (осмина финала): Бајерн - Ливерпул 0:0, реванш у Минхену 13. марта.

Баварци су ове сезоне у транзицији под вођством Ника Ковача. Имали су толико киксева у Бундес лиги, да се у неверици због лошијих резултата сумњало и да играчи саботирају новог тренера. Међутим, убедљива предност водеће Борусије сведена је на само три бода и сада већ не би било изненађење да Бајерн одбрани трон.

Најозбиљнији конкуренти за Куп су РБ Лајпциг, Шалке и Вердер, тако да су Баварци ту фаворити.

Остаје Лига шампиона, где су позитивно изненадили ремијем на "Енфилду", па су им шансе за пролаз у најмању руку 50:50. Али, могу ли да наставе "до краја" и подигну пехар? Баш тешко, иако је реч о фудбалској институцији, која зна како се то ради. Рибери, Робен, Левандовски, Боатенг, Милер... неспорно су велика имена, али већина њих је прошла свој зенит, неки више нису ни стандардни првотимци, а наследници се још траже.

ШАНСЕ ЗА "ТРИПЛУ КРУНУ" 1:40.

БАРСЕЛОНА

Првенство (13 кола пре краја): Барселона 57, Атлетико Мадрид 50, Реал 48.
Куп (финале): Барселона - Бетис или Валенсија.
Лига шампиона (осмина финала): Барселона - Лион 0:0, реванш у Барселони 13. марта.

У Примери је нова титула на помолу. Ако Каталонци у суботу успеју да савладају Реал на његовом стадиону - други пут за четири дана - шансе да их било ко свргне са трона биле би сведене на теорију. И у случају ремија би била слична прича. Једино пораз Барсе дао би пратиоцима какву-такву наду.

Куп краља је такмичење које Меси и екипа освајају рутински. Могу то да ураде и пету сезону заредом. Мали проблем могао би да буде пласман Бетиса у финале, јер ће се меч за трофеј играти на његовом стадиону.

Барса тренутно делује као најозбиљнији претендент и на "ушати" пехар Лиге шампиона - ту посебно образложење није ни потребно - али прошлогодишњи дебакл у дуелу са Ромом позива на опрез...

ШАНСЕ ЗА "ТРИПЛУ КРУНУ" 1:5.

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД

Првенство (10 кола пре краја): Ливерпул 69, Манчестер сити 68, Тотенхем 60, Арсенал 56, Манчестер јунајтед 55.
Куп (четвртфинале): Вулверхемптон - Манчестер јунајтед.
Лига шампиона (осмина финала): Манчестер јунајтед - Пари сен Жермен 0:2, реванш у Паризу 6. марта.

Да је Жозе Мурињо мало раније добио отказ, у идеалном случају још на почетку сезоне, сада бисмо о амбицијама "црвених ђавола" сигурно дискутовали из битно другачијег угла.

Овако, у Премијер лиги им је за титулу потребна серија епских посртања чак три квалитетна ривала. Да би прошли у четвртфинале Лиге шампиона, морали би да на "Парку принчева" декласирају ПСЖ, који је декласирао њих на "Олд Трафорду". Делује да би навијачи Јунајтеда требало да буду пресрећни и са једним трофејом ове сезоне, ФА купом.

ШАНСЕ ЗА "ТРИПЛУ КРУНУ" 1:150.

МАНЧЕСТЕР СИТИ

Првенство (10 кола пре краја): Ливерпул 69, Манчестер сити 68, Тотенхем 60, Арсенал 56, Манчестер јунајтед 55.
Куп (четвртфинале): Свонси - Манчестер сити.
Лига шампиона (осмина финала): Манчестер сити - Шалке 3:2, реванш у Манчестеру 12. марта.

У Премијер лиги је све отворено, у ФА купу се чини да је градски ривал, Јунајтед, једини озбиљан конкурент, у Лиги шампиона...

Па, рецимо да баш ништа не указује да је тим Пепа Гвардиоле спремнији за успон на европски трон него у претходне две сезоне од доласка харизматичног Каталонца, када је испадао од Ливерпула у четвртфиналу, односно од Монака у осмини финала. Чак и Шалке, који је у Бундес лиги ближи зони испадања него борби за пласман у евротакмичења, био је на пет минута плус надокнада времена од победе над "грађанима" у првој утакмици.

ШАНСЕ ЗА "ТРИПЛУ КРУНУ" 1:35.

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН

Првенство (12 кола пре краја): ПСЖ 68 (уз меч мање), Лил 51.
Куп (полуфинале): могући противници су Лион, Рен и победник меча Витр - Нант.
Лига шампиона (осмина финала): Пари сен Жермен - Манчестер јунајтед 2:0, реванш у Паризу 6. марта.

Француска лига већ годинама не представља озбиљан изазов за "свеце". Откако су клуб преузели бизнисмени из Катара, ПСЖ је два пута киксирао у првенству, 2012. и 2017, али ове сезоне без проблема иде ка новој титули.

У Купу су актуелни, четвороструки узастопни освајачи, али када се игра једна утакмица увек постоји могућност пораза, поготово што су Лион и Рен озбиљне екипе.

Долазимо до Лиге шампиона, која је апсолутно у средишту фокуса овог клуба. Манчестер јунајтед је практично отписан, иако у првој утакмици, између осталих, нису играли Нејмар и Кавани. Уругвајац би требало да заигра већ у реваншу, а повратку Нејмара "свеци" се надају у четвртфиналу. Управо та фаза такмичења дуго је била крајњи домет Парижана, да би 2017. и 2018. под вођством Унаија Емерија пали чак и једну рунду раније.

Сада, када их предводи Томас Тухел, који нарочито у офанзиви располаже неким од најбољих индивидуалаца на свету, утисак је да им је кључна мана колективно неискуство у мечевима највећег значаја, као и то што у Француској углавном играју против драстично слабијих тимова. Не може се рећи да су фаворити, али ако испадну Јувентус и Ливерпул, тешко је рећи ко би осим Барселоне био противник од кога би требало да зазиру.

ШАНСЕ ЗА "ТРИПЛУ КРУНУ" 1:8.

ПОРТО

Првенство (11 кола пре краја): Порто 57, Бенфика 56, Брага 49.
Куп (полуфинале): Порто - Брага 3:0, реванш у Браги 3. априла.
Лига шампиона (осмина финала): Порто - Рома 1:2, реванш у Порту 6. марта.

"Змајеви" у првенству воде трку удвоје са Бенфиком, у којој као браниоци трона и објективно квалитетнији састав, имају благу предност. Управо Порто и Бенфика састају се на "Драгау" већ у суботу увече и после те утакмице би могло још прецизније да се каже ко је ближи титули.

У Купу је Порто "једном ногом" у финалу, где би опет могао да се састане са Бенфиком или Спортингом (први меч 2:1). Традиционално, плаво-бели тешко долазе до трофеја у овом такмичењу. Последњи пут су га подигли 2011. године, али сада су им шансе прилично добре.

Слично Ајаксу, највећи Портов изазов у борби за "триплу круну" налази се у Европи. Рома може да падне у реваншу осмине финала, довољно ће бити и 1:0, али славље "змајева" на стадиону "Ванда Метрополитано" у Мадриду 1. јуна пред поноћ, била би сензација већа него 1987. или 2004, када је Порто био најбољи тим "старог континента".

ШАНСЕ ЗА "ТРИПЛУ КРУНУ" 1:120.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар