Priča: Sedam kandidata za "triplu krunu"...

Da li će neko uspeti da završi sezonu sa osvojenim domaćim prvenstvom i Kupom, kao i Ligom šampiona?

Fudbal 01.03.2019 | 23:50
Priča: Sedam kandidata za "triplu krunu"...
Može biti nekoliko "triplih kruna". U zemljama kao što su Engleska, Škotska, Francuska i Portugal se pored prvenstva i Kupa, u organizaciji nacionalnog saveza igra i Liga kup.

Moguće je objediniti titulu, Kup i trofej Lige Evrope.

Ali, ona prava "tripla kruna" je samo jedna i njenim nosiocem može se nazvati samo ekipa koja bude prvak svoje zemlje, osvajač nacionalnog Kupa i - Lige šampiona.

To je u istoriji evropskog fudbala ostvarilo samo osam ekipa: Barselona 2009. i 2015, Bajern 2013, Inter 2010, Mančester junajted 1999, PSV Ajndhoven 1988, Ajaks 1972. i Seltik 1967. godine.

Dakle, pretendente na novu "triplu krunu" tražimo među učesnicima osmine finala elitnog kontinentalnog takmičenja.

S obzirom na to da su svi još "živi" u nacionalnim ligama, postavlja se pitanje ko još nije eliminisan iz Kupa, a nakon toga i kakvi su mu izgledi da se domogne svih najvažnijih trofeja.

Azbučnim redom analiziramo "aktuelni trenutak" sedam preostalih kandidata...

AJAKS

Prvenstvo (11 kola pre kraja): PSV Ajndhoven 58 bodova, Ajaks 56.
Kup (finale): Ajaks - Viljem Drugi ili AZ Alkmar.
Liga šampiona (osmina finala): Ajaks - Real Madrid 1:1, revanš u Madridu 5. marta.

Dušan Tadić i njegovi saigrači u oba domaća takmičenja imaju više nego realne izglede za osvajanje trofeja, ali u Ligi šampiona bi morali da naprave podvig, eliminacijom aktuelnog prvaka Evrope na njegovom stadionu, a zatim tako što će izaći kao pobednici iz još dva dvomeča i iz finalne utakmice.

"Kopljanici" imaju talentovanu, atraktivnu, više nego simpatičnu ekipu, u kojoj se kriju možda i neke buduće zvezde svetskog fudbala. Međutim, jesenas protiv Bajerna i sada protiv Reala, videlo se da im za još značajniji domet u Ligi šampiona fali mnogo iskustva i taktičke zrelosti.

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:100.

BAJERN

Prvenstvo (11 kola pre kraja): Borusija Dortmund 54, Bajern 51.
Kup (četvrtfinale): Bajern - Hajdenhajm.
Liga šampiona (osmina finala): Bajern - Liverpul 0:0, revanš u Minhenu 13. marta.

Bavarci su ove sezone u tranziciji pod vođstvom Nika Kovača. Imali su toliko kikseva u Bundes ligi, da se u neverici zbog lošijih rezultata sumnjalo i da igrači sabotiraju novog trenera. Međutim, ubedljiva prednost vodeće Borusije svedena je na samo tri boda i sada već ne bi bilo iznenađenje da Bajern odbrani tron.

Najozbiljniji konkurenti za Kup su RB Lajpcig, Šalke i Verder, tako da su Bavarci tu favoriti.

Ostaje Liga šampiona, gde su pozitivno iznenadili remijem na "Enfildu", pa su im šanse za prolaz u najmanju ruku 50:50. Ali, mogu li da nastave "do kraja" i podignu pehar? Baš teško, iako je reč o fudbalskoj instituciji, koja zna kako se to radi. Riberi, Roben, Levandovski, Boateng, Miler... nesporno su velika imena, ali većina njih je prošla svoj zenit, neki više nisu ni standardni prvotimci, a naslednici se još traže.

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:40.

BARSELONA

Prvenstvo (13 kola pre kraja): Barselona 57, Atletiko Madrid 50, Real 48.
Kup (finale): Barselona - Betis ili Valensija.
Liga šampiona (osmina finala): Barselona - Lion 0:0, revanš u Barseloni 13. marta.

U Primeri je nova titula na pomolu. Ako Katalonci u subotu uspeju da savladaju Real na njegovom stadionu - drugi put za četiri dana - šanse da ih bilo ko svrgne sa trona bile bi svedene na teoriju. I u slučaju remija bi bila slična priča. Jedino poraz Barse dao bi pratiocima kakvu-takvu nadu.

Kup kralja je takmičenje koje Mesi i ekipa osvajaju rutinski. Mogu to da urade i petu sezonu zaredom. Mali problem mogao bi da bude plasman Betisa u finale, jer će se meč za trofej igrati na njegovom stadionu.

Barsa trenutno deluje kao najozbiljniji pretendent i na "ušati" pehar Lige šampiona - tu posebno obrazloženje nije ni potrebno - ali prošlogodišnji debakl u duelu sa Romom poziva na oprez...

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:5.

MANČESTER JUNAJTED

Prvenstvo (10 kola pre kraja): Liverpul 69, Mančester siti 68, Totenhem 60, Arsenal 56, Mančester junajted 55.
Kup (četvrtfinale): Vulverhempton - Mančester junajted.
Liga šampiona (osmina finala): Mančester junajted - Pari sen Žermen 0:2, revanš u Parizu 6. marta.

Da je Žoze Murinjo malo ranije dobio otkaz, u idealnom slučaju još na početku sezone, sada bismo o ambicijama "crvenih đavola" sigurno diskutovali iz bitno drugačijeg ugla.

Ovako, u Premijer ligi im je za titulu potrebna serija epskih posrtanja čak tri kvalitetna rivala. Da bi prošli u četvrtfinale Lige šampiona, morali bi da na "Parku prinčeva" deklasiraju PSŽ, koji je deklasirao njih na "Old Trafordu". Deluje da bi navijači Junajteda trebalo da budu presrećni i sa jednim trofejom ove sezone, FA kupom.

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:150.

MANČESTER SITI

Prvenstvo (10 kola pre kraja): Liverpul 69, Mančester siti 68, Totenhem 60, Arsenal 56, Mančester junajted 55.
Kup (četvrtfinale): Svonsi - Mančester siti.
Liga šampiona (osmina finala): Mančester siti - Šalke 3:2, revanš u Mančesteru 12. marta.

U Premijer ligi je sve otvoreno, u FA kupu se čini da je gradski rival, Junajted, jedini ozbiljan konkurent, u Ligi šampiona...

Pa, recimo da baš ništa ne ukazuje da je tim Pepa Gvardiole spremniji za uspon na evropski tron nego u prethodne dve sezone od dolaska harizmatičnog Katalonca, kada je ispadao od Liverpula u četvrtfinalu, odnosno od Monaka u osmini finala. Čak i Šalke, koji je u Bundes ligi bliži zoni ispadanja nego borbi za plasman u evrotakmičenja, bio je na pet minuta plus nadoknada vremena od pobede nad "građanima" u prvoj utakmici.

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:35.

PARI SEN ŽERMEN

Prvenstvo (12 kola pre kraja): PSŽ 68 (uz meč manje), Lil 51.
Kup (polufinale): mogući protivnici su Lion, Ren i pobednik meča Vitr - Nant.
Liga šampiona (osmina finala): Pari sen Žermen - Mančester junajted 2:0, revanš u Parizu 6. marta.

Francuska liga već godinama ne predstavlja ozbiljan izazov za "svece". Otkako su klub preuzeli biznismeni iz Katara, PSŽ je dva puta kiksirao u prvenstvu, 2012. i 2017, ali ove sezone bez problema ide ka novoj tituli.

U Kupu su aktuelni, četvorostruki uzastopni osvajači, ali kada se igra jedna utakmica uvek postoji mogućnost poraza, pogotovo što su Lion i Ren ozbiljne ekipe.

Dolazimo do Lige šampiona, koja je apsolutno u središtu fokusa ovog kluba. Mančester junajted je praktično otpisan, iako u prvoj utakmici, između ostalih, nisu igrali Nejmar i Kavani. Urugvajac bi trebalo da zaigra već u revanšu, a povratku Nejmara "sveci" se nadaju u četvrtfinalu. Upravo ta faza takmičenja dugo je bila krajnji domet Parižana, da bi 2017. i 2018. pod vođstvom Unaija Emerija pali čak i jednu rundu ranije.

Sada, kada ih predvodi Tomas Tuhel, koji naročito u ofanzivi raspolaže nekim od najboljih individualaca na svetu, utisak je da im je ključna mana kolektivno neiskustvo u mečevima najvećeg značaja, kao i to što u Francuskoj uglavnom igraju protiv drastično slabijih timova. Ne može se reći da su favoriti, ali ako ispadnu Juventus i Liverpul, teško je reći ko bi osim Barselone bio protivnik od koga bi trebalo da zaziru.

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:8.

PORTO

Prvenstvo (11 kola pre kraja): Porto 57, Benfika 56, Braga 49.
Kup (polufinale): Porto - Braga 3:0, revanš u Bragi 3. aprila.
Liga šampiona (osmina finala): Porto - Roma 1:2, revanš u Portu 6. marta.

"Zmajevi" u prvenstvu vode trku udvoje sa Benfikom, u kojoj kao branioci trona i objektivno kvalitetniji sastav, imaju blagu prednost. Upravo Porto i Benfika sastaju se na "Dragau" već u subotu uveče i posle te utakmice bi moglo još preciznije da se kaže ko je bliži tituli.

U Kupu je Porto "jednom nogom" u finalu, gde bi opet mogao da se sastane sa Benfikom ili Sportingom (prvi meč 2:1). Tradicionalno, plavo-beli teško dolaze do trofeja u ovom takmičenju. Poslednji put su ga podigli 2011. godine, ali sada su im šanse prilično dobre.

Slično Ajaksu, najveći Portov izazov u borbi za "triplu krunu" nalazi se u Evropi. Roma može da padne u revanšu osmine finala, dovoljno će biti i 1:0, ali slavlje "zmajeva" na stadionu "Vanda Metropolitano" u Madridu 1. juna pred ponoć, bila bi senzacija veća nego 1987. ili 2004, kada je Porto bio najbolji tim "starog kontinenta".

ŠANSE ZA "TRIPLU KRUNU" 1:120.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar