Каква је судбина Фабрике шећера?

Након још једне пропале продаје, Одбор повјерилаца бијељинске фабрике шећера у стечају данас је донио одлуку да за наредну продају не спушта цијену испод 10 милиона марака. Сљедећа лицитација се очекује крајем марта.

Република Српска 28.02.2019 | 15:56
Каква је судбина Фабрике шећера?
Бијељинска шећерана у стечају у овом моменту нема купца. Понуђена цијена од 10 милиона КМ није добила ниједну понуду. Одбор повјерилаца данас је констатовао да је и ова продаја пропала и донио одлуку.

“Нема снижавања цијене, нема нових услова, све је потпуно исто, с тим што смо донијели одлуку да овај пут оглас дамо и у медијима у региону, а не само у БиХ”, каже Војислав Николић, предсједник Одбора повјерилаца Фабрике шећера у стечају, Бијељина.

Десет милиона марака је минимум испод којег радници не желе да иду, каже Илија Гркинић, представник радника у Одбору повјерилаца. Нада да ће се купац појавити још постоји, а најаве око изградње ауто-пута који би требало да прође кроз овај крај, могле би подићи цијену фабрике. Међутим, ауто-пут је на дугом штапу, а намјере да се дође до ниже цијене све присутније.



“Играча увијек таквих има, почев и од ове турске компаније која је отприлике између редова рекла да очекује сљедећу лицитацију гдје би цијена била 30 одсто нижа. Отприлике сви чекају такву варијанту, међутим ми радници нисмо за такву варијанту”, каже Илија Гркинић, представник радника у Одбору повјерилаца Фабрике шећера у стечају, Бијељина.

“Можете ви да не дате, али онда овај стечајни поступак се неће никада завршити. Ово мора да се заврши. Најбоље је кад би могла да се прода за 16 милиона па се намире повјериоци у цјелости, ми у овом моменту немамо купца ни за 10 милиона марака”, каже Небојша Матић, стечајни управник Фабрике шећера у стечају, Бијељина.

На питање, до када ова агонија може да траје, стечајни управник каже:

“Не може дуго, ако и овај мјесец дана прође, немамо потенцијалног купца морамо скинути цијену, значи доћи ће до те тржишне цијене, то је та цијена коју ће неко платити. Углавном шећерана ће се брзо продати, моја је процјена за максимално три мјесеца”.

Очекивања су да ће сљедећи покушај продаје бити заказан за крај марта. Процијењена вриједност бијељинске шећеране у стечају је 23 милиона КМ, а обавезе према повјериоцима веће од 16 милиона КМ.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зико

28.02.2019 15:56

“Можете ви да не дате, али онда овај стечајни поступак се неће никада завршити. Ово мора да се заврши. Најбоље је кад би могла да се прода за 16 милиона па се намире повјериоци у цјелости, ми у овом моменту немамо купца ни за 10 милиона марака”, каже Небојша Матић, стечајни управник Фабрике шећера у стечају, Бијељина. Хахахаха... Стечајни "управник" Баш се забринуо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

28.02.2019 16:51

Изгледа да су радници требали бити наивни и налетити на ову фору. Лако је продати, а још лакше кад није твоје.

Name

Багатела

28.02.2019 16:21

Суштина је снизити цијену, да је неко купи што јефтиније, свакако ниже од реалне вриједности. Купац вјероватно постоји, али за багателу. Радници нису ни важни, све је ово досад виђено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберко

28.02.2019 17:01

Како то да ви продајете туђу имовину. Колико ја знам Зоран Ћопић је купио фабрику, измирио сва потраживања и покренуо производњу. Е сад то што Додику није улетио у џеп па завршио иза браве, је друга ствар. Али фабрика је његова и треба да му је вратите. И можете се ви упирати колико хоћете али та фабрика неће никада прорадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјест

28.02.2019 17:37

Пво да тебе Илија Гркиницу питам цији си ти представник, нас радника сигурно ниси нити цес кад бити. Тебе је именовао односно угурао у Одбор повјериоца Раде и Мехо и њих само мозес представљати а нас раднике никако. Друго ти си напустио фабрику цим се престале давати плате а треце ти си одавно пензионер. Био си двије године радник Фабрике кад је покренута фабрика односно кад је покренуо Цопиц. Мислим да је вријеме да у том несретном Одбору сједи стварно неко од радника а не да нам пензионери и којекакви прелетаци кроје капу. Сви знамо да се фабрика теско продаје и да не моземо добити тразених 10 милиона а ти сто су у Одбору они би били сретни да се не прода никад јер узимају паре за нерад и такво стање им одговара. Дозовите се памети јер нама радницима су зивци при крају , могу се лако десити непријатности а то није добро ни за нас раднике ни за вас сто цуците вец цетврта година и не заврсавате тај стецај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ббб

28.02.2019 18:02

Илија Гркиниц је цастан цовјек и сигурно неце одиграти несто глупо и против радника

Name

Цукер

28.02.2019 18:06

Иначе, кад се фирма не може продати то значи да има више дуга него што вриједи...што значи да ће се лагано затворити

ОДГОВОРИТЕ
Name

бајкер рс

28.02.2019 18:37

То само поравнат и у старо гвоздје...ста це нам фабрика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.02.2019 21:29

Продајте и за мање паре! Сто прије извуцете паре, то боље! Мозете послије тога рецимо улозити паре у рецимо узгој сецерне репе. Ионако це требати сецерна репа кад фабрика сецера поцне радити. Само обавезите купца да задрзи дјелатност и ако мозе да повеца капацитет фабрике. Тако цете временом извуци и много висе пара, на вец споменуте паре, а и Сецерсна у Брцком једно 80 одсто сецерне репе увози, док само 20 одсто је домаца репа. И ту постоји огроман простор за кооперацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фх

28.02.2019 21:45

ЈАДНИ.РАДНИЦИ.ПОДРСКА.ЊИМА

ОДГОВОРИТЕ