Kakva je sudbina Fabrike šećera?

Nakon još jedne propale prodaje, Odbor povjerilaca bijeljinske fabrike šećera u stečaju danas je donio odluku da za narednu prodaju ne spušta cijenu ispod 10 miliona maraka. Sljedeća licitacija se očekuje krajem marta.

Republika Srpska 28.02.2019 | 15:56
Kakva je sudbina Fabrike šećera?
Bijeljinska šećerana u stečaju u ovom momentu nema kupca. Ponuđena cijena od 10 miliona КM nije dobila nijednu ponudu. Odbor povjerilaca danas je konstatovao da je i ova prodaja propala i donio odluku.

“Nema snižavanja cijene, nema novih uslova, sve je potpuno isto, s tim što smo donijeli odluku da ovaj put oglas damo i u medijima u regionu, a ne samo u BiH”, kaže Vojislav Nikolić, predsjednik Odbora povjerilaca Fabrike šećera u stečaju, Bijeljina.

Deset miliona maraka je minimum ispod kojeg radnici ne žele da idu, kaže Ilija Grkinić, predstavnik radnika u Odboru povjerilaca. Nada da će se kupac pojaviti još postoji, a najave oko izgradnje auto-puta koji bi trebalo da prođe kroz ovaj kraj, mogle bi podići cijenu fabrike. Međutim, auto-put je na dugom štapu, a namjere da se dođe do niže cijene sve prisutnije.



“Igrača uvijek takvih ima, počev i od ove turske kompanije koja je otprilike između redova rekla da očekuje sljedeću licitaciju gdje bi cijena bila 30 odsto niža. Otprilike svi čekaju takvu varijantu, međutim mi radnici nismo za takvu varijantu”, kaže Ilija Grkinić, predstavnik radnika u Odboru povjerilaca Fabrike šećera u stečaju, Bijeljina.

“Možete vi da ne date, ali onda ovaj stečajni postupak se neće nikada završiti. Ovo mora da se završi. Najbolje je kad bi mogla da se proda za 16 miliona pa se namire povjerioci u cjelosti, mi u ovom momentu nemamo kupca ni za 10 miliona maraka”, kaže Nebojša Matić, stečajni upravnik Fabrike šećera u stečaju, Bijeljina.

Na pitanje, do kada ova agonija može da traje, stečajni upravnik kaže:

“Ne može dugo, ako i ovaj mjesec dana prođe, nemamo potencijalnog kupca moramo skinuti cijenu, znači doći će do te tržišne cijene, to je ta cijena koju će neko platiti. Uglavnom šećerana će se brzo prodati, moja je procjena za maksimalno tri mjeseca”.

Očekivanja su da će sljedeći pokušaj prodaje biti zakazan za kraj marta. Procijenjena vrijednost bijeljinske šećerane u stečaju je 23 miliona КM, a obaveze prema povjeriocima veće od 16 miliona КM.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ziko

28.02.2019 15:56

“Možete vi da ne date, ali onda ovaj stečajni postupak se neće nikada završiti. Ovo mora da se završi. Najbolje je kad bi mogla da se proda za 16 miliona pa se namire povjerioci u cjelosti, mi u ovom momentu nemamo kupca ni za 10 miliona maraka”, kaže Nebojša Matić, stečajni upravnik Fabrike šećera u stečaju, Bijeljina. Hahahaha... Stečajni "upravnik" Baš se zabrinuo...

ODGOVORITE
Name

Tačno

28.02.2019 16:51

Izgleda da su radnici trebali biti naivni i naletiti na ovu foru. Lako je prodati, a još lakše kad nije tvoje.

Name

Bagatela

28.02.2019 16:21

Suština je sniziti cijenu, da je neko kupi što jeftinije, svakako niže od realne vrijednosti. Kupac vjerovatno postoji, ali za bagatelu. Radnici nisu ni važni, sve je ovo dosad viđeno.

ODGOVORITE
Name

Semberko

28.02.2019 17:01

Kako to da vi prodajete tuđu imovinu. Koliko ja znam Zoran Ćopić je kupio fabriku, izmirio sva potraživanja i pokrenuo proizvodnju. E sad to što Dodiku nije uletio u džep pa završio iza brave, je druga stvar. Ali fabrika je njegova i treba da mu je vratite. I možete se vi upirati koliko hoćete ali ta fabrika neće nikada proraditi.

ODGOVORITE
Name

Savjest

28.02.2019 17:37

Pvo da tebe Ilija Grkinicu pitam ciji si ti predstavnik, nas radnika sigurno nisi niti ces kad biti. Tebe je imenovao odnosno ugurao u Odbor povjerioca Rade i Meho i njih samo mozes predstavljati a nas radnike nikako. Drugo ti si napustio fabriku cim se prestale davati plate a trece ti si odavno penzioner. Bio si dvije godine radnik Fabrike kad je pokrenuta fabrika odnosno kad je pokrenuo Copic. Mislim da je vrijeme da u tom nesretnom Odboru sjedi stvarno neko od radnika a ne da nam penzioneri i kojekakvi preletaci kroje kapu. Svi znamo da se fabrika tesko prodaje i da ne mozemo dobiti trazenih 10 miliona a ti sto su u Odboru oni bi bili sretni da se ne proda nikad jer uzimaju pare za nerad i takvo stanje im odgovara. Dozovite se pameti jer nama radnicima su zivci pri kraju , mogu se lako desiti neprijatnosti a to nije dobro ni za nas radnike ni za vas sto cucite vec cetvrta godina i ne zavrsavate taj stecaj.

ODGOVORITE
Name

Bbb

28.02.2019 18:02

Ilija Grkinic je castan covjek i sigurno nece odigrati nesto glupo i protiv radnika

Name

Cuker

28.02.2019 18:06

Inače, kad se firma ne može prodati to znači da ima više duga nego što vrijedi...što znači da će se lagano zatvoriti

ODGOVORITE
Name

bajker rs

28.02.2019 18:37

To samo poravnat i u staro gvozdje...sta ce nam fabrika

ODGOVORITE
Name

Direkt

28.02.2019 21:29

Prodajte i za manje pare! Sto prije izvucete pare, to bolje! Mozete poslije toga recimo uloziti pare u recimo uzgoj secerne repe. Ionako ce trebati secerna repa kad fabrika secera pocne raditi. Samo obavezite kupca da zadrzi djelatnost i ako moze da poveca kapacitet fabrike. Tako cete vremenom izvuci i mnogo vise para, na vec spomenute pare, a i Secersna u Brckom jedno 80 odsto secerne repe uvozi, dok samo 20 odsto je domaca repa. I tu postoji ogroman prostor za kooperaciju.

ODGOVORITE
Name

Fh

28.02.2019 21:45

JADNI.RADNICI.PODRSKA.NJIMA

ODGOVORITE