ФЗО финансира пет нових лијекова

Фонд здравственог осигурања Републике Српске финансираће пет нових најсавременијих лијекова за лијечење тешких обољења, попут мултипле склерозе, леукемије, карцинома плућа и хепатитиса Ц.

Република Српска 28.02.2019 | 11:35
ФЗО финансира пет нових лијекова
“Ријеч је о изузетно скупим терапијама, а њихово увођење је омогућено захваљујући снижавању цијена постојећих лијекова које Фонд финансира. То је потврда да Фонд, у складу са својим пословним циљевима, константно анализира цијене лијекова и настоји да контролом и управљањем свим трошковима  прави уштеде гдје је год то могуће, а све у циљу да се створи финансијски простор за уврштавање најновијих лијекова и других права осигураника, као што смо и сада учинили”, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Даље се наводи да ће нови лијекови за поменута обољења крајем марта бити доступни пацијентима у Универзитетско-клиничком центру РС, на препоруку љекара и у складу са медицинским индикацијама.

“Ријеч је о иновативним терапијама, а неке од њих, као што је лијек за обољеле од мултипле склерозе, је тренутно најсавремнија терапија у свијету за ово обољење. Тиме је Фонд  наставио да на своје листе лијекова уврштава најновије терапије и да на овај начин идемо у корак са развијеним земљама, пратећи најсавременије терапијске смјернице за најтежа обољења. Иако је Фонд и до сада за обољеле од хептатиса Ц финансирао, такође, савремену терапију, сада су уведена два најновија лијека за лијечење ове болести који показују још боље терапијске фекете и имају мања нежељена дејства. Осим тога, Фонд ће финансирати и нови лијек за обољеле од карцинома плућа, хроничне лимфоцитне леукемије и фоликуларних лимфома. Фонд здравственог осигурања РС ће ове лијекове у потпуности финансирати за пацијенте којима су неопходни”, прецизирано је у саопштењу.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Фонд

28.02.2019 10:53

Фонд треба да финансира најчешће употребљава не љекове за становништво јер РС има систем социјалне заштите а не да финансира лијеве љекове који се прописују врло ријетко. Не сјећам се када сам купио лијек на рецепт. За најтежа обољења треба да постоји посебан фонд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покусни

28.02.2019 12:15

Кунићи ћемо бити за неке тамо, нове лијекове, страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.02.2019 12:29

Ти преживи,зар не?