FZO finansira pet novih lijekova

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansiraće pet novih najsavremenijih lijekova za liječenje teških oboljenja, poput multiple skleroze, leukemije, karcinoma pluća i hepatitisa C.

Republika Srpska 28.02.2019 | 11:35
FZO finansira pet novih lijekova
“Riječ je o izuzetno skupim terapijama, a njihovo uvođenje je omogućeno zahvaljujući snižavanju cijena postojećih lijekova koje Fond finansira. To je potvrda da Fond, u skladu sa svojim poslovnim ciljevima, konstantno analizira cijene lijekova i nastoji da kontrolom i upravljanjem svim troškovima  pravi uštede gdje je god to moguće, a sve u cilju da se stvori finansijski prostor za uvrštavanje najnovijih lijekova i drugih prava osiguranika, kao što smo i sada učinili”, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Dalje se navodi da će novi lijekovi za pomenuta oboljenja krajem marta biti dostupni pacijentima u Univerzitetsko-kliničkom centru RS, na preporuku ljekara i u skladu sa medicinskim indikacijama.

“Riječ je o inovativnim terapijama, a neke od njih, kao što je lijek za oboljele od multiple skleroze, je trenutno najsavremnija terapija u svijetu za ovo oboljenje. Time je Fond  nastavio da na svoje liste lijekova uvrštava najnovije terapije i da na ovaj način idemo u korak sa razvijenim zemljama, prateći najsavremenije terapijske smjernice za najteža oboljenja. Iako je Fond i do sada za oboljele od heptatisa C finansirao, takođe, savremenu terapiju, sada su uvedena dva najnovija lijeka za liječenje ove bolesti koji pokazuju još bolje terapijske fekete i imaju manja neželjena dejstva. Osim toga, Fond će finansirati i novi lijek za oboljele od karcinoma pluća, hronične limfocitne leukemije i folikularnih limfoma. Fond zdravstvenog osiguranja RS će ove lijekove u potpunosti finansirati za pacijente kojima su neophodni”, precizirano je u saopštenju.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Fond

28.02.2019 10:53

Fond treba da finansira najčešće upotrebljava ne ljekove za stanovništvo jer RS ima sistem socijalne zaštite a ne da finansira lijeve ljekove koji se propisuju vrlo rijetko. Ne sjećam se kada sam kupio lijek na recept. Za najteža oboljenja treba da postoji poseban fond.

ODGOVORITE
Name

Pokusni

28.02.2019 12:15

Kunići ćemo biti za neke tamo, nove lijekove, strašno.

ODGOVORITE
Name

re

28.02.2019 12:29

Ti preživi,zar ne?