Усвојен план подстицаја у РС

Влада Републике Српске усвојила је данас План коришћења 71. 000. 000 КМ намијењених за подстицај развоја пољопривреде и села у овој години.

Република Српска 27.02.2019 | 22:28
Усвојен план подстицаја у РС
У складу са Законом о обезбјеђењу и усмјеравању средстава за подстицање развоја пољопривреде и села, ресорно министарство сачинило је приједлог плана за текућу годину, те утврдило годишњи износ, односно распоред средстава по појединачним намјенама, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Укупна средства подстицаја распоређена су на три главне позиције - подршка текућој производњи, подршка дугорочним улагањима и системске мјере", наводи се у саопштењу.

Подршка текућој производњи има за циљ повећање обима и продуктивности пољопривредне производње, а укупан обим средстава за ову групу мјера износи 55.085.000 КМ.

Подршка дугорочним улагањима, планирана у укупном износу од 10.350.000 КМ, односи се на инвестиције на пољопривредним газдинствима и у прехрамбеној индустрији, као и на мјере подршке инвестицијама од заједничког интереса.

"Системске мјере подршке имају за циљ обезбјеђење услова за несметано одвијање пољопривредне производње, осигурање здравствене заштите животиња и биљака, производња сјемена за вјештачко осјемењавање у говедарству, унапређење капацитета лабораторија, вођење евиденција и регистара и друге мјере подршке, у износу од 5.565.000 КМ", наглашава се у саопштењу.

(Агенције) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Педја

27.02.2019 22:00

Бог сам зна ко це да искористи ова средства! Најмање це да добије онај ко ради!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕПРАВДА

28.02.2019 06:30

неће добити најсиромашнији ко неможе да плати здраввствено и пензионо осигурање ТО ЈЕ ПОЛИТИКА ВЛАДЕ РС

Name

План

27.02.2019 22:07

План увијек постоји, часком га усвоје, а реализација, не липши мàгарце до зелене траве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.02.2019 22:52

За озбиљније резултате у пољопривреди потребно је минимум 120 милиона КМ годисње, као и ефективније користење средстава, а у оквиру тога да се зна у ста иде. Треба посебно да се направи будзет за субвенцију куповине трактора и прикљуцака, затим будзет за субвенцију куповине материјала за производњу тј. репро материјала, затим будзет за субвенцију куповине опреме за наводњавање, као и будзет за субвенцију подизања рибњака, винограда, садње сецерне репе, љеске, уљарица, соје, ароније и других пољо-култура у успону, затим субвенције за говедарство, свињогојство и перадарство. Мозда и најбитнија ставка је субвенција за млијеко. Умјесто плацања субвенције 0.30 КМ по литри млијека, било би боље када би тај ниво био давања био пребацен у субвенционисање инпута умјесто готовог производа. Млијеко би било знатно јефтиније за произвести и било би га висе за те паре и могли да имамо домаце млијеко по дампинг цијенама, притом свјезије од увозног које док додје и продје царину, није вриједно ни да је 0.89 КМ по литру. Знаци усмјерити будзет за пољопривреду тако да храна буде сто јефтинија, доступнија и да се на колицину остварује напредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

28.02.2019 05:12

Неце ово видит пљоприведник ниста мозда коју мрвицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оће, оће

01.03.2019 03:55

Оних крупних! А они ситни, нису ни важни!

Name

сурова истина семберска

28.02.2019 08:03

Само велики добију...а у то се прво уградјивао Јовиц док је био главни за пољопривреду..а без Мице трецине нема ставке у коју се није уградио...и тако даље..ви семберски пиљопривредници то најбоље знате..сад неки пензионисани полицајац купио краве па савако мало на тв..па пдстицак овај тразе..те онај..има ту пар фаца које профитирају ...а истали ста их западне..Ел Семберијо млекару немас...цаст изузецима пољопривредницима цеститим сељацима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Усорац?

01.03.2019 03:57

Њему милион за подстицај?