Usvojen plan podsticaja u RS

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Plan korišćenja 71. 000. 000 KM namijenjenih za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela u ovoj godini.

Republika Srpska 27.02.2019 | 22:28
Usvojen plan podsticaja u RS
U skladu sa Zakonom o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela, resorno ministarstvo sačinilo je prijedlog plana za tekuću godinu, te utvrdilo godišnji iznos, odnosno raspored sredstava po pojedinačnim namjenama, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

"Ukupna sredstva podsticaja raspoređena su na tri glavne pozicije - podrška tekućoj proizvodnji, podrška dugoročnim ulaganjima i sistemske mjere", navodi se u saopštenju.

Podrška tekućoj proizvodnji ima za cilj povećanje obima i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, a ukupan obim sredstava za ovu grupu mjera iznosi 55.085.000 KM.

Podrška dugoročnim ulaganjima, planirana u ukupnom iznosu od 10.350.000 KM, odnosi se na investicije na poljoprivrednim gazdinstvima i u prehrambenoj industriji, kao i na mjere podrške investicijama od zajedničkog interesa.

"Sistemske mjere podrške imaju za cilj obezbjeđenje uslova za nesmetano odvijanje poljoprivredne proizvodnje, osiguranje zdravstvene zaštite životinja i biljaka, proizvodnja sjemena za vještačko osjemenjavanje u govedarstvu, unapređenje kapaciteta laboratorija, vođenje evidencija i registara i druge mjere podrške, u iznosu od 5.565.000 KM", naglašava se u saopštenju.

(Agencije) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Pedja

27.02.2019 23:00

Bog sam zna ko ce da iskoristi ova sredstva! Najmanje ce da dobije onaj ko radi!!

ODGOVORITE
Name

NEPRAVDA

28.02.2019 07:30

neće dobiti najsiromašniji ko nemože da plati zdravvstveno i penziono osiguranje TO JE POLITIKA VLADE RS

Name

Plan

27.02.2019 23:07

Plan uvijek postoji, časkom ga usvoje, a realizacija, ne lipši màgarce do zelene trave!

ODGOVORITE
Name

Direkt

27.02.2019 23:52

Za ozbiljnije rezultate u poljoprivredi potrebno je minimum 120 miliona KM godisnje, kao i efektivnije koristenje sredstava, a u okviru toga da se zna u sta ide. Treba posebno da se napravi budzet za subvenciju kupovine traktora i prikljucaka, zatim budzet za subvenciju kupovine materijala za proizvodnju tj. repro materijala, zatim budzet za subvenciju kupovine opreme za navodnjavanje, kao i budzet za subvenciju podizanja ribnjaka, vinograda, sadnje secerne repe, ljeske, uljarica, soje, aronije i drugih poljo-kultura u usponu, zatim subvencije za govedarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo. Mozda i najbitnija stavka je subvencija za mlijeko. Umjesto placanja subvencije 0.30 KM po litri mlijeka, bilo bi bolje kada bi taj nivo bio davanja bio prebacen u subvencionisanje inputa umjesto gotovog proizvoda. Mlijeko bi bilo znatno jeftinije za proizvesti i bilo bi ga vise za te pare i mogli da imamo domace mlijeko po damping cijenama, pritom svjezije od uvoznog koje dok dodje i prodje carinu, nije vrijedno ni da je 0.89 KM po litru. Znaci usmjeriti budzet za poljoprivredu tako da hrana bude sto jeftinija, dostupnija i da se na kolicinu ostvaruje napredak.

ODGOVORITE
Name

Austrija

28.02.2019 06:12

Nece ovo vidit pljoprivednik nista mozda koju mrvicu

ODGOVORITE
Name

Oće, oće

01.03.2019 04:55

Onih krupnih! A oni sitni, nisu ni važni!

Name

surova istina semberska

28.02.2019 09:03

Samo veliki dobiju...a u to se prvo ugradjivao Jovic dok je bio glavni za poljoprivredu..a bez Mice trecine nema stavke u koju se nije ugradio...i tako dalje..vi semberski piljoprivrednici to najbolje znate..sad neki penzionisani policajac kupio krave pa savako malo na tv..pa pdsticak ovaj traze..te onaj..ima tu par faca koje profitiraju ...a istali sta ih zapadne..El Semberijo mlekaru nemas...cast izuzecima poljoprivrednicima cestitim seljacima..

ODGOVORITE
Name

A Usorac?

01.03.2019 04:57

Njemu milion za podsticaj?